Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O terestrickém příjmu, českých TV v zahraničí a přivařeném kabelu

18. 9. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po přibližně čtvrt roce jsme se rozhodli opět otevřít náš redakční e-mail, abychom zodpověděli dotazy našich čtenářů. Nestačili jsme se divit. Bylo jich tolik, že se do jednoho článku zkrátka nevejdou a brzo se tedy budete moci těšit na jeho pokračování. V dotazech, které zodpovídáme tentokrát, bude převažovat téma terestrické digitální televize. Zabrousíme ale také k té kabelové. Jednoho ze čtenářů zajímala i možnost příjmu českých kanálů v Německu. A lze je vůbec sledovat v zahraničí legálně? Čtenáři také stále zápasí s kabeláží, proto budou dva dotazy věnované právě jí. Objevily se však i dva e-maily, které radily naopak nám.

Opět několik dotazů ohledně pozemního terestrického příj­mu

Tomáš Jirásek: Nikde jsem nenašel informaci, zda jeden vysílač bude vysílat více multiplexů. Např. zdali Buková hora u Ústí nad Labem bude šířit pouze multiplex A, nebo i jiné multiplexy. Dále by mě zajímalo ukončeni analogového vysílání z vysílače Plzeň – Krašov.

Lukáš Polák: Je to tak, že digitální vysílání bude šířeno z jednoho vysílače pro více multiplexů. To bude platit minimálně pro multiplexy 1 a 2. Co se týká Krašova, tak analogové vysílání zde bude ukončeno k 31. říjnu (kanál ČT2).

Marek Světlík: Zajímalo by mě, na jakém kanále mohu na jižní Moravě naladit digitální vysílání ORF a STV.

Lukáš Polák: Pokud vás zajímá DVB-TRakouska, podívejte se na stránku www.dvb-t.at. Bohužel vám z pochopitelných důvodů nejsem schopen říci, který z vysílačů se vám podaří zachytit. Může jít např. o Vídeň. Záleží také na tom, ve které části jižní Moravy se nacházíte. V případě, že byste chtěl sledovat bratislavský multiplex, vyzkoušejte kanál 66.

Jiří Tomek: Bydlím v Lužci nad Vltavou, okres Mělník a sleduji pozemní digitální vysílání z Prahy už skoro rok bez problému. Síla signálu je stabilně nad 80 %. Ale v posledních dnech se kvalita značně zhoršila, nedosahuje 60 % a to už neustále vypadává obraz i zvuk. Týká se to všech kanálů stejnou měrou. Neprobíhá nějaká údržba nebo výpadek? Jinak nevím, jestli není porucha set-top-boxu. Bydlím ve druhém patře s přímým výhledem na Prahu.

Lukáš Polák: Počkejte si, až dojde k pokrytí Prahy digitálním signálem multiplexu 1 příští měsíc z vysílače Žižkov. Pojede se výkonem několika desítek kW, a kdyby vám to náhodou nefungovalo, můžete zkusit horizontální polarizaci na stejném kanále. Cukrák pojede 100 kW. Kdybyste měl problém s příjmem i po tom, rozhodně se na někoho obraťte. Nejlépe na toho, kdo vám prodal váš set-top-box. Chyba může být pochopitelně i v něm.

Jiří Trmač: Funguje Multiplex B v Brně? Bydlím 30 km od Brna, Áčko jede slušně. Čtu na vašem fóru že se někomu v poslední době zhoršil příjem Primy (zmizel). Já mám nový set-top-box a B-čko vůbec nechytám.

Lukáš Polák: Funguje. Je to tím, že multiplex A má lepší pokrytí než „Béčko“.

Ida Plachá: V Praze 10 – Strašnicích nám funguje přes STB (a společnou anténu na paneláku) ČT1, ČT2, Nova plus ČT24, ale nejde chytit Prima, Óčko a další. Kde je chyba?

Jan Potůček: Televize Prima nevysílá digitálně z vysílače na Žižkově jako Česká televize a Nova. Abyste ji chytali, musíte mít dobrý signál od jednoho ze tří vysílačů, který Prima využívá: Strahov, Ládví nebo Zelený Pruh. Pokud navíc používáte STA, musíte na ni navolit vysílací kanál, který Prima využívá. ČT a Nova vysílají na kanálu 25, Prima s dalšími čtyřmi televizemi na kanálu 46. A možná budete muset pohnout anténou na domě…

Astra družice

Jak na satelit a kabelovou TV

Jan Lockenbauer: Moji čeští příbuzní žijící v Německu už se velmi dlouho u různých prodejců pídí po možnosti chytat přes satelit české programy, bohužel zatím neúspěšně. Chtěl bych se zeptat, zda je to vůbec možné, a případně jakým způsobem by to šlo udělat.

Lukáš Polák: Záleží na tom, zdali budete chtít, aby vaši příbuzní sledovali volné nebo i kódované programy. Pokud půjde o druhý případ, budete muset v České republice zaregistrovat dekódovací kartu na sebe, a pak jim ji poskytnout. Oni to bohužel udělat nemohou, protože registrace na zahraničního diváka není možná, resp. sledování kódovaných českých programů mimo ČR je nelegální. Karta musí být nahlášena na osobu žijící trvale v ČR. Příjem mimo Česko je legální de facto pouze na českých ambasádách a velvyslanectvích, protože jsou považovány za české území. Pak už stačí jen satelitní parabolu nechat nasměrovat na pozici 23.5 st. vých. a můžete směle přijímat české kanály.

Jana Jiráková: Chtěla bych se zeptat, jaký STB vybrat k příjmu kabelové TV? Od kabelové společnosti máme STB, ten je však pomalý, občas nereaguje vůbec, někdy musíme „rozhýbat“ kabely, aby fungoval. Kabelová společnost nám nabízí jiný, s HDD, z kterého však nepůjdou nahrané pořady „dostat ven“ a chtějí za něj měsíční platbu. Na tyto podmínky se nám nechce přistoupit. Zvažujeme nákup vlastního STB. Ale vypadá to, že jeho výběr není jednoduchý. Můžete nám poradit, jaký STB vybrat? Nebo jestli by bylo výhodnější pořídit DVD rekordér se zabudovaným STB? TV měnit zatím nebudeme. Video nebo DVD rekordér bychom mohli „omladit“.

Lukáš Polák: Nejlépe vám poradí v našem e-shopu. Veškeré kontakty na něj najdete zde.

Golden Interstar S770 Xpeed přední

Propojení televizoru se set-top-boxem, popř. starým videem

čtenář Koblížek: Existuje nějaký set-top-box, na který by šly připojit 2 televize v domácnosti?

Jan Potůček: Takový set-top-box pro pozemní příjem televize neexistuje. Pro každý televizor je třeba samostatný set-top-box. Šlo by to pouze v případě, že by nějaký set-top-box obsahoval dva digitální tunery, a na každém by se dal zvlášť ladit libovolný program. Jinak byste totiž musela na obou televizích vždycky sledovat jen tu samou televizní stanici a žádnou jinou. Propojování dvou televizí s jedním set-top-boxem je taky dost složité. Obecně vzato to tedy nejde.

Karel Profant: Mám doma analogovou CRT televizi PHILIPS s dvěma scarty. Zatím přijímám analogově. Staré video bez scartu mám napevno přivařené k anténnímu kabelu. Půjde mi nahrávat i po digitalizaci s tímhle TV? Šlo by to alespoň na TV se zabudovaným DVB-T?

Lukáš Polák: Řešení vašeho problému zní set-top-box. Ten bude sloužit jako převodník digitálního signálu na analogový a pomocí RF modulátoru (součást STB) si ho pak klidně budete moci připojit k videorekordéru.

Rozdíl mezi analogem a digitálem

Jaroslav Šípek: Marně hledám informace o zásadních rozdílech od analogu. Jak často jsou vysílány informace o formátu obrazu? Jak je to nyní s EPG (mám s ním velmi rozdílné zkušenosti)? Je vysílána nějaká informace o charakteru obrazu?

Lukáš Polák: Informace o formátu obrazu jsou vysílány tak často, jak určí operátor. EPG rozhodně takovéto informace neobsahuje, EPG je elektronický programový průvodce – nic víc, nic míň.

Trochu z jiného soudku…

Prima logo nové

Jan Pánik: Chci se zeptat, zda nevíte, jaké bude programové schéma Primy?

Lukáš Polák: Pokud máte na mysli to podzimní, tak to už bylo odhaleno (Nic než pravda, vrací se Jste to, co jíte, další řada VKV, nové Zoufalé manželky). Co se týká zimního, nechme se překvapit. Prima ho jen tak nezveřejní.

BRAND24

TIPY A POSTŘEHY ČTENÁŘŮ

Stanislav Tockstein: Česky? To už dnes umí, resp. musí umět většina set-top-boxů. Co byste říkali na zavedení bodu 5 pro získání známky Umí dobře česky? Můj návrh – Automatické přepnutí na češtinu(český jazykový doprovod) u DUAL vysílání.

Martin Dutko: Rada městského obvodu Slezská Ostrava projednala žádost firmy XXX, o souhlas s umístěním stavby „Stanoviště vysílače DVB-T společnosti Telefonica O2, Ostrava – Lanová (OSLAN)“; souhlasí s umístěním stavby „Stanoviště vysílače DVB-T společnosti Telefonica O2, Ostrava – Lanová (OSLAN)“ a ukládá zaměstnankyni, pověřené vedením odboru územního plánování a stavebního řádu, zabezpečit všechny potřebné úkony k zajištění bodu 2 tohoto usnesení.

Která oblast dotazů vás zaujala nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).