Hlavní navigace

Digitální televize dorazila na Sušicko, ale bez Novy a Primy

17. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Od páteční noci testuje na sušickém vysílači Svatobor veřejnoprávní digitální multiplex 1. Oficiálně jej Česká televize spustí v úterý ráno, od kdy si budou moci zemskou digitální televizi naladit další diváci na Sušicku a v blízkém okolí (ale například i v Plzni). Tedy všichni ti, co jsou v dosahu sušického vysílače Svatobor. Veřejnoprávní digitální síť České televize obsahuje čtyři programy ČT a sedm stanic Českého rozhlasu. Digitálního vysílání komerčních televizí Nova a Prima, jejich bonusových programů a nové televize Barrandov se sušičtí diváci dočkají v září příštího roku.

Zatím bez vypínání analogové ČT 2

Na rozdíl od mnoha jiných oblastí, kde Česká televize zahájila zemské digitální vysílání letos na podzim a musela si pro něj uvolnit prostor vypnutím analogové ČT 2, v Sušici tento manévr není nutný. Kanál 49, na kterém začne veřejnoprávní multiplex s programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 a ČT 24 vysílat v úterý okolo šesté hodiny ráno, je na sušickém vysílači Svatobor volný. Přesto diváci analogové ČT 2 na Sušicku vidí v jejím obraze na kanálu 52 varovný piktogram s informační lištou o jejím vypínání. Proč? ČT 2 bude muset analogový kanál 52 uvolnit, protože by rušil digitální vysílání multiplexu 3 s novými komerčními televizemi na hlavním západočeském vysílači Krašov. Ten bude vysílat také na kanálu 52, termín jeho přesného startu ale zatím není znám.

Česká televize zatím počítá s tím, že analogovou ČT 2 na Svatoboru vypne o půlnoci z 29. na 30. listopadu. Vzhledem k tomu, že multiplex 3 z Krašova odstartuje až v prosinci, a to spíše blíž k Vánocům, mohly by Kavčí hory analogové vysílání ČT 2 ze sušického vysílače zachovat o několik dní déle. ČT s touto variantou skutečně počítá a upozorňuje na ni nejen na svém informačním webu k digitalizaci www.digict.cz, ale také v oficiální tiskové zprávě ke startu veřejnoprávního multiplexu na Sušicku, vydané minulý pátek. Ať tak či tak, diváci analogové ČT 2 v této oblasti zažijí alespoň krátký souběh obou druhů vysílání a budou mít nějaký čas na pořízení set-top-boxu nebo integrovaného digitálního televizoru s tunerem pro digitální příjem televize.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo
Mux 1 - pokrytí Sušice Svatobor

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu z vysílače Svatobor u Sušice. Zdroj: Česká televize (mapu lze kliknutím zvětšit)

Co půjde digitálně naladit

V digitálním multiplexu 1 se na Sušicku neobjeví pouze čtyři programy České televize. Součástí veřejnoprávní digitální sítě jsou o stanice Českého rozhlasu, konkrétně pak ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo Radio Wave, ČRo Leonardo, ČRo D-dur a Radio Česko. Sušický vysílač Svatobor vytvoří na kanálu 49 jednofrekvenční síť se stejným multiplexem na hlavním jihočeském vysílači Kleť, odkud ČT digitálně vysílá na kanále 49 již od 30. září tohoto roku. Pro sledování analogové Novy a Primy, které spustí digitální vysílání ze Svatoboru až v září příštího roku, budou muset diváci s digitálním set-top-boxem tento set-top-box vypínat a ladit komerční televize analogově. Anebo oželí vypnutou ČT 2 a spokojí se pouze s třemi analogově šířenými televizními programy: ČT 1, Novou a Primou.

V září příštího roku se digitální vysílání na Sušicku nerozšíří pouze o Novu a Primu. Digitální síť 2, která tyto programy nabídne na kanálu 50, bude vysílat také filmový kanál Nova Cinema, druhý program Primy a nová plnoformátová televize Barrandov. Rovněž v září 2009 začne ze sušického Svatoboru vysílat také digitální multiplex 3 s novými komerčními televizemi. Obsah této sítě zatím není úplně jasný, ale pravděpodobně se v ní objeví hudební kanál Óčko, či zpravodajská televize Z1 a síť regionálních televizí RTA. Operátor čtvrtého multiplexu, společnost Telefónica O2, na Sušicku vysílač neplánuje. K vypínání analogového vysílání ČT 1, Novy a Primy na sušickém Svatoboru dojde v únoru 2010, tedy po pěti měsících souběžného analogového a digitálního vysílání těchto programů.

TV ČT loga všech programů 2007

Technické parametry a další rozšiřování multiplexu 1

Zajímají vás technické parametry digitální sítě 1 České televize, která v úterý 18. listopadu zahájí vysílání na Sušicku? Nebo mapy pokrytí oblastí, kde už veřejnoprávní multiplex vysílá, a termíny spouštění jeho dalších vysílačů? Vše najdete na jediné stránce serveru DigiZone.cz věnované multiplexu 1. Veškeré podrobnosti k digitálnímu vysílání na Sušicku přináší speciální kapitola stálé přílohy Digitální vysílání v regionech.

Sušici čeká řešení společných televizních antén

Stejně jako v ostatních regionech, kde se začínalo s digitálním vysíláním, nebo v nich končila přechodná digitální síť A a startovaly samostatné multiplexy 1 a 2, i na Sušicku se v souvislosti se startem DVB-T očekávají největší problémy se společnými televizními anténami. Pro příjem digitální televize je nutné je upravit přidáním kanálové vložky pro kanál 49. Některé společné antény mají také zastaralé, špatné rozvody, v nichž se rapidně snižuje ziskovost antény. Česká televize si je špatným stavem televizních antén u řady domácností vědoma, věnovala jim dokonce celý odstavec v páteční tiskové zprávě.

BRAND24

Sušice ilustrační foto

Sušice

Nezbytná je nepoškozená, správně nasměrovaná, pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může činit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén v bytových domech, uvedla ČT. Kvůli množícím se dotazům k digitálnímu vysílání, z nichž nebylo možné odhadnout, jakým způsobem a odkud stěžující divák přijímá televizní signál, Kavčí hory zřídily na svém webu Ohlašovnu poruch digitálního vysílání. Tvoří ji jednoduchý formulář, v němž divák musí vyplnit přesnou adresu, typ přijímače i antény, na kterou se snaží digitální signál naladit.

Vadilo by vám, kdyby ve vašem regionu začala digitálně vysílat ČT, a na Novu s Primou byste museli čekat další rok?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).