Hlavní navigace

Digitální rozhlas v Česku nabídne další operátor. Nejdřív z Klínovce a později i v Praze

9. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Telekomunikační operátor Teleko brzy ztratí dosavadní monopol na provozování digitálního rozhlasového vysílání. Ještě do konce roku ho chce spustit i plzeňská společnost RTI cz.

Několik faktů ke společnosti RTI cz

Společnost RTI cz s.r.o., působí na poli rozhlasového a televizního vysílání od roku 1998.V současné době provozuje několik desítek rozhlasových vysílačů v pásmu VKV v Plzeňském, Karlovarském a Středočeském kraji a také v Praze. Na začátku roku 2011 firma získala kmitočtový příděl pro zajištění krajské sítě elektronických komunikací pro poskytování služby šíření zemského digitálního rozhlasového vysílání a mobilních multimediálních aplikací v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji. V září téhož roku obstála i ve výběrovém řízení pro Prahu – město.

Jak provozovatel digitálního rozhlasu byla RTI cz zaregistrována Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na konci loňského roku, konkrétně v prosinci. Programová nabídka, kterou si tehdy firma zaregistrovala, byla podobná, jakou ji má konkurenční operátor TelekoPříbrami. Šlo o vybrané stanice Českého rozhlasu a regiony dle dané oblasti (ČRo České Budějovice, Regina, Plzeň, Karlovy Vary), BBC, Rádio Proglas a také Gama Rádio. RTI cz byla v minulosti jediným zájemcem o multiplex v jižních Čechách a Praze, naopak v Plzeňském a Karlovarském kraji se utkala s dalšími zájemci. Na rozdíl od nich ale nabídla vyšší sumu.

Západočeská RTI cz má své technologie všude, i na sušickém Svatoboru.
Autor: RTI cz

Západočeská RTI cz má své technologie všude, i na sušickém Svatoboru.

Signál se „ozve“ z Klínovce a později i z Prahy

Pravděpodobně nejdůležitější informací jsou pro naše čtenáře lokality, ze kterých bude digitální rozhlas šířen. V Plzni bude šířen digitální rozhlas z lokality Bory. Jedná se o nové stanoviště, ze kterého bychom měli signálem šířit výkonem 2 kW. V Českých Budějovicích půjde o Hotel Gomel, což je přibližně ve středu města. I tady chceme šířit signál vyzářeným výkonem 2 kW, uvedl pro DigiZone.cz provozní ředitel operátora Roman Kropáček. Nejzajímavější lokalitou však bude západočeský Klínovec, který díky svému výbornému posazení pokrývá nejen významnou část Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na Klínovci bychom rádi šířili signál výkonem 4 až 6 kW. Zatím to ještě nemáme rozhodnuté, dodal Kropáček. Z uvedeného vyplývá, že není vyloučen i přesah vysílače do středních Čech a přiznal to přímo i provozní ředitel společnosti. Nějaké testy už proběhly, ale ty byly s menším výkonem, konstatoval manažer RTI cz. V takovém případě už ale bude nutné, aby měl posluchač venkovní anténu, a půjde v podstatě o dálkový příjem. Co se týká zásahu obyvatelstva nebo území, přesné výpočty ještě v tuto chvíli neexistují, protože se jedná prozatím pouze o teoretické pokrytí. Okolo Plzně by mělo být pokrýt signálem okolo 30 až 40 kilometrů, podobně na tom bude i Jihočeský kraj.

Na jakých kanálech se bude vysílat? Půjde o L-pásmo, tedy takzvaný L-band. V Plzni by měl být použit kanál LM, v Praze a jižních Čechách LD a na Karlovarsku LJ. V současné době se dokončují přípravy pro spuštění digitálního vysílání v systému DAB+ (MPEG-4). Ostrý start by měl proběhnout na konci letošního roku a začátkem příštího. Jako první přijde na řadu Plzeňský kraj, poté Karlovarský a těsně po novém roce i Jihočeský. Spuštění dalšího multiplexu v Praze přijde na řadu v druhé polovině roku 2013, přiblížil provozní ředitel RTI cz Roman Kropáček. Pro šíření signálu bude operátor používat vlastní stožáry s výjimkou Jihočeského kraje, kde bude vysílač umístěn na Hotelu Gomel. Odbavování rozhlasových multiplexů bude probíhat z Plzně.

Také společnost RTI cz předpokládá, že signálem z Klínovce pokryje významnou část Čech.
Autor: Roman Kropáček, RTI cz

Také společnost RTI cz předpokládá, že signálem z Klínovce pokryje významnou část Čech.

Chceme nabídnout alternativu, tvrdí RTI

Rádi bychom nabídli posluchačům alternativu k současnému rozhlasovému vysílání a chtěli bychom jim dodat ten správný důvod ke koupi digitálního rádia. Rozhodně ale nechceme zaplnit multiplex za každou cenu. Raději méně stanic ve vyšší kvalitě a tím zdůraznit hlavní přednosti digitálního rozhlasu, říká o chystané programové nabídce provozní ředitel RTI cz Roman Kropáček. Operátor tedy nebude šířit úplnou nabídku, kterou má u RRTV registrovanou, ale pouze vybrané stanice, které časem obohatí o další rádia. Zařadíme pravděpodobně jednu nebo dvě stanice Českého rozhlasu, ale co bude dál, je zatím v jednání, uvedl Kropáček.

Pod novými rozhlasovými stanicemi si může zájemce představit v podstatě cokoliv. Řekl bych, že půjde spíše o nové stanice, žánrově zaměřené, které teprve vzniknou, přiblížil provozní ředitel RTI cz s tím, že některá jednání už proběhla, ale tato záležitost je zatím otevřená. Jsme připraveni vysílat i doplňkové informace jako je například radiotext a RSS kanály nebo slideshow ve formě statických obrázků, doplnil Roman Kropáček. U našich západních sousedů, kde už se digitální rozhlas rozšířil na 50 % území, jsou obvyklou součástí DAB šíření také dopravní informace a aktuální předpověď počasí. Zdali se jich dočkáme i u nás, se ještě uvidí.

BRAND24

Digitální rozhlas umožňuje také vysílání doplňkových aplikací, například předpovědi počasí.
Autor: Foto pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Digitální rozhlas umožňuje také vysílání doplňkových aplikací, například předpovědi počasí.

Programová nabídka pro Prahu by se měla lišit

RTI cz slibuje, že Praze nabídne jinou programovou nabídku než konkurenční operátor Teleko. V opačném případě by toto šíření tak trochu postrádalo smysl. Právě Praha je totiž lokalitou, ve které se obě konkurenční společnosti střetnou. Programová nabídka se bude určitě lišit. Nemá cenu vysílat dva multiplexy se stejným obsahem, uvedl pro DigiZone.cz provozní ředitel telekomunikačního operátora, který se nově kromě provozování VKV vysílačů vrhá také na business digitálního rozhlasu. Jediným rádiem, které je v České republice držitelem licence pro celoplošné digitální vysílání, je internetová stanice SeeJay. Rozhovor s jejím ředitelem si můžete přečíst zde.

Studio doposud internetové stanice SeeJay Radio.
Autor: Seejay.cz

Studio doposud internetové stanice SeeJay Radio.

RTI chce provozovat i e-shop. V hledáčku má autorádia

Stejně jako Teleko i RTI cz chce do budoucna provozovat e-shop s digitálními rozhlasovými přijímači. Nabídka obou operátorů by ale neměla být totožná. RTI se záměrně nechce věnovat pouze značce Pure. Je možné, že částečně v nabídce budeme mít produkci této firmy, ale jednáme spíše o jiných značkách. Myslím si, že na trhu chybí především autorádia. V jednání jsou tedy v tomto směru nějaké firmy a dodavatelé. Konkrétní být ale zatím nemohu, protože vše je v přípravě, konstatoval Roman Kropáček. Vyloučen není ani prodej tunerů, ovšem otázkou je, jaký by o ně byl zájem. Nejde zrovna o levnou záležitost. Pokud budou stát nehorázné peníze, nikdo do nich nepůjde, dodal Kropáček. Spuštění e-shopu ale není v tuto chvíli na programu dne.

Pořídíte si digitální rozhlasový přijímač v případě, že RTI cz nabídne v rámci svého multiplexu atraktivní programovou nabídku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).