Hlavní navigace

Digitální rozhlas od RTI cz na Českobudějovicku bude vysílat ve III. pásmu

9. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle vyjádření provozního ředitele firmy Romana Kropáčka pro server DigiZone.cz by mohla digitální síť v jižních Čechách odstartovat ještě v tomto kvartálu.

Západočeská společnost RTI cz zaznamenala další úspěšnou koordinaci u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) týkající se digitálního rozhlasu DAB+. Operátor získal pro České Budějovice možnost vysílat ve III. pásmu. Po Plzni tak jde o druhou lokalitu, v níž může firma vysílat v tomto frekvenčním rozsahu. Doposud vysílala RTI cz v jižních Čechách na kanálu LD s výkonem 2 kW a teoretický zásah byl 145 tisíc obyvatel. Kromě Českých Budějovic a Plzně šíří operátor signál digitálního rozhlasu také na Karlovarsku.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Firma RTI cz zabodovala, pro digitální rozhlas v Plzni získala příděl ve III. pásmu

V Českých Budějovicích bude moci RTI cz používat kanál 5D o výkonu 1 kW s vertikální polarizací. Kdy bude vysílač spuštěn, je prozatím otázkou. Neví to ani provozní ředitel firmy Roman Kropáček. Bude pochopitelně záležet na počasí. Předpokládám, že vysílač bychom mohli zprovoznit někdy na konci prvního kvartálu letošního roku, uvedl Kropáček. Podle jeho slov požádala firma o kmitočtový příděl ve stejnou dobu, ve kterou požádala o nový kanál pro Plzeň, koordinace se však protáhla z důvodu řízení s rakouskou stranou.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Teleko upravilo ve svém rozhlasovém multiplexu po odchodu Retra datové toky

Digitálnímu rozhlasu ve III. pásmu patří budoucnost. Světoví výrobci i menší značky, které produkují DAB přijímače a tunery, se soustřeďují už výhradně na produkty pro tento frekvenční rozsah. ČTÚ by měl začátkem letošního roku vyhlásit výběrové řízení na operátora prvního celoplošného rozhlasového multiplexu. Očekává se, že tato síť bude sloužit Českému rozhlasu. Ten je v tomto směru průkopníkem. Už nyní šíří své analogové i digitální stanice prostřednictvím sítí operátorů Teleko a RTI cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).