Hlavní navigace

Diváci si mohou oddechnout. Prezident Klaus podepsal zákon týkající se ztišení reklamy

12. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Politici vyhověli dlouhodobým stížnostem diváků týkajících se velkého rozdílu v hlasitosti reklam oproti klasickému programu především komerčních stanic.

Televizní diváci, kteří si roky stěžovali na hlasitou reklamu, byli konečně vyslyšeni a jejich nářky padly na úrodnou půdu. Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal zákon, kterým se českým stanicím ukládá za povinnost vyrovnat hladinu komerčních přestávek, teleshoppingu a označení sponzora s ostatním vysílaným programem. Agenturu ČTK informoval o podpisu zákona prezidentem Klausem jeho mluvčí Radim Ochvat. Reklama bude regulována vyhláškou, kterou připraví vysílací rada RRTV. Platit začne za sedm měsíců.

BRAND24

K TÉMATU: Senátoři schválili snížení hlasitosti reklam v televizi. Novela čeká na podpis prezidenta

Ke Klausovi se dostala novela vysílacího zákona poměrně krátce poté, co ji schválili poslanci. Ti ji „dostali na stůl“ koncem října. Hlavním iniciátorem změny byl Václav Mencl z ODS, který už dříve uvedl, že tento krok byl realizován především na popud dlouhodobě nespokojených diváků. Snížení hlasitosti reklam a ostatních prvků souvisejících s komerčními přestávkami se týká pouze privátních stanic. Česká televize už hlasitost programu vyrovnala na doporučení vysílací unie EBU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).