Hlavní navigace

Dotazy čtenářů DigiZone.cz: o Digi TV, set-top-boxech i zemském pokrytí

27. 2. 2008
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nová várka zodpovězených dotazů čtenářů DigiZone.cz představuje tentokrát pestrou směs. Čtenáře našeho serveru zajímají možnosti satelitního příjmu, ale i zemské digitální pokrytí. Tradičním tématem bývají set-top-boxy a všechno s nimi spojené. Tentokrát se ale dočtete i o tom, jak dohledáním ztraceného manuálu pomohl server DigiZone.cz rozveselit jedno manželství nebo jak jsme zastavili slzy maminky s duálním set-top-boxem od Digi TV, které se nedařilo nahrávat jiný než sledovaný program.

Všední starosti i budoucí obavy

Karel Malý: Vlastním set-top-box Golden Interstar DVB-T/-S 8300 CI Premium. A co čert nechtěl! Manželka mi někam uklidila manuál k tomuto přijímač, a tak když jsem potřeboval přeladit na jiný satelit, což se mi nakonec povedlo, manuál mně moc chyběl. Domníval jsem se, že si ztracenou příručku stáhnu z internetu, ale nenašel jsem ji tu. Moc vás prosím, víte-li, dejte mi vědět, jak si manuál můžu znovu opatřit.

Jan Kálal: Český návod k vašemu přijímači si můžete stáhnout např. v databázi set-top-boxů na našem serveru. Přidávám odkazy: Golden Interstar DVB-T/-S 8300 CI Premium, manuál [PDF, 2,15 MB].

Karel Malý: Moc vám děkuji za zaslané informace. Poděkování zasílá i moje paní, protože očekává, že se mně zlepší nálada. Já zase doufám, že manželka přestane uklízet a dělat pořádek v mých věcech. Ale stejně vím, že nepřestane. A tak mi prosím zachovejte přízeň a poraďte mi, až se mi zase něco ztratí.

Jan Tykvart: Uvažuji nad koupí LCD televizoru Panasonic TX-32LMD70FA s DVB-T tunerem (MPEG-2). Na serveru DigiZone.cz, ale i jinde na internetu jsem se dočetl o potenciálním budoucím přechodu z formátu MPEG-2 na MPEG-4. Bylo tu vedené, že některé televize a poskytovatelé uvažují v tomto formátu vysílat a již nyní jej testují.

Já ale nechci dát za televizor 20 tisíc korun a za dva tři pět let zjistit, že mi bude na nic. Že si stejně nakonec k němu budu muset koupit a používat set-top-box. Chci se zeptat: Jak je to tedy s formátem MPEG-4 doopravdy? Člověk ani nemůže čekat na nové televizory s podporou MPEG-4, když už za rok bude analogový signál vypnutý…

Lukáš Polák: V současnosti se v České republice televize digitálně vysílá ve formátu MPEG-2 a televize prozatím avizují, že s ním počítají i nadále. Není však vyloučeno, že pokud se v budoucnu objeví v DVB-T nějaké placené kanály, budou vysílat ve formátu MPEG-4. Ten je účinnější a umožňuje do jednoho multiplexu naskládat víc programů než těch vysílaných ve formátu MPEG-2. Volně šířené programy by i při nástupu placených stanic v MPEG-4 měly pravděpodobně alespoň na čas setrvat v MPEG-2.

S nákupem televizoru s „podporou“ formátu MPEG-4 mám osobní špatnou zkušenost. Přibližně před tři čtvrtě rokem jsem si koupil jeden televizor od Samsungu a raději nechtějte vědět, kolik jsem za něj zaplatil. Když pak ale vloni na podzim začala testovat v pozemním digitálu Nova, šel mi pouze zvuk. Proč? Televizor zkrátka žádný dekodér formátu MPEG-4 neměl, přestože mi prodejce tvrdil opak. Proto jedna rada – pokud si půjdete televizor kupovat, vezměte si k ruce někoho, kdo problematice opravdu rozumí, a nejlépe si dohledejte informace přímo od výrobce. Někteří prodejci jsou vám totiž schopni napovídat cokoliv, jen aby výrobek prodali.

Jan Kálal: Každopádně pokud nechcete čekat a přejete si být na formát MPEG-4 u svého televizoru připravený, český trh už pro vás má řešení. Jsou jím například některé nové televizor Sony Bravia a Sharp Aquos, které mají zabudovaný kromě MPEG-2 i MPEG-4 tuner. Počítejte ale s tím, že zatím stojí násobek dvacetisícové částky, kterou jste zmínil.

Sony televizor

Příjem zemského digitálního vysílání (DVB-T)

Pavel Filípek, Praha – Letňany: Spustil jsem set-top-box, ale tomu se nedaří naladit programy multiplexů A ani B. Zkusil jsem i manuální prohledávání na 25. a 46. kanále, nicméně bezúspěšně. Bydlím v paneláku, kde je společná anténa. Proto se vás ptám, zda by můj problém vyřešila nějaká jiná anténa.

Anténa DVB-T

Jan Kálal: Zaručit vám to nemůžu, ale skoro bych si vsadil, že problém pomůže opravdu vyřešit jiná, tj. vaše vlastní anténa. Pro orientaci ve výběru antén se můžete podívat na náš e-shop. Já doma používá anténu Digiality 5000, která patří sice mezi dražší, ale dává člověku na výběr, jestli si ji nechá postavenou v obývacím pokoji, nebo zda si ji přišroubuje za okno. Pro váš panelákový případ by mohlo být vhodné myslím ale i kterékoli tzv. síto.

O příjem signálu se můžete pokoušet sám, v případě venkovní instalace je ale možná lepší pro správné nasměrování antény obrátit se na nějakou odbornou firmu.

Petr Sosák: Mám dotaz na společnou anténu v bytovce. Už jsem si koupil set-top-box. Ale jelikož máme otočenou anténu mimo Prahu, tak signál nechytáme. Měli jsme tu už odbornou firmu přes antény a ta nám řekla, že musíme předělat celou anténu na střeše a že to bude stát deset až 15 tisíc korun. Jinak bytovka se nachází v Kouřimi pár kilometrů od Prahy. Od přátel vím, že digitální vysílání více či méně chytají a že žádnou anténu nekupovali.

Jan Kálal: Podle map pokrytí [GIF, 778 kB] zemské digitální sítě A se Kouřim nachází až za hranicí dostupnosti zemského digitálního signálu. Protože je mapa ale vytvořená na základě teoretického výpočtu, od kterého se praxe často nějakým způsobem liší, můžete pravděpodobně i vy chytat zemské digitální vysílání z Prahy. Bez dobré antény namířené směrem na jeden z pražských vysílačů (Žižkov, Cukrák) se ale neobejdete.



Pokud jsou přátelé, o kterých píšete, také z Kouřimi, pravděpodobně už anténu na domě na Prahu nasměrovanou mají a navíc jsou jejich společné rozvody upravené na to, aby skrz ně mohlo procházet i digitální vysílání.



Bez investice do rozvodů společné antény to tedy ve vašem případě nepůjde. Leda byste se chtěl vydat cestou satelitní digitalizace a pořídit si na balkon parabolu a domů přijímač satelitní digitální televize. Vybrat si můžete přitom z nabídky tří poskytovatelů: CS Link, Digi TV a UPC Direct.

Zemské set-top-boxy, SCART, nahrávání a duální zvuk

Pavel Filípek, Praha – Letňany: Máme televizi, která má pouze jeden konektor SCART. A ten už u nás obsadil DVD přehrávač. Nyní si chceme ale pořídit set-top-box a potřebuje problém jediného SCARTu vyřešit. Existují nějaké SCART rozdvojky? Vím, že si mohu pořídit set-top-box s modulátorem, ale ten je zase o něco dražší a jeho obraz o něco méně kvalitní. Na severu DigiZone.cz jsem se dočetl, že dobrou volbou je TechniSat DigiPal 2 TX. Bude nám fungovat?

Jan Kálal: Váš problém má jednoduché řešení. Protože dva SCART konektory má už vámi vyhlédnutý (a vskutku kvalitní) set-top-box TechniSat DigiPal 2 TX, nemusí se ničeho bát. Stačí vám propojit set-top-box s televizí a DVD přehrávač „přepíchnout“ do volného SCART konektoru na set-top-boxu, který je označený většinou jako VCR nebo video. Pak postačí, když budete mít set-top-box v pohotovostním režimu (tedy ne nutně zapnutý), abyste si dál mohl přehrávat vaše DVD.

Pokud byste ale nutně potřeboval sloučit dva signály do jednoho SCARTu, není problém ani to. Slučovače existují, vybrat si můžete i v našem e-shopu.

DigiPal 2 TX

Mirek Kuchyňka: Uvažuji o koupi DVB-T set-top-boxu Mascom MC 1321T, a mám proto jeden dotaz. Je možné nahrávat na pevný disk tohoto přístroje i z analogového vysílání? Ne všechny programy přijímám v digitálu.

Jan Kálal: Na Mascom MC 1321T (a obecně na každý přijímač bez analogového tuneru) lze nahrávat pouze zemské digitální televizní vysílání, analogové nikoli. Na to musíte použít rekordér s analogovým tunerem.

Ladislav Lukšík, Ústí nad Labem: Můj set-top-box Comag SL 35T mi u některých nadabovaných zahraničních pořadů na pozadí přehrává i zvuk v angličtině. Můžete mi prosím poradit, zda-li je to špatným set-top-boxem, chybným nastavením, a nebo problém digitálního vysílání?

Jan Kálal: Váš problém je způsobený tzv. duálním vysíláním, kdy televize vysílá v rámci stereo zvuku dva jazykové doprovody (jeden v levé a druhý v pravé zvukové stopě). Comag SL 35T si s tím bohužel sám neporadí. Zvuk si ale můžete přepnout ručně. Stačí, když si vyberete jen jednu ze zvukových stop a získáte tak čistý zvuk pouze v jednom jazyku. Na přepnutí zvuku by mělo na ovladači sloužit tlačítko Audio. Pokud ne, podívejte se prosím do manuálu přístroje.

Mascom MC 1321T

Kterou platformu vybrat?

Daniel Šeda: Dostavujeme rodinný dům v obci Dražkovice u Pardubic a chtěli bychom tam mít dobrý příjem televizních programů. Od známých jsem se dozvěděl, že využívají služeb satelitní Digi TV. Víme ale, že možností existuje víc. Kde najdeme více informací?

Jan Potůček: V Dražkovicích v dohledné době digitální televizi z klasického vysílače nechytíte, kabelová televize tam také není. Zbývají tedy dvě možnosti: digitální televize přes telefonní linku (takzvaná IPTV) od Telefóniky O2 (služba O2 TV) nebo satelitní příjem. O službě O2 TV se více dozvíte v naší příloze.

Satelitní televizi u nás nabízí tři společnosti. Kromě vámi zmiňované Digi TV, která je nejlevnější volbou s měsíčním paušálem, jde ještě o UPC Direct a CS Link. O všech se dočtete na stránkách DigiZone.cz, kde najdete také všechny podrobnosti o tom, co potřebujete k satelitnímu příjmu televize, i to, co vás bude stát.

Strasti s Digi TV a možnosti dekódovacích karet

Edita Marešová: Pořídila jsem si satelitní televizi Digi TV. Dodatečně jsem zjistila, že i když mám duální set-top-box, nemůžu nahrávat jiný program, než na který se současně dívám. Na druhý výstup set-top-boxu je napojený televizor mých synů v pokojíčku. Existuje nějaké zařízení či DVD rekordér, které nemožnost nahrávání jiného pořadu dokáže vyřešit? Zatím jsem zjistila, že se nahrávat jiný program nedá… Tak pláču.

Jan Kálal: Neplačte. Řešení vašeho problému určitě existuje. Píšete, že máte duální set-top-box. To znamená přístroj, který dokáže naladit dva různé programy. Zkoušela jste „rozbočit“ výstup, který máte k synům do pokoje, také do vašeho videa nebo DVD rekordéru? Pak byste měla být schopná nahrávat jiný program, než na který se sama díváte. Na ten by se museli ale dívat i vaši synové.

Abych to uvedl na příkladu – na televizoru v obývacím pokoji byste se dívala třeba na ČT 1 a na video by se (z druhého tuneru vašeho set-top-boxu) nahrávala např. Nova. Vaši synové by si mohli vybrat, jestli se budou u sebe dívat v tu chvíli na Novu, nebo jestli přijdou za vámi do obývacího pokoje a podívají se na ČT 1, případně zda televizi nedají na chvíli vale.

Edita Marešová: Děkuji za odpověď, teď je mi to jasné. Takže signál ze satelitu pracuje opravdu jinak než analogový, a neumí se tedy rozdělit, nebo jak to nazvat. Kdyby tak existovaly set-top-boxy se třemi výstupy, to by byla paráda. Každopádně díky za odpověď, i když z toho radost nemám.

Digi TV parabola

Hana Směšná: Máme už skoro rok předplacenou satelitní televizi Digi TV a několikrát se nám u ní na set-top-boxu „rozladily“ programy. Někdy během sledování televize, ale jindy stačilo jen set-top-box zapnout. Pak nezbývalo nic jiného než vše ladit znovu. Děláme něco špatně my, nebo je chyba někde jinde?

Lukáš Polák: Bohužel jde o naprosto standardní jev. Vím to ze zkušenosti několika lidí ze svého okolí, kteří služeb Digi TV využívají. Toto se většinou stává během přidání nových programů (v poslední době např. TV Paprika a Eurosport 2) nebo při změně v kódování jako ochraně proti nelegálnímu příjmu. Nic se s tím dělat nedá. Na otázku, jaká je příčina, vám bohužel neodpovím. V případě, že by se vám to však stávalo extrémně často (např. při každém zapnutí přijímače), obraťte se na jejich zákaznickou linku.

R. Samel: Můžu do přijímače Golden Interstar DVB-T/-S 8300 CI Premium, který jste na DigiZone.cz recenzoval, vložit kartu GITAL nebo Trade and Technology pro příjem satelitní platformy CS Link?

Jan Kálal: Kartu pro příjem platformy CS Link do vámi uvedeného přijímače vložit můžete, protože má zdířky Common Interface (CI). Kartu ale nevložíte přímo, nejdřív si musíte opatřit zásuvný modul CryptoWorks. Do něj strčit kartu a naplněný modul vsunout do CI slotu přijímače. Nabídku modulů CryptoWorks naleznete např. v internetovém obchodě našeho serveru, karty jsou tu samozřejmě také.

Interstar 8300 CI

Milan Sviták: DVB-S přístroj Golden Interstar DSR 9000 PVRCI má dva tunery. Je možné sledovat na jednu dekódovací kartu dva televizní programy (příp. jeden sledovat a druhý nahrávat), nebo si musím koupit dekódovací karty dvě?

Lukáš Polák: Postačí vám pouze jedna dekódovací karta. Dvě „šachty“ má přijímač proto, abyste mohl ještě využít dekódování pro jiný paket a nemusel karty stále přehazovat.

Nahrávání z DVB-S, skryté titulky i dilema mezi parabolami

Jindřich Krátký: Co vše je potřeba k tomu, abych mohl u televize se satelitním přijímačem platformy UPC sledovat některý program a zároveň nahrávat jiný?

Četl jsem vaši recenzi na přístroj WISI OR 27 od firmy Lasat, kde popisujete podobnou situaci. Přiznám se ale, že jsem se v popisu trochu ztratil. Zajímalo by mě, jestli i přes to, že vlastním jen jednu předplacenou kartu, budu schopen sledovat jeden placený kanál a nahrávat jiný, nebo placené kanály poběží jen na jednom tuneru a druhý půjde využít jen na volné kanály.

Byl byste prosím tak laskav a poskytl mi k tomuto tématu více informací, popřípadě i nějaké odkazy na stránky pojednávající o stejné věci?

Jan Kálal: Začnu přímo přístrojem WISI OR 27, na který se ptáte především. Tento set-top-box si poradí se zemským (DVB-T) i se satelitním (DVB-S) digitálním televizním vysíláním. Pokud se budete dívat na DVB-T, můžete nahrávat buď program, na který se v DVB-T díváte, nebo program ze stejného multiplexu (společně vysílají nyní Nova a ČT v jedné a PrimaÓčkem, Public TV a TV Noe v další sítí), a nebo libovolný program ze satelitního vysílání. Při sledování DVB-S platí uvedená věta přesně naopak. Jen tam, kde zmiňuji multiplex, je u DVB-S míněný transpondér (tj. opět určitý balík programů). Informaci o tom, které programy jsou v jakém transpondéru, byste měl získat z jejich popisu nabídnutého set-top-boxem.

Pokud byste chtěl sledovat a nahrávat programy z různých multiplexů DVB-T nebo z různých transpondéru DVB-S, musíte mít set-top-box se dvěma DVB-T (DVB-S) tunery.

WISI OR 27

Jiří Čuban: Jsem sluchově postižený, ohluchlý člověk a zajímám se o skryté titulky. Já i moje paní používáme skryté titulky jak na ČT 1 a 2, tak na Nově a Primě. Dosud sledujeme televizi přes kabel, ale teď uvažujeme o jejím zrušení, jelikož má méně programů a stojí více peněz. Chtěli bychom přejít na příjem přes satelit. Zaujala nás nabídka společnosti Gital, potřebovali bychom však vědět, že tu na nás budou čekat skryté titulky všude tam, kde jsem na ně zvyklí. Najdeme je tu? Jsou pro nás klíčové.

Jan Kálal: Se zobrazováním skrytých titulků byste neměl mít problém při žádném způsobu příjmu klasických českých televizních programů. Pokud byste si to chtěl ověřit přímo u zdroje, můžete napsat Gitalu. Ale opravdu to nebude problém. I v případě satelitního vysílání si klasicky navolíte teletext a na něm stranu 888 se skrytými titulky.

Novinkou digitálního vysílání jsou tzv. DVB podtitulky, což jsem také skryté titulky, ale vysílané mimo teletext. Zkušebně si je u satelitního příjmu budete moci vyzkoušet na programu ČT 24, kde je zatím Česká televize testuje. Titulky přes teletext vám každopádně „pojedou“ na všech programech, kde jste na ně dnes zvyklí.

Josef Gattnar: Je lepší použít v Opavě na čtyři družice na pozicích 13, 19,2, 23,5 a 28,2 stupně pro kvalitnější příjem anténu TechniSat Multytenne 45, nebo Emme Esse 95×100 + 4 LNB?

Lukáš Polák: Jsem zastáncem toho názoru, že není nad pořádnou anténu. Na střeše mám od Mascomu parabolu o průměru 85 cm s kvalitním italským motorem a natáčím od 42 stupně východně po 30 stupňů západně. Pokud už máte ale vybráno a opravdu se rozhodujete mezi těmito dvěma modely, doporučuji parabolu Emme Esse 95×100.

Příjem zahraničních digitálních programů

Hana Kasalová: Studuji čínštinu a ke studiu potřebuji poslouchat vysílání v tomto jazyce. Můžete mi poradit, jak si ho naladím? Je to vůbec v České republice možné?

Lukáš Polák: V Česku je možné naladit jak čínské vysílání rozhlasové, tak i televizní. Pokud byste chtěla poslouchat rozhlas, můžete naladit některou z čínských stanic (např. CRI – China Radio International) na rozsazích AM. Chcete-li sledovat satelitní vysílání z Číny, stačí, pokud si pořídíte satelitní komplet a necháte instalační firmu, aby vám ho namířila mj. na satelit HotBird. Zde vysílá program CCTV 4 čínské státní televize, který je kompletně v čínštině.

CCTV Peking

Mirek Pelej, Telč: S přechodem na digitální vysílání v Rakousku jsem přišel o jejich tři programy. Bylo by možné zakoupením set-top-boxu a zapojením znovu naladit jejich stanice? Ví se, kdy bude spuštěné DVB-T z vysílač vysílači Javořice?

Lukáš Polák: Pokud jste dříve přijímal analogové rakouské televizní programy, je pravděpodobné, že i nyní, pokud si zakoupíte set-top-box, je budete přijímat. Záleží ale také na anténě.

Co se týká vašeho dotazu na spuštění digitálního vysílání v lokalitě Vysočina (Jihlavsko), zde bude spuštěno vysílání sítě 1 (veřejnoprávní multiplex) v lednu příštího roku na 33. kanále. Dalších multiplexů byste se měl dočkat do srpna 2009 (kanály 30, 35 a 63).

Signál z Bukové hory na Českomoravské vrchovině

Buková hora

René Čáslavský, Proseč: Na sklonku loňského roku jsem si zakoupil DVD rekordér Panasonic s HDD 160 a tunerem DVB-T. Po jeho připojení k televizoru se začaly automaticky ladit všechny dostupné televizní stanice. K mému velkému překvapení se mi naladily i digitální stanice ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Sport. Později k nim přibyla i Nova. Naladily se mi také všechny digitální stanice Českého rozhlasu.

Pochopitelně by to nebylo nic zvláštního, kdyby moje bydliště nebylo na Českomoravské vrchovině. Žiji v Proseči – malém městečku uprostřed pomyslné spojnice mezi městy Litomyšl a Hlinsko v Čechách. Nikdo z více zasvěcených mi to nevěřil a každý mi tvrdil, že je to jen jakási anomálie v příznivých podmínkách dálkového příjmu.

Dnes už vím, že zachytávám výběžek vysílače z Ústí nad Labem. Příjem je po celou tu dobu velmi stabilní a rozkostičkuje se jen zcela výjimečně. Vždycky jen na několik zlomků vteřiny a to ještě ne po celé obrazovce. To rozkostičkování je lokální v některé části obrazu. Zkrátka divácký zážitek mám v tomto ohledu téměř ideální.

Co mě však ale vadí, je menší rozlišení obrazu. S jeho kvalitou nejsem spokojený v žádném případě. Chápu, že omezené kmitočtové spektrum pro televizní vysílání, navíc značně obsazané analogovou televizí, nutí do jednoho multiplexu umístit co nejvíce televizních stanic. Přesto se mi to zdá v době, kdy se začínají prosazovat televizory s vysokým rozlišením a velké obrazovky, jako dost nerozumné rozhodnutí.

Pomaličku se začínají prosazovat Blu-ray přehrávače nabízející filmy s vysokým rozlišením. Myslím si proto, že budoucí takto rozmlsaní diváci budou vyvíjet maximální tlak na zvýšení rozlišení vysílání DVB-T.

Ve vašem článku v Týdeníku Televize (číslo 9/2008, pozn. aut.) uvádíte mapku s rozložením multiplexů po naší republice. Vždy jsem si myslel, že digitální vysílání lze donekonečna obnovovat zesíleným signálem na stejném kmitočtu, a že by tedy celé Česko mohl pokrýt jediný multiplex na jednom kmitočtu. Ostatní kmitočty by tak mohly být přiděleny jiným zájemcům a pak by také v jednom multiplexu nemuselo být umístěno tolik televizních programů. Vznikl by tak prostor pro lepší rozlišení obrazu, než jaké televize nabízí běžně nyní.

Musím se vám přiznat, že jsem se na digitální vysílání moc těšil, ale nyní již nikoliv.

Jan Kálal: Nejprve bych vám chtěl poděkovat za Váš postřeh ohledně příjmu zemského digitálního signálu v Proseči. Je vidět, že na teoretických mapách pokrytí digitálního vysílání něco bude – pro vaši oblast je skutečně digitální příjem z Ústí nad Labem propočtený.

Mapa v Týdeníku Televize shrnovala budoucí rozložení televizních kanálů jen pro síť České televize, tzv. veřejnoprávní multiplex. Pokrýt celou republiku vysíláním jedné sítě na jediném kmitočtu není bohužel možné kvůli spolehlivosti příjmu. Parametr zvaný ochranný interval určuje, jak daleko od sebe mohou být jednotlivé vysílače v tzv. jednofrekvenční sítí (tj. síti vysílající na jednom kmitočtu). I pro ochranný interval 1/4 (224 mikrosekund), se kterým se v české digitalizaci do budoucna počítá, je tato maximální vzdálenost 67,2 kilometru. Zatím současné sítě pracují s ochrannými intervaly 1/8 (112 mikrosekund), nebo dokonce 1/16 (56 mikrosekund), u kterých je maximální vzdálenost vysílačů jednofrekvenční sítě poloviční, resp. čtvrtinová.

Vaši rozmrzelost s kvality obrazu DVB-T, zvlášť pokud máte velkou LCD televizi, chápu. Ve veřejnoprávním multiplexu by měly být místo současných pěti programů multiplexu A jen čtyři programy ČT, což dává (i při sníženém datovém toku multiplexu způsobeného zvýšeným ochranným intervalem) šanci na lepší obraz. Skutečně výraznou změnou ale bude až příchod televize ve vysokém rozlišení (HDTV) s 5× větším rozlišením obrazu. HDTV se do zemského vysílání dostane ovšem velmi pravděpodobně až po konci analogového televizního vysíláním, se kterým vznikne prostor pro další televizní sítě. Do té doby se zájemci o něj musí soustředit na příjem ze satelitu, kabelových rozvodů nebo sítí IPTV (televize přes pevnou linku).

Sony DVD rekordéry 1

Problémy s digitálním televizním signálem na DVD rekordéru

Pavel Ellinger, Žloukovice: Obracím se na vás s dotazem na problém se „zamrzáním“ obrazu při sledování programu z pozemského digitálního vysílání. Před vánoci jsem rodičům pořídil rekordér Sony RDR-HXD870B, který disponuje i DVB-T tunerem. Vše funguje v pohodě, až na to, že v nepravidelných intervalech dochází k zamrzání obrazu.

Kontaktoval jsem společnost Sony. Vážně jsem uvažoval o tom, že do 14 dnů vrátím rekordér zpět prodejci. Prodavač mi ale řekl, že závada bude zřejmě způsobená anténou. Provedl jsem tedy další pokus. Na stejný kabel, tedy na stejnou anténu, jsem připojil LCD televizi s DVB-T tunerem – shodou okolností také značky Sony. A kupodivu se problém se zamrzáním obrazu neobjevil. A to po celou dobu sledování filmu.

Tudíž závada zřejmě nebude způsobena nekvalitní anténou či výpadkem v datovém toku od vysílače k přijímači. Typuji na zahlcení nějakého datového bufferu.

Problém se zamrzáním obrazu se objevuje i u jiných majitelů tohoto DVD rekordéru. Kupodivu je to i v situacích, kdy kvalita a síla signálu je na docela vysoké úrovni, vyšší než v mém případě. Někteří uživatelé radí aktualizovat firmware rekordéru, čímž by mohl být problém se zamrzáním obrazu odstraněn.

Zde jsou některé parametry zjištěné na mém DVD rekordéru:

Síla signálu: 38 – 40%
Kvalita signálu: 100%

Vnější širokopásmová anténa (matrace) se zesilovačem, 25. kanál, umístění na střeše.

Společnost Sony mi stručně odpověděla: Podle vyjádření našeho technika se jedná o typický projev slabého signálu, a proto dochází ke krátkodobým výpadkům, ke zlepšení stavu je nutné zajistit zlepšení signálu, např. přidáním předzesilovače, silnější anténou apod.

S tímto vyjádřením se však nějak nemůžu ztotožnit. Dříve, než se pustím do případné investice spojené s instalací nové antény, chtěl bych si ověřit, zda je problém opravdu ve „slabém“ signálu. Proto bych vás touto cestou oslovit, zda jste se již s tímto problémem nesetkal, nebo neznáte někoho, kdo by mi mohl dále poradit.

BRAND24

Jan Kálal: Řekl bych, že problémy by mohly být opravdu způsobené sílou signálu digitálního vysílání, resp. její kombinací s vlastnostmi tuneru v DVD rekordéru Sony. Píšete, že jste na stejnou anténu připojil LCD televizor Sony s digitálním tunerem. Ten mohl být ale např. citlivější nebo bylo venku lepší počasí, než za kterého běžně televizi sledujete. Příčin může být více, ale opravdu bych nejprve zkusil např. zesílit signál. Pokud by Vaše problémy přetrvaly i po zesílení signálu, tak teprve potom bych hledal problémy uvnitř přístroje, příp. provedl aktualizaci firmware.

Co se problémů s DVD rekordéry s DVB-T tunerem od Sony týče, vím jen, že měly problémy se skrytými titulky, ale to už by mělo být odstraněné.

Pavel Ellinger, Žloukovice: Děkuji vám za pohotovou a jasnou odpověď. I z centra Sony mi odpověděli, že parametry přijímačů se mohou lišit a doporučují posílení signálu. Půjdu tedy cestou vylepšení anténního systému, viděl bych to na zakoupení směrové antény se Zesilovačem.

Vzpomínám si, že již se na stránkách DigiZone.cz již objevil článek pojednávající o televizních anténách. Zkusím z něj zjistit, který typ antény by byl nejlepší.

Co vás na dotazech čtenářů nejvíc zajímá?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).