Hlavní navigace

Digitální televize fungují, co digitální rozhlas?

3. 5. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Čas od času nám do redakce přijde dotaz, zda se kromě televize bude digitalizovat také rozhlasové vysílání. Zda už byly uděleny nějaké digitální licence pro nová rádia a na jakých přijímačích je možné je naladit. Pro příznivce rádií nemáme moc dobrou zprávu. Digitálně se sice už vysílá, ale zatím jen v „televizních“ multiplexech. Speciální digitální formáty pro rádia sice existují, vládní koncepce přechodu na digitální vysílání ale s rozhlasem v první fázi digitalizace nepočítá.

Co lze digitálně naladit už dnes

Přesto lze rádia digitálně poslouchat už nyní. V televizním multiplexu A v Praze (K25), Brně (K40) a Ostravě (K39) vysílá sedm stanic veřejnoprávního Českého rozhlasu. Vedle běžně analogově dostupného ČRo 1 – Radiožurnálu, ČRo 2 – Praha a ČRo 3 – Vltava jde o nové digitální stanice Rádio Česko (od března vysílá dva tříhodinové zpravodajské bloky také na FM frekvencích BBC ve většině krajských měst), populárně-vědecký okruh ČRo Leonardo, ČRo D-dur věnovaný vážné hudbě a ČRo 4 – Rádio Wave pro mladé posluchače (analogově tato stanice vysílá pouze na frekvenci 100,7 MHz z vysílače Cukrák pro střední Čechy a část Prahy). Jinak jsou nové digitální stanice ČRo dostupné pouze na Internetu.

Homecast eM-1150 radio

Multiplex A donedávna nabízel i komerční rádio Frekvence 1. To však vysílalo pouze v Praze a po Novém roce se rozhodlo tento experiment ukončit (čímž se uvolnil další prostor pro Český rozhlas). Podle prezidenta Frekvence 1 Michela Fleischmanna se digitální vysílání v televizním multiplexu stanici nevyplácí, protože jí to nepřináší žádné nové posluchače. Přesto další rádio ze stejné společnosti, Evropa 2, pokračuje ve zkušebním digitálním vysílání v televizním multiplexu B. Ten lze naladit zatím jen v Praze na 46. kanále a z rozhlasových stanic nabízí ještě rádio Proglas a pražskou komerční stanici Classic FM zaměřenou převážně na vážnou hudbu. Multiplex C žádnou rozhlasovou stanici nenabízí.

Jak naladit digitální rádio?

Příjem rozhlasových stanic z multiplexů A a B je velmi jednoduchý. Při zapojení set-top-boxu a spuštění automatického ladění se vám objeví jednotlivá rádia v programové nabídce. Pro jejich poslech pak stačí pouze zmáčknout příslušné tlačítko na dálkovém ovladači a přepnout se z televizní nabídky na stanice rozhlasu. Pravda, poslouchat rádio u „mrtvé“ obrazovky je poněkud netradiční zábavou, ale jiný způsob příjmu – vyjma USB přijímačů – zatím neexistuje. Většina set-top-boxů má naštěstí analogové a digitální zvukové výstupy, skrze které majitel zapojí digitální přijímač do své zvukové aparatury. Pak může televizi v klidu vypnout nebo ji použít jen na zobrazení rozhlasového průvodce programy (EPG), který obsahuje přehled pořadů na dva tři dny dopředu. Větším problém, než jakým je méně pohodlná obsluha, je mobilní příjem. Ten je v případě DVB-T prakticky nemožný, a tak nejsou současné televizní multiplexy pro digitální rozhlasové vysílání příliš vhodné.

Seznam rádií (Strong SRT 5119)
T-DAB logo

Jak se testoval digitální rozhlas v Praze

Krátkodobý měsíční experiment digitálního rozhlasového vysílání ve formátu T-DAB probíhal v Praze od loňského 26. října. U příležitosti výročního zasedání World DAB Fora, které na Žofíně spolupořádala společnost Teleko, vyzkoušel Český rozhlas digitální vysílání stanic ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur. Konkurenční test provozovaný Radiokomunikacemi obsahoval komerční rádia Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2. Přečtěte si recenzi na toto vysílání.

Je to vlastně takové řešení z nouze. Český rozhlas chtěl podobně jako Česká televize vyjet s novými tematicky zaměřenými stanicemi, ale kromě Internetu je neměl jak šířit. Televizní multiplex A je pro něj jediným možným řešením. Zdá se však, že ČRo bude takový způsob šíření signálu využívat i do budoucna – vedle dalších, pro rozhlas přijatelnějších forem digitálního vysílání. Zákon o elektronických komunikacích totiž veřejnoprávnímu rozhlasu a televizi ukládá vytvořit společný multiplex veřejné služby. Kromě něj ale Český rozhlas jistě využije i vhodnější formáty, které mu kromě interaktivity a pohyblivých obrázků (například reality show Odhalení) umožní i mobilní příjem digitálního vysílání. Takovým formátem zřejmě bude T-DAB.

T-DAB jako vhodné řešení

Zkratka T-DAB znamená Terrestrial Digital Audio Broadcasting, v překladu pozemní audio digitální vysílání. V podstatě je to digitální forma analogového vysílání v FM pásmu, která nabízí mnohem kvalitnější zvuk při nižších výkonech vysílačů. Nadto nabízí větší prostor pro spousty specializovaných digitálních rozhlasových stanic. Česká republika má, podobně jako ostatní země Evropské unie, pro digitální rozhlas ve formátu T-DAB vyčleněné pásmo na 12. kanále. Přechodně by se dal využít i 10. kanál. V sousedním Německu se už na 12. kanále digitální rádia vysílají – a dělá to neplechu v severních Čechách, kde 12. kanál využívá k analogovému vysílání televize Nova. Oba signály se navzájem ruší, digitální rozhlas je ale silnější a postupně Novu přebíjí.

Vysílání Novy na 12. kanále znemožňuje i spuštění řádného digitálního rozhlasového vysílání ve formátu T-DAB v České republice. Při loňských podzimních testech, kdy T-DAB v Praze zkoušel Český rozhlas ve spolupráci s firmou Teleko, se rušení analogové televize na 12. kanále potvrdilo. Diváci na severním okraji Prahy a ve středních Čechách, kteří přijímají Novu ze severočeského vysílače Buková hora a převaděčů, které jsou na něm závislé, měli velký problém tuto televizní stanici naladit. Naopak jiný test T-DAB, který ve stejné době prováděly Radiokomunikace s komerčními rádii Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2 na kanále 10, podobné rušení nezpůsobil. Oba testy ale dopadly dobře: prokázala se vysoká kvalita vysílání, kterému se FM pásmo nemohlo vyrovnat. Ale to obyčejný posluchač nemohl zaznamenat.

Na trhu nejsou digitální přijímače

Rada prijimacu DAB

Že se testy povedly, věděli v podstatě jenom jejich provozovatelé a hrstka nadšenců, vesměs účastníků výroční konference světové organizace Wolrd DAB Forum, která se zrovna konala v Praze. Server DigiZone.cz měl k dispozici přenosný hybridní přijímač jak pro FM pásmo, tak digitální vysílání T-DAB. Běžně na trhu ale digitální rozhlasové přijímače nejsou. Není důvod: oficiálně ve formátu T-DAB nikdo nevysílá. Přesto lze na území České republiky běžně naladit digitální stanice z Německa. A nemusí jít jen o čistě příhraniční oblasti. Čtenáři DigiZone.cz během loňských experimentů v Praze upozorňovali na čistý příjem německých rádií ve formátu T-DAB u Loun. V Polsku, na Slovensku a v Rakousku zatím řádné digitální rozhlasové vysílání neprobíhá.

Jak to, že když se u nás digitální rozhlas oficiálně neprovozuje, existuje několik speciálních digitálních stanic Českého rozhlasu? Veřejnoprávní rozhlas je, podobně jako Česká televize, v poněkud jiné situaci než komerční média. Jeho stanice nepotřebují vysílací licenci, ČRo vysílá ze zákona. Jeho novelizovaná verze rozhlasu umožňuje provozovat v podstatě neomezené množství programů. Podobně je na tom Česká televize. Obě média limitují pouze finanční a technické možnosti: kolik prostoru v jednotlivých digitálních sítích dostanou, tolik jich mohou obsadit. Pro komerční rádia, a to i nové projekty, platí stejná pravidla jako pro komerční televize: musí získat licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Jenže ta zatím žádný tendr na digitální rozhlasové licence nevypsala.

BRAND24

Dvojice prijimacu DAB

Kdy se dočkáme nových digitálních rádií?

Kdy se tedy radní rozhoupají a dají zelenou digitálnímu rozhlasu? To zatím není úplně jisté. Rada nejprve musí dostat kmitočtový příděl od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který čeká na řešení problému s 12. analogovým kanálem televize Nova v severních Čechách. Digitální rozhlas je jednou z otázek, kterou budeme v nejbližší době s RRTV řešit, slibuje předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Kdy tedy? Počítám, že se k tomu dostaneme tak v létě, dodává Dvořák. Pak ale přijde na řadu další problém: kolik celostátních sítí T-DAB vznikne a kolik jich obsadí Český rozhlas? A má veřejnoprávní ČRo vůbec na takovou síť právo, když mu zákon o elektronických komunikacích „přiklepl“ veřejnoprávní multiplex ve formátu DVB-T, který má obsadit společně s Českou televizí?

Digitální svět

Proč vládní koncepce neřeší digitální rozhlas?

Koncepce přechodu na zemské digitální vysílání proklamuje, že neřeší digitální zemské rozhlasové vysílání T-DAB. Domníváme se, že tento ETSI standardizovaný systém je zachycen v české legislativě a existují reálné předpoklady pro jeho úspěšné zavedení v České republice. Vždyť platná právní úprava již řeší digitální rozhlasové vysílání Českého rozhlasu a Národní kmitočtová tabulka také přiděluje tomuto systému vlastní kmitočtová pásma! Více v článku Tomáše Řapka ze společnosti Teleko.
TechniSat Digit rozhlas

Každopádně to bude udělení licencí pro nová digitální rádia ve formátu T-DAB, co nastartuje trh s digitálními rozhlasovými přijímači a umožní plnohodnotné digitální rozhlasové vysílání. V České republice už existují firmy, které se na ně důkladně připravují. Většina provozovatelů komerčních rádií je ale k digitálnímu vysílání skeptická: oproti televizím totiž na rozhlasovém trhu je dost hráčů a mezi posluchači není tak velká poptávka po nových stanicích. Rádia navíc nemusí na rozdíl od televizí opouštět analogové kmitočty, aby se na nich posléze spouštělo digitální vysílání. Dokud velcí rozhlasoví hráči budou ve vztahu k digitálnímu rozhlasovému vysílání spíše v defenzívě, nových stanic ve formátu T-DAB se hned tak nedočkáme.

Uvítali byste nové digitální rozhlasové stanice?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).