Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: set-top-boxový speciál

11. 10. 2007
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Do naší redakční elektronické pošty každý týden přijde několik dotazů na digitální televizní vysílání a věci s ním související. Evergreenem je téma set-top-boxů a k němu přidružené praktické otázky. Vybrané příspěvky a naše odpovědi jsme pro vás proto připravili ve speciálním článku. Pokud byste chtěli některé z odpovědí rozšířit, neváhejte využít možností diskusního fóra.

Základní otázky

Miroslav Haštaba: Je možné z jednoho set-top-boxu rozbočit signál na více televizních přijímačů, nebo musím zakoupit ke každé televizi samostatný aparát?

Ke každé televizi potřebujete set-top-box vlastní, alespoň to platí pro základní a běžně dostupné modely. Teoreticky je možné rozbočit signál i ze základního set-top-boxu do více televizí, pak byste ale na každé z nich mohl sledovat jen jeden program z digitální televizní nabídky. Aby jeden set-top-box mohl obsloužit digitálním signálem různých programů více televizorů, potřebuje mít alespoň dva ladicí obvody (tunery).

s.lukass: V případě, že si koupím televizor s tunerem pro DVB-T, budu i tak potřebovat k videu set-top-box, pokud chci nahrávat jiný program, než na který se právě dívám?

Je to přesně tak, jak píšete. Pro nahrávání jiného než právě sledovaného programu potřebujete druhý (základní) set-top-box. Nebo si můžete koupit dražší set-top-box se dvěma ladicími obvody, tzv. dvoutunerový. Případně existuje možnost zavrhnout video úplně a koupit si set-top-box, který umí nahrávat na vestavěný pevný disk, tzv. PVR. A konečně čtvrtou možností je nákup nového DVD rekoréru, který má vestavěný tuner pro DVB-T.
Pokud ale nechcete nic měnit na stávající sestavě a zbytečně utrácet, zvolte možnost dvou set-top-boxů nebo jednoho dvoutunerového. Cenově to vychází zhruba stejně.

Zdeněk Horák: Je pro příjem zemského digitálního vysílání potřeba kromě set-top-boxu také klasická venkovní anténa? A jak je to s modulátorem?

Anténa je skutečně potřeba i pro zemský digitální příjem, a pokud použijete venkovní řešení, chybu neuděláte. Existuje možnost zapojit do set-top-boxu pouze anténu pokojovou, ale ta na příjem v řadě případů nestačí a navíc může snadno trpět rušením od domácích spotřebičů nebo od mobilních telefonů.
Modulátor v digitálním přijímači použijí všichni ti, kdo mají televizor bez konektoru SCART a musí ho propojit s televizí jen běžným anténním kabelem. Na televizi se jim pak signál ze set-top-boxu nepřepne automaticky (přes SCART ano), ale musí si ho naladit stejně jako kterýkoli dříve sledovaný analogový televizní kanál. V manuálu konkrétního digitálního přijímače se dočtete, na který kanál je přednastavený. Toto úvodní nastavení není problém změnit na jiný kanál z UHF pásma (21. až 69 televizní kanál).

Zapojení přijímače a problémy s ním spojené

Jindřiška Maříková: Dostali jsme set-top-box Philips DTR 210 a zapojili jsme ho do televize Tesla Color 437, která má konektor SCART. Bohužel se nám nepodařilo naladit digitální programy. Obraz běžel roztrhaný. Půjčili jsme si proto od syna novější televizi a tam vše bylo v pořádku.
Obchodník nám doporučil, abychom si koupili set-top-box s modulátorem, který náš Philips nemá. Dočetla jsem se ale, že tyto přijímače jsou pro televize bez zdířky SCART.

Pokud má vaše televize Tesla konektor SCART, neměl by být důvod, aby Vás set-top-box Philips DTR 210 nespolupra­coval. Roztrhání obrazu by bylo možné snad jen tehdy, pokud by byl tento SCART konektor nějak vadný. Máte ho vyzkoušený s jiným zařízením?
Zkuste také zapojit Philips přes jeho druhý SCART (VCR), kam jde pouze kompozitní, a ne RGB obraz. Pokud to pomůže, můžete zapojení takto ponechat, nebo v menu změnit nastavení výstupu SCART (televizního) z RGB také na kompozitní, tedy CVBS, a pak přehodit kabel na set-top-boxu právě do televizního výstupu.
Set-top-box s modulátorem je určitě řešení a není ani výrazně dražší. Ale pokud máte televizor se SCART konektorem, neměl by být modulátor potřeba.

Philips DTR 210 zezadu

Stanislav Žák: Nevím si rady s propojením jednotlivých televizních komponentů. Mám LCD televizor Samsung, se kterým „jedu“ dva roky cestou satelitního vysílání Czech Link (nyní CS Link, pozn. red.). Dosud jsem měl do něj zapojenou i anténu pro analogové vysílání, abych mohl nahrávat programy, které jsem nesledoval přes satelit. Nyní jsem si koupil set-top-box pro zemský digitální příjem a také DVD přehrávač.
Jak mám mezi sebou propojit jednotlivé komponenty, abych mohl z antény nahrávat na videorekordér a při tom se dívat na jiný program ze satelitu? Abych to shrnul, potřebuji propojit televizor, set-top-box, satelitní přijímač, videorekordér a DVD přehrávač.
Podotýkám, že všechny přístroje mají dvě SCART zásuvky označené TV a VCR. Pouze televizor má SCART označený jako (RBG)1 a (AV)2.

Článek o zapojení set-top-boxu do složitější domácí sestavy naleznete zde: /clanky/zapojeni-set-top-boxu-problemy-a-reseni/. Pro váš případ doplním, že můžete jednoduše zapojit všechny výrobky „za sebe“. Tedy tak, že jeden SCART použijete jako vstup z předchozího zařízení a druhý jako výstup do zařízení následujícího. Tento vláček může začínat set-top-boxem pro DVB-T, pak přejít do satelitního přijímače, následně do DVD přehrávače, pak do videa a nakonec do televize.

Trable s videem a soustavou domácího kina

Milan Hron: Při koupi set-top-boxu Mascom MC 1300T jsem byl ujištěný, že funguje i pro video. Při zapojení videa Toshiba jsem zjistil, že videokazetu lze přes set-top-box pouze přehrát a že nahrávání nefunguje. Zapojení jsem provedl kabelem SCART. Lze přes uvedený set-top-box na videokazetu také nahrávat?

Nevím, proč by jakýkoliv set-top-box, byť s jediným konektorem SCART, neměl být schopný nahrávat přes videorekordér na videokazetu. Ve vašem případě máte ze set-top-boxu vyvedené dva kabely SCART, jeden do televizoru, druhý do videa? Toto řešení by mělo fungovat dobře, jen musíte mít při nahrávání zapnutý jak set-top-box, tak video.
Na set-top-boxu v tu dobu musí být nastavený program, který chcete nahrávat. To můžete udělat buď ručně, nebo pomocí funkce časovače nahrávek. Stejně tak video musíte „načasovat“, nebo aspoň ručně nastavit pro nahrávání.
S přehráváním videokazet nemá set-top-box nic společného. To je věc jen mezi videem a televizí. U výše uvedeného propojení tu set-top-box funguje jen jako prostředník, přes kterého pasivně prochází signál z jednoho SCART kabelu (video – STB) do druhého (STB – TV).
Pokud nepochodíte, zkuste jiné zapojení, teda máte-li video se dvěma konektory SCART. Ze set-top-boxu tentokrát veďte kabel ze zásuvky označené jako TV do videa a teprve video propojte přes další SCART s televizí.

Milan Hron: Provedl jsem obě zapojení podle vašeho dopisu, ale k mému zklamání video přes set-top-box nenahrává. Na videu jsou dva konektory SCART. Jeden konektor SCART je podle návodu přiloženého k videu pro připojení videa, druhý pro připojení dekodéru. Nakonec jsem zkusil přes konektor SCART zapojený do televize a i do videa nahrávat analogové vysílání. Zjistil jsem, k mému překvapení, že video Toshiba i tak nahrává pouze po připojení venkovní antény do videa.

Mascom MC 1300T zezadu

Tomáš Syrovátka: Zakoupil jsem si set-top-box a zapojil ho podle návodu. Vše funguje bez problémů – až na jednu „maličkost“. Zvuk televizního vysílání si pouštím přes audio sestavu domácího kina. Při zapojení set-top-boxu mi v ale reproduktorech místo zvuku jen šumí.
V prodejně mi poradit nedokázali. Sestavu mám zapojenou následovně: anténa – set-top-box – TV – domácí kino. V čem může být problém? Není třeba v tom, že si musím koupit set-top-box se dvěma konektory SCART a zapojit domácí kino také do set-top-boxu?

Abych vám mohl lépe odpovědět, potřeboval bych znát konektorovou výbavu set-top-boxu, který jste si koupil. Ale zkusím předpokládat, že má jeden SCART a kromě něj také nějaké zvukové výstupy. Ty mohou být buď analogové (levý a pravý stereo kanál označený bílou a červenou barvou), nebo digitální. Digitální zvuk má na set-top-boxech hned dvě varianty – buď černý kulatý konektor (koaxiální verze), nebo čtverhranný konektor, leckdy se záklopkou (optická verze).
Vaše audio soustava by minimálně jeden ze trojice uvedených typů propojení měla nabízet také. Správné zapojení pro váš případ by bylo proto přes SCART spojit set-top-box a televizor. Audio kabelem (dvoužilový analogový stereo kabel s červenými a bílými koncovkami na obou stranách / koaxiální digitální kabel / optický digitální kabel) pak propojte set-top-box a audio soustavu. Na ní nezapomeňte nastavit správný vstup, který bude odpovídat tomu, kam máte zavedený audio kabel ze set-top-boxu. Většinou na to slouží tlačítko AUX na dálkovém ovládání této soustavy.
Do televize pak půjde obraz přes SCART a do audio soustavy zase zvuk přes audio kabel. V případě digitálního propojení možná ještě v menu set-top-boxu budete muset změnit parametr Dolby Digital v záložce určené pro nastavení zvuku.
Pokud vám to přijde zatím všechno složité, zkuste pro začátek nejjednodušší věc. Na audio soustavu pro začátek zapomeňte a vyzkoušejte si, jestli při propojení televize a set-top-boxu bez asistence této soustavy vůbec něco uslyšíte (tentokrát přímo z televizních reproduktorů). Pokud ano, máte minimálně jistotu, že se zvukem digitálního vysílání nemá váš set-top-box žádný problém. Pak zkuste změnit zapojení na výše uvedené. Nevím, jestli jste dostal k set-top-boxu nebo audio soustavě nějaké propojovací kabely. Ty by měli vést v obchodě s elektronikou ale určitě.

Pokud problém sám nevyřešíte, pošlete mi podrobnější popis výrobků, které dáváte dohromady (výrobce a model), především toho set-top-boxu a audio soustavy, ať vám mohu lépe poradit.

K vaší pozornosti odkazuji ještě tři naše články:
/clanky/pruvodce-digitalnim-vysilanim-19/
/clanky/pruvodce-digitalnim-vysilanim-8/
/clanky/zapojeni-set-top-boxu-problemy-a-reseni/

Tomáš Syrovátka: Moje domácí kino JVC je půl roku staré. Ač mi to připadá neuvěřitelné, nemá klasický analogový (levý a pravý stereo kanál označený bílou a červenou barvou) audio vstup. Má jen jeden SCART a vedle má tři video vstupy (červený, modrý a zelený). Nicméně vedle vstupu na anténu má ještě jeden vstup, který vypadá podobně jako ten na anténu. To by mohl být ten koaxiální, že?
Na doporučení obchodníka jsem si zakoupil set-top-box Strong 5011 s následující výbavou konektorů: 1× HF výstup, 2× Euro SCART, 1× S/PDIF koaxiální, 1× RS-232. Pokusím se to zapojit přes konektory SCART: TV – set-top-box – domácí kino. Myslíte si, že tímto způsobem by to mohlo fungovat?

Koaxiální digitální audio vstup moc jako vstup pro anténu nevypadá. Byl by spíš podobný těm video vstupům, o kterých píšete, jen by měl černou barvu a nad sebou nejspíš nápis Audio / Coaxial.
Co se Vámi navrhovaného propojení týče, fungovat by mohlo, ačkoli si tím nejsem úplně jistý. Bylo by lepší propojit SCART kabelem set-top-box a domácí kino, a to ze zdířky TV SCART. A kino do televize pak zapojit přes tu trojici video kabelů, pokud neslouží jen pro vstup. Podmínkou je tady samozřejmě to, že vaše televize má odpovídající červený, modrý a zelený (dohromady tzv. komponentní) video vstup. Pak je ještě vhodné navolit si na televizi správný vstup.

Tipy C

DigiPal 2 TX

A něco navíc

Jan Krůl: Chci koupit dva DVB-T přijímače TechniSat DigiPal 2 TX, které budou umístěné vedle sebe (jeden pro TV a druhý pro video). Zajímá mě, zda bude fungovat jeden dálkový ovládač na oba přístroje současně, nebo ne. Pokud by jeden ovladač fungoval na oba přístroje naráz, tak bych musel koupit asi každý DVB-T od jiného výrobce, což se mi moc nechce.

Radek Haman, Omko: Jeden dálkový ovladač by opravdu přepínal oba přístroje současně.
Je potřeba použít dva ovladače, pod naším kódem PCDOT /490 Kč/. Jeden se nastaví na SAT1, druhý na SAT2. V menu přístrojů se opět nastaví jeden na SAT1, druhý na SAT2.
Potom jeden ovladač ovládá jeden přístroj, druhý ovladač druhý přístroj. Ještě malý dodatek. Je možno použít jeden ovladač dodávaný k set-top-boxu DigiPal 2 TX a dokoupit jen ten druhý, s možností přepínaní /PCDOT/. Ten je pak potřeba nastavit opačně, tedy jinak, než je nastavený ovladač dodávaný v krabici se set-top-boxem.

Pomáhali jste už někomu se zapojením set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).