Hlavní navigace

Do 4K digitálně restaurovaný Baron Prášil míří na velká plátna

26. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv
AKTUALIZOVÁNO – Uplynulo 55 let od doby, kdy se tento film režiséra Karla Zemana poprvé promítal v českých kinech. Nyní se objevuje znovu a v novém kabátě.

AKTUALIZOVÁNO, 16:30 hod.: Jak nám sdělila Denisa Lešková z Muzea Karla Zemana, zítra bude restaurovaný film promítán na Zlínském filmovém festivalu (viz odkaz na naši zprávu níže), distribuční premiéra filmu se odehraje někdy v létě. Přesné datum zatím známo není.

Film byl digitálně restaurován díky projektu Čistíme svět fantazie a partnerům Nadace české bijáky, což jsou Muzeum Karla Zemana a Česká televize, ve spolupráci s UPP (Universal Production Partners) a za podpory Ministerstva kultury a Státního fondu kinematografie České republiky. Kmotrem digitálně restaurovaného snímku se stal americký režisér Terry Gilliam.

Ve skutečnosti na mě měl Zemanův Baron Prášil takový vliv, že když jsem točil Imaginarium Doktora Parnasse, mám tam scénu, kde jedna postava projde zrcadlem a ocitne se ve světě dvourozměrných věcí ve 3D prostoru. Vlastně jsem napsal celý film tak, aby byl založen na tomto procesu. A to celé je vliv Zemana. Jeho vliv na mě je nepřetržitý… To je vše, co mohu říci, vypráví uznale Gilliam.

ČTĚTE TAKÉ: Začala práce na digitalizaci Barona Prášila, v plánu je i Cesta do pravěku

Filmový festival ve Zlíně odstartuje restaurovaným Baronem Prášilem

Baron Prášil je barevný film, ale většinou byl natočen na černobílý negativní materiál, do kterého se barva doplňovala až dodatečně.

UX DAy - tip 2

V otázce barevnosti a kontrastu jsme se drželi toho, jak vypadala referenční distribuční kopie filmu vyrobená ještě za Karla Zemana, upřesňuje postup barvení Ivo Marák, hlavní restaurátor filmu. DigiZone.cz ještě řekl, že digitalizace Barona Prášila je prováděna v rozlišení Ultra HD (4K), a to do nekomprimovaného RGBB formátu. Každé políčko filmu je tak jeden nekomprimovaný soubor v 10bitové barevné hloubce. Více informací na toto téma najdete na odkazu výše.

Ve světové premiéře se pozvaným hostům digitálně restaurovaný snímek Baron Prášil představí zítra, tj. v pátek 27. května 2016. Pomoci uchovat dílo Karla Zemana můžete i vy. Stačí přispět prostřednictvím dárcovské SMS v ceně 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).