Hlavní navigace

Divák má k dispozici dva nové české programy na satelitu

28. 11. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE – Dva nové televizní programy v češtině získají v průběhu tohoto týdne diváci satelitní televize. Začátkem týdne mohli zaznamenat překvapivě rychlé zařazení třetího kanálu TV Prima na karty CS Link a Skylink, a na stejných kartách se už zítra objeví česko-slovenská verze hudební stanice MTV. Česká televize se připravuje na zemské digitální vysílání na jižní Moravě a Slovensko žije příchodem nové ambiciózní satelitní platformy Magio Sat.

Regionální televize R1 se překvapivě rychle objevila na satelitu

Televize Prima má nyní své tři programy pohromadě ve všech distribučních platformách. Regionálně zaměřený kanál R1 byl až do minulého týdne dostupný pouze v zemském multiplexu 2 a v nabídkách vybraných kabelových operátorů. Nicméně v pondělí se nečekaně objevil i v satelitních platformách CS Link a Skylink na pozici 23,5 stupně východně. Technický ředitel Primy Marek Singer přitom serveru DigiZone.cz nedávno řekl, že se televize R1 objeví na satelitu až po Novém roce. Diváci ale můžou již dnes sledovat nabídku regionální sítě z rodiny TV Prima v ranních hodinách na stejné programové pozici, kde vysílá i Prima Cool.

Princip dělení je stejný jako v ostatních platformách. R1 vyplňuje celoplošné vysílání Primy Cool v dopoledních hodinách od 6.00 do 11.00, ale jen v pracovních dnech. O víkendech a svátcích vysílá Prima Cool i dopoledne samostatně. Původně se očekávalo, že Prima vytvoří pro R1 samostatnou kanálovou pozici, aby tak lépe oddělila obě značky, ale nakonec se z televize R1 stal jen dopolední programový blok čítající tři seriály a šest zpravodajských bloků. Ono je to svým způsobem logické – pokud by R1 vysílala na samostatné pozici, musela by se stejně spokojit jen s dopoledním časem, a televize, která svůj program omezuje jen na pracovní dopoledne, by zřejmě na diváky nepůsobila atraktivně. Jako programová výplň kanálu Prima Cool má možnost získat část diváků své sesterské stanice, i když oba programy mají úplně odlišnou cílovou skupinu.

Juraj Koiš: Televize R1 už vysílá i na satelitu

Česká televize testuje digitální technologie z Kojálu

Vysílač Brno - Kojál

Česká televize společně s Českými Radiokomunikacemi spustila poslední fázi přechodu z analogového na digitální vysílání na jižní Moravě. Analogové programy ČT 1 a ČT 2 si na hlavních jihomoravských vysílačích prohodily kanálové pozice – ČT 1 přešla z 29. kanálu na 46. kanál a opačným směrem putoval program ČT 2. Ten se již za tři dny vypne a v regionu začne na čtyřech vysílačích působit digitální multiplex 1. Zpočátku půjde o čtyři vysílače: Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova a Mikulov – Děvín, které budou vysílat na jednofrekvenční síti na 29. kanálu. Zároveň tak vytlačí analogový program ČT 2, který bude pokračovat pouze na některých dokrývačích. Program ČT 1 ale bude vysílat v analogovém režimu i nadále až do doby úplného vypnutí analogového vysílání v Územní oblasti Brno.

Čtvrteční rošádě analogových programů České televize předcházela několikahodinová výluka na brněnském vysílači Kojál, která umožnila České televizi a Českým Radiokomunikacím provést technické testy digitálního vysílání multiplexu 1 na 29. kanálu. V průběhu dne se objevil krátkodobý test, po jehož skončení bylo opětovně aktivováno analogové vysílání, ale již s prohozenými pozicemi Jedničky a Dvojky. České Radiokomunikace navíc v době odstávky spouštěli nové technologie, i proto byla původní doba odstávky plánována od půlnoci až do 18. hodiny. Analogové vysílání programu ČT 2 se však podařilo zprovoznit ještě před 16. hodinou.

Další podrobnosti o spuštění digitálního vysílání multiplexu 1 na jižní Moravě přineseme v pondělí.

Juraj Koiš: Kojál má odstávku, České Radiokomunikace spouštějí nové technologie
Jan Potůček: Kde už nenaladíte ČT 1 analogově? Podívejte se na mapu

Slovak Telekom připravuje první interaktivní platformu

Ve čtvrtek se v Bratislavě konala prezentace nové slovenské satelitní platformy Magio Sat, kterou připravuje společnost Slovak Telekom/T-Com. Na tamním trhu chce prorazit zejména díky interaktivním funkcím, které nabídne přes internetové připojení u diváka. Kromě standardních funkcí jako je sledování televize, elektronický programový průvodce nebo time-shift (posouvání televizního vysílání v reálném čase) plánuje Telekom přinést do slovenských domácností i další služby – například interaktivní Magio Portal, který nabídne různé aplikace včetně online vyhledávání v telefonním seznamu, Počasí, Kina, Divadla, Kurzy nebo Horoskopy.

Konkrétní programové balíčky a ceny produktů zatím zůstávají utajeny, nicméně společnost již získala přes 7 000 objednávek od budoucích klientů. Slovak Telekom má se svou novou satelitní platformou velké ambice a zejména interaktivní služby vnímá jako svou hlavní konkurenční výhodu ve vztahu k ostatním satelitním službám.

Magio Sat - komplet

Satelitní komplet pro příjem platformy Magio Sat.

Lukáš Polák: Známe podrobnosti o nové slovenské satelitní službě Magio Sat
Lukáš Polák: Podívejte se na firemní prezentaci platformy Magio Sat
Lukáš Polák: Magio Sat nabídne interaktivitu i HD programy. Do Česka se zatím nechystá

Do startu české MTV zbývají hodiny

Přípravy na spuštění česko-slovenské verze hudebního kanálu MTV vrcholí. Ve čtvrtek se na satelitních kartách platforem CS Link a Skylink objevila testovací pozice s vysíláním programu MTV Europe. Ten bude předskokanem české MTV, která odstartuje zítra /v neděli/. MTV Europe zahájila vysílání ve čtvrtek krátce po půlnoci na pozici 23,5 stupně východně.

Kanál MTV Europe můžete nyní naladit na frekvenci 12,070 GHz, program je kódovaný. S podmíněným přístupem se počítá i po zahájení vysílání české verze. Ta bude v prvních měsících hodně podobná svému evropskému protějšku, protože neplánuje vyrábět téměř žádné vlastní pořady. Bude vysílat jen převzaté akvizice z celosvětového archivu MTV s českými titulky.

TK MTV Czech - osobnosti

Tisková konference k otevření česko-slovenské verze MTV.

Další dosud nezveřejněné informace o české verzi MTV vám přineseme v zítřejším článku.

Juraj Koiš: MTV Europe spustila vysílání na kartách CS Link a Skylink
Lukáš Polák: Diváci tuzemské MTV mohou využit elektronického programového průvodce
Lukáš Polák: MTV vstoupí na obrazovky jako smršť, slibuje Nova
Lukáš Polák: Na satelit zařadí novou MTV tři platformy, UPC je s otazníkem
Lukáš Polák: Česko má licenci pro dva kanály MTV, majitelé jsou různí
ROZHOVOR: Alex Ruzek: K MTV chceme přitáhnout i ty, kteří nenajdou v televizi nic zajímavého
FOTOGALERIE: Podívejte se, jak Nova představila lokalizovanou verzi MTV

Stručně…

Speciální kampaň k přechodu na digitální vysílání, kterou pro handicapované spoluobčany připravila Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, se podle národního koordinátora Zdeňka Duspivy osvědčila. Uvedl to na pondělní tiskové konferenci v Praze. Pozitivní ohlasy samotných handicapovaných i zpětná vazba z informačních center, internetové poradny nebo speciálních seminářů nám potvrzují, že tyto aktivity osobám se zdravotním postižením přechod na digitální vysílání skutečně usnadňují. Proto v nich budeme pokračovat až do ukončení přechodu na digitální vysílání na celém území republiky v roce 2012, řekl Duspiva.

Juraj Koiš: NKS pozitivně vyhodnotila digitální kampaň pro postižené občany

Český telekomunikační úřad provedl cenovou kontrolu u všech operátorů zemských digitálních multiplexů. Tuto kontrolu si vynutila nová digitální televize TV 7, která se nedohodla na podmínkách šíření s operátorem Czech Digital Group. Momentálně se operátoři seznamují s výsledky této kontroly. Na základě šetření ČTÚ určí, zda podmínky, které nabídla společnost CDG svému klientovi (provozovateli televize TV 7), byly přiměřené.

Juraj Koiš: ČTÚ provedl kontrolu cen u operátorů

Český telekomunikační úřad zatím nevypíše tendr na provozování digitálních rozhlasových sítí ve III. televizním pásmu, byť by tak mohl učinit. Úřad chce počkat až na moment, kdy dojde ke schválení plánu přechodu na digitální rozhlasové vysílání. Tento dokument by pak byl závazný pro všechny subjekty na rozhlasovém trhu, které se k němu připojí. Některá rádia tak už podmíněně učinila, výměnou za to získají transformační licence pro analogové vysílání, které jsou platné až do roku 2025.

Juraj Koiš: Digitální rozhlas ve III. televizním pásmu? ČTÚ se brání.

Televizi Nova se minulý týden podařilo vůbec poprvé za letošní rok dosáhnout v průměrném celodenním podílu na sledovanosti hranice 40 procent. Naposledy se to nejsledovanější české televizi podařilo loni o Vánocích. Nova ubírala diváky prakticky všem televizím s výjimkou jejího vlastního filmového kanálu Nova Cinema a zpravodajské stanice ČT 24.

Jan Potůček: Nova pokořila v týdenním podílu hranici 40 %, letos vůbec poprvé

Nova HD - nové logo 11-2009/2

Popularita TV Nova i nadále roste. Ilustrační foto.

Takřka čtvrtina všech domácností v České republice, přesněji 23,9 procenta, přešla v době mezi druhým čtvrtletím roku 2007 a letošním druhým čtvrtletím na pozemní příjem digitální televize. Na dnešním workshopu Asociace televizních organizací (ATO) a společnosti Mediaresearch to oznámila předsedkyně představenstva Mediareseach Tereza Šimečková.

Jan Potůček: Za poslední dva roky přešla téměř čtvrtina českých domácností na DVB-T
Jan Potůček: Čtyři z deseti domácností přijímají 26 a více televizních programů
Jan Potůček: Zájem o kabelovou televizi stagnuje, přibývá spíše uživatelů satelitu
Jan Potůček: 15 procent Čechů koncem prvního pololetí nevědělo, co to je digitalizace
Juraj Koiš: Zpožděné přehrávání se stává atraktivnější službou digitalizace

Nová koncepce programové nabídky Primy Cool přináší v těchto dnech zároveň pevně definované bloky ve večerních hodinách. Serveru DigiZone.cz to oznámil PR koordinátor stanice Filip Sychra. Čas vysílání 21.00 až 22.00 od pondělí do čtvrtka je pojmenován jako Komediální večery. Tento slot naplňují sitcomy Frasier a po něm nově Jak jsem poznal vaši matku, uvedl Sychra.

Lukáš Polák: Prima Cool zavádí pevnou koncepci večerního programu

Desátý ročník závodů ve freestyle motokrosu FMX Gladiator Games 2009, který je součástí propagačních aktivit ke startu lifestylového a hudebního kanálu MTV pro Českou a Slovenskou republiku, nabídne v sobotu stanice Nova Sport ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Serveru DigiZone.cz tuto informaci potvrdil ředitel kanálu Marek Kindernay. Půjde o první sportovní událost v HDTV z České republiky vůbec, co se tohoto kanálu týká.

Lukáš Polák: Nova Sport chystá na neděli první HDTV přenos z Česka

Přibližně 150 milionů korun mohl Český rozhlas ušetřit na rekonstrukci své historické budovy na Vinohradské ulici. Vyplývá to z výsledku dvou nezávislých auditů, které si nechala vypracovat Rada Českého rozhlasu. Nepořádek je na každé stavbě, ale s takovým jsem se dlouho nesetkala, řekla serveru iDNES.cz auditorka Lenka Výletová. Stavbaři chtějí za práce na známém objektu na Vinohradské třídě nad Národním muzeem 700 milionů korun. Podle výsledků obou nezávislých auditů mají nárok jen na něco málo přes půl miliardy.

Juraj Koiš: Český rozhlas výrazně přeplatil rekonstrukci své budovy
Jan Potůček: Drahá rekonstrukce je prý nesmysl. Rozhlas ale nakupoval předražené židle

Tipy C

Nova s Primou se začínají chovat až příliš nekonfliktně, o čemž svědčí i fakt, že na komerčních televizích se již prakticky nevyskytuje investigativní žurnalistika. Myslí si to Jan Tuna, někdejší vedoucí redaktorů u obou komerčních televizí, kde působil. Nyní se přesouvá na opačnou stranu barikády, stal se tiskovým mluvčím majitele pražské O2 arény.

Juraj Koiš: Komerční televize se chovají až moc nekonfliktně, říká Jan Tuna

Jaká je nejzásadnější událost tohoto týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).