Hlavní navigace

Dnes startuje digitální rozhlas z Löbau, zájemci ho naladí i na severu Čech

3. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový rozhlasový multiplex z Löbau bude šířit okruhy německého rozhlasu MDR. Nabídne mj. stanice MDR Jump, MDR Sputnik nebo nový program MDR Sachsen Extra.

Telekomunikační operátor Media Broadcast, německá obdoba Českých Radiokomunikací, naplánoval na dnešní den spuštění digitálního rozhlasu ve standardu DAB+ z dlouho očekávaného vysílače Löbau – Schafberg. Ten se nachází nad Šluknovským výběžkem a ještě vylepší stávající přesah této technologie na naše území. Doposud mohli zájemci o německý DAB spoléhat především na stanoviště Dresden – Wachwitz (kanál 9C) a od 1. dubna také na Chemnitz – Geyer (kanál 8D).

BRAND24

K TÉMATU: Vysílač Schafberg sousedící se Šluknovským výběžkem začne šířit digitální rozhlas

Schafberg bude digitální rozhlas šířit výkonem 8 kW s vertikální polarizací. Multiplex obsahuje bohužel pouze programy rozhlasu MDR, který je určen pro Sasko, Sasko-Anhaltsko a Duryňsko. Nedávno došlo k úpravě této sítě, když se v ní objevil i okruh pro srbskou menšinu a program MDR Sachsen Extra. Ten zprostředkovává přenosy ze saského zemského parlamentu. Z vysílače Löbau – Schafberg jsou šířeny například stanice Radio Lausitz, Hitradio RTL Sachsen a Radio PSR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).