Hlavní navigace

Dohady a skutečnosti okolo klimkovického DVB-T

11. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Vedle řádného digitálního vysílání multiplexu A a experimentů společností Czech Digital Group a Český Telecom v Praze a Brně existuje v České republice už jenom jedna společnost, která šíří televizní programy v systému DVB-T. Jde o firmu B plus TV z Klimkovic na Ostravsku a místní televizní program Local TV. Letos na podzim došlo u tohoto vysílání k drobným změnám.

Přemístění vysílače

Od konce září 2005 je vysílač klimkovické lokální televize přestěhován na kótu 307 m – Klimkovice-Hýlov, což je přibližně 1,3 km od jeho původního umístění ve věži kostela Svaté Kateřiny. Přestěhování má exaktní příčinu. Při rutinní kontrole Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) se zjistilo, že souřadnice v licenci Local TV Klimkovice a povolení B plus TV neodpovídají reálnému umístění vysílače. Výzvu ČTÚ k uvedení záležitosti v soulad s licencí a povolením se podařilo splnit ve stanoveném termínu třiceti dnů, a to i bez přerušení vysílání.

Klimkovice DVB-T mapka

I toto byl jeden z možných kroků v připravovaném scénáři řešení problému. Přemístění vysílače se odrazilo ve zlepšeném příjmu lokálního programu v rodinných domech na Hýlově (požadavek občanů městské části Klimkovice-Hýlov), sekundárně ale také ve vzdálenějších místech v Ostravě. Na některých místech stoupla síla signálu dokonce až o 6 dB. Pozoruhodná informace o příjmu Local TV Klimkovice přišla z Pržna (Morávka) v Beskydech. QRB 23 km. Poslech Local TV na Morávce lze charakterizovat jako dálkový příjem, který pravděpodobně podléhá změnám počasí. Zcela jistě to není typický případ.

Kmitočet klimkovického multiplexu DVB-T
Kanál Lokalita Umístění vysílače Nadmořská výška vysílače Vyzářený výkon (ERP)
28 Klimkovice-Hýlov vodárna 307 m 0,08 kW

Zdroj: B plus TV, a.s.

Technické parametry klimkovického multiplexu
TV kanál 28 (530 MHz)
Šířka pásma 8 MHz
Vysílací mód 2 K
Ochranný interval 1/32
Kódový poměr 2/3
Konstelace 16 QAM
Hierarchický mód ?
Celkový bitový tok 16,09 Mbps

Zdroj: B plus TV, a.s.

Pozitivní výhled

Asi za půl roku začne z Ostravy-Hladnova vysílat na multiplexu A s podstatně větší parou DVB-T vysílač Českých radiokomunikací/JRT Management. Vydržte, už to není, jak se původně předpokládalo, až za rok a půl (viz mapu předpokládaného pokrytí multiplexu A na Ostravsku).

Mapa pokrytí

Podrobnosti o digitálním vysílání na Ostravsku

Local TV nevysílá experimentálně. Její majitelé, podobně jako provozovatelé televizí Nova a Prima, považují svoji současnou licenci pro pozemní vysílání z roku 1994 za technologicky neutrální, tedy platnou jak pro analog, tak pro digitál. Začátkem letošního roku tedy požádali Český telekomunikační úřad o kmitočtový příděl pro DVB-T a v dubnu dostali povolení vysílat na 28. kanále v Klimkovicích. Více v článku Digitální vysílání už funguje i na Ostravsku.

Program

Ke zvýšení atraktivity digitálního experimentování na severní Moravě začne Local TV tento měsíc vysílat třikrát denně jednohodinový program Junior TV a Retro TV. Kromě původního analogového programu, který je v digitálním standardu uváděn pod indexem subkanálu LTV1, se i na dalších dvou digitálních subkanálech objeví „paralelně“ pod indexem LTV2 a LTV3 (v souladu s udělenou licencí [PDF, 729 kB]) digitální programy Local TV (junior a retro). Plnoformátové časově sdílené programy, například ČT 24, ČT 4 Sport, Galaxie Sport, Meteopress či jiné, bude možno z Klimkovic retranslovat podobně, jako se odtud altruisticky retransluje slovenská stanice TA3. Bohužel ale až po té, co Rada pro rozhlasové a televizní vysílání najde čas a prostor se tímto návrhem Local TV zabývat. Není vyloučeno, že se tak nestane nikdy. Je to škoda, ale není to tragédie.

BRAND24

Co škoda je, že si prozatím v žádné prodejně v Ostravě (v některém z obchodních center), kde se zabývají prodejem elektroniky, neotočili anténu směrem na Klimkovice (nebo polské Skrzycne, odkud zkušebně vysílá multiplex veřejnoprávní Polské televize) a nepředvádí digitální set-top-boxy v praktickém provozu. Lhostejno zda se signálem DVB-T z Klimkovic či z Polska. Divné. Je mi to jedno, protože se neživíme prodejem set-top-boxů. Ale nechápu to. A vy?

Klimkovice DVB-T pohlednice

Informace o příjmu Local TV v DVB-T standardu je možné posílat e-mailem na adresu localtv@btv.cz. Došlá hlášení budou „odměněna“ speciální pohlednicí Local TV vytištěnou k tomuto účelu (viz leták s informacemi o zahájení DVB-T vysílání v Klimkovicích z letošního května). Nic moc v porovnání s dárky MLM. Svým způsobem je to ale rarita pro sběratele, protože žádná jiná lokální televize v současnosti v České republice digitálně nevysílá. Předem děkujeme za vaše e-maily.

Má lokální vysílání DVB-T smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je místopředsedou představenstva společnosti B plus TV Klimkovice...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).