Hlavní navigace

Dokument Zkáza krásou bude uveden v úterý

5. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ GALERIE – Portrét Lídy Baarové očima Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny budete moci zhlédnout na ČT 2.

V roce 1995 se režisérka Helena Třeštíková vydala za prvorepublikovou herečkou Lídou Baarovou, aby získala záběry do chystaného krátkého dokumentu. U něj však nezůstalo a po několika letech se z mimořádně otevřené zpovědi stal celovečerní film.

Byla to herečka, která ve svých dvaceti přišla do Německa, stala se filmovou hvězdou a svět jí ležel rázem u nohou, popisuje Baarovou spolurežisér Jakub Hejna. Z kdysi milované herečky se však díky vztahu s ministrem říšské propagandy stává národní nepřítel a symbol kolaborantství. Zpověď Lídy Baarové v dokumentu doplňují unikátní záběry z mnoha zahraničních archivů i ukázky, které ji představují v jejích nejslavnějších rolích.

K TÉMATU: Euro: Práva pro velkofilm Lída Baarová koupila v Česku videopůjčovna Netflix

BRAND24

Lída Baarová nastoupila do filmu v době, kdy to bylo nové médium a lidé nebyli uvyklí na kult hvězd a tak velkou slávu. Bylo to vše mnohonásobně větší, než co všichni zažili do té doby. Například divadelní herečky měly svůj okruh obdivovatelů, kteří se po představení zapřáhli do kočáru a vozili své hvězdy okolo divadla, ale to byl vrchol. Najednou se objevil fenomén filmu. Ta sláva se zmnohonásobila. Najednou to nebylo jedno divadlo, ale kina po celé zemi. Ta krása v tu chvíli zářila o mnoho víc, říká dokumentaristka Helena Třeštíková.

Snímek Zkáza krásou v režii Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny uvede druhý program České televize v úterý 6. září od 20:00 h.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).