Hlavní navigace

Názory k článku Digitální rozhlasový systém DRM+: rok ve znamení testů

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2011 7:28

    K-A-R-L-O-S
    +1,ANO...až budou přijímače,tak budou i stanice které budou chtít vysílat a taky vysílače a pokrytí spolu s přijímačí u posluchačů,takže kdypak se to rozjede =)
  • 3. 11. 2011 8:25

    bez přezdívky
    To mi není celkem jasné, co jste ze zmíněných informací nevěděl ? Však se nikde DRM+ v této chvíli nevysílá. Pouze probíhají jen a jen TESTY. Což na tomto serveru bylo v různých příspěvcích napsáno minimálně 10x ! Též přijímače se nevyrábí. Jsou jen profesionální pro hodnocení těch testů. Což zde bylo uvedo též mnohokrát ! / Jen tu někde padlo, že aby si mohly s testy hrát i uživatelé, jako je to jinde, třeba DVB-T2 apod. Tak že nějaké uživatelské přijímače by měly být jaro 2012 /. Z toho důvodu jsem vsadil také pouze na přijímač DAB /DAB+. Ale výhledově pokud bereme v úvahu, že vypínat analog FM II. se bude v ČR 2025, tak patrně se přejde na DRM+. Nebo-li a též zde napsáno mnohokrát, nadávání Němců ve smyslu neustálé migrace, tedy z analogového FM na DAB v L-Bandu, z toho do DAB v III. Bandu z toho do DAB+ v III.Bandu a z toho do DRM+. Nějakých 6 let uteče jako voda. Uvědomte si, že přeslavné DVB-T zavádějí v ČR 11 let !!! A zrovna dnes je tu aktualita o březnovém spuštění druhého HD kanálu ČT. A co bude DVB-T v MPEG 4 nebo DVB-T2 nebo je DVB-C a DVB-S2 ? Vždyť jsou to také samé testy ! Tedy DVB-T v MPEG4 a DVB-T2. A Norsko prostě 2017 analogové FM vypne. Po něm Dánsko. To je 6 let.

    S tím posouzením reklamy bych si také nebyl tak jistý. V TV se tu v DVB-T plácá pár nepodstatných stanic. Asi 10 nebo kolik.
    Ale celkově vysílá českých televizních stanic kolem 70.
    Na FM máte také kolem 70 českých rádiových stanic.

    Takže se dá říci, že ten počet je přibližně stejný.
    Na víc rádio je podstatně dostupnější nežli TV. Můžete ho poslouchat v autě při jizděce. V práci. Na chalupě třeba při natírání plotu nebo při čem...
    Takže já bych jeho zásah s reklamou vůbec nepodceňnoval a domnívám se, že je zhruba stejný jako u televizní reklamy, možná naopak ještě vyšší, díky jeho všudepřítomnosti a všedostupnosti, což u TV zdaleka není.

    Mimochodem. Shodou okolností jsem nyní testoval asi 2 dni poslech rádia z mobilu. Došel jsem k závěru, že z toho může poslouchat rádio pouze úchyl. Otřesná kvalita. Otřesný zvuk. Není prostě nad řádné reproduktory. Tečka.
  • 3. 11. 2011 8:52

    Pamětník
    Přiznávám, že nejsem pečlivým čtenářem naprosto všech příspěvků o digitálním rozhlasu. To Vy, Chozé, se tomu věnujete soustavně a aktivně. Berte ale jako pouhý fakt, že moje, výše uvedené dojmy, jsem popsal věrohodně.

    Na druhé straně mě letopočty 2017, 2025 nechávají chladným. V mém věku to je pro mne tak vzdálená doba, že s ní vůbec nekalkuluji. Já se musím soustředit na současnost a jen velmi blízkou budoucnost.

    Účinnost reklamy v rádiu jsem posuzoval i pod dojmem tvrzení, které nemám důvod zpochybňovat, že naprostou většinu informací vnímá člověk zrakem. Rádio je pro mne většinou jen kulisou a pokud je pravdou to, že muž se dokáže soustředit jen na jedinou činnost, potom samotný soustředěný poslech rádia je u mne naprostou vyjímkou. Možná je to u jiných a žen jinak?

    Dostupnost rádia je na podobé úrovni jako u DVB-S. To ale automaticky neznamená, že všichni sledují TV ze satelitů a všichni poslouchají rozhlas. A v obou případech platí, že je možné sledovat jen jednu TV stanici, poslouchat jen jedno rádio. Proto absolutní počet stanic samotnou účinnost reklamy nezvyšuje, maximálně rozmělňuje finance zadavatelů reklam.

    Právě proto, že poslech analogového, nebo netového rádia z mobilu je na nízké kvalitativní úrovni, je docela možné, že DRM+ dokáže tento stav brzy zvrátit. Ostatně, při natírání plotu není asi vyžadován dokonalý vjem sterea, nebo maximální kmitočtový rozsah. A sluchátka se dokáží s kvalitou vypořádat snáze, levněji a i komorněji.
  • 3. 11. 2011 9:09

    bez přezdívky
    Ještě bych měl 2 poznámky k tomu Multyradiu TechniSat. Je pravda, že na rozdíl od Vaší Pure Evoke Flow umí i analogové DV/SV/KV a DRM na DV/SV/KV. Umí také nahrávat na SD karty. Ale...

    Dle poznatků z německých fór, díky tomu, že je to Multyradio, tedy i DAB i DRM v jednom, tak jeho citlivost u DAB není zdaleka tak vysoká, jako u Vašeho přijímače Pure Evoke Flow. Takže je možné, že to, co s Pure chytnete, by jste takto s Multyradiem nezachytil, pokud by jste nebyl blíže vysílači...

    Druhá nevýhoda pak je v tom, že ta větší ,,dřevěná " Pure mají opravdu výborný zvuk.
    Ale Němci zvuk toho Multyradia na forech popisují, jako takový ,,bakeliťáček" a vyjadují tam názory, že je škoda, že takto funkcemi a možnostmi nabitou mašinu nedali do nějaké lepší krabice aby to mělo lepší zvuk...
  • 3. 11. 2011 10:13

    bez přezdívky
    Ještě bych polemizoval s touto větou, cituji:

    ,,A v obou případech platí, že je možné sledovat jen jednu TV stanici, poslouchat jen jedno rádio. Proto absolutní počet stanic samotnou účinnost reklamy nezvyšuje, maximálně rozmělňuje finance zadavatelů reklam."

    To není až tak pravda. V obou případech, jak u TV tak u rádia jde o zachycení různých vrstev společnosti. Přiklad pokud budu mít jen dětský kanál a reklamu na dětském kanále. Těžko mi na to budou koukat sportovci, proto musím mít sportovní kanál s reklamou pro sportovce. Pokud budu mít rádio se středním proudem, těžko mi ho budou poslouchat metalisti a tak musím mít rádio pro metalisty s reklamou třeba na motorky.

    Takže ta rozdílnost je adekvátní. A není to jen o rozmělnění. Rozmělnění to je, pokud ať u TV nebo u rádia jde o stené kanály. Ale pokud jsou subkulturní, tedy jen pro někoho, tématanické jen pro určitou vrstvu, tak je tam i cílená reklama, jen pro někoho, která by jinak svého adresáta nenašla a v podstatě svůj kanál ať již rádiový nebo televizní neměla.

    Zajímavé na to spíše je to, že ten počet se zastavil někde kolem toho čísla 70 u obou médií stejně. Říkejme třeba mezi 70-80 to je přesnější.

    A že to není třeba u obou 120 nebo u obou 40. Nebo u jednoho 100 a u druhého 150.
    Ale, že je to u obou mezi 70-80. To mi přijde opravdu celkem zajímavé.
  • 3. 11. 2011 6:49

    bez přezdívky
    Mne dcela zaráží, že DRM+ pustili na FM III.
    Takže má být po FM I. a po FM II. a po FM III.
    Přitom v III. Bandu teď všude zavádí DAB+.
    Ale pokud bude DRM+ po celém FM, tedy i po trojce.
    Tak potom bude DAB+ jenom v L-Bandu a to tedy nic moc, výhledově pro DAB+.

    Další otázkou jsou přijímače. Jsou na trhu přijímače pro DRM.
    I u nás se dá zakoupit http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Multyradio+technisat
    Ale má dnes smysl kupovat přijímač pro DRM ?
    Asi nemá, chce to počkat, až na přijímač DRM / DRM+.
    A kdy tedy budou ?
  • 3. 11. 2011 7:28

    Pamětník
    Moc děkuji za tento článek, který snad vznikl na základě shromáždění aktuálních informací z mnoha dostatečně odborných zdrojů. Podle některých zdejších příspěvků jsem totiž nabyl dojem, že kupovat si dnes přijímač bez DRM+ jsou vyhozené peníze. Že, postavit vysílač pro celou republiku, vyrobit příslušné přijímače, se dá téměř na koleně a jen díky nepřejícnosti některých zpátečnických úředníků, tady DRM+ už dávno nemáme. Nemají ho ale zatím nikde a tak se alespoň pro mne zjednodušilo zadání pro úvahy o nákupu opravdu mobilního přijímače pro příjem digitálního rozhlasu "jen" na specifikaci DAB, DAB+ v obou pásmech a samotného DRM. Škoda, že v současnosti dočasně dostupné Multyradio nemá DAB+.

    Digitální rozhlas jistě budoucnost má, ale asi ho nepopohání tolik peněz jako D TV. Přece jen sledovanost a účinnost reklam v rádiu je menší, ve srovnání s televizi. A předpoklad, že nově vyvinutých modulů pro DRM+ se nejdříve asi dočkáme v mobilech, zní velmi pravděpodobně. To je totiž současná komodita s největší a nejrychlejší obnovou technologií, kterou jsou majitelé schopni adekvátně finančně akceptovat a poslech digitálního rádia nebude trpět omezením jen miniaturním displejem, které je prakticky nepřekonatelné u šíření TV.

    Ještě jednou tedy díky, otevřeli jste mi oči.....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).