Hlavní navigace

Digi2GO: výborný základ, teď ho jen dotáhnout

19. 9. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Internetová televize satelitního operátora Digi TV pracuje na jiné platformě než O2 TV, Skylink Live TV či T-Mobile TV. A nejenže dobře vypadá. Je také notně svižná.

Následující řádky jsou věnovány především službě IPTV jako takové, a to na set-top boxu Arris VIP1113. Ten byl dostatečně představen v samostatné recenzi, takže vás s bližším popisem odkazuji na ni. A i když je v ní zmiňována pouze T-Mobile TV, boxy jsou co do hardwaru zcela totožné a liší se jen prostředím služby IPTV.

Vedle provozu Digi2GO na set-top boxu můžete službu využít i prostřednictvím aplikace pro mobilní telefon či tablet a také na počítači s Windows, resp. přes webový prohlížeč na adrese moje.digi2go.cz.

Co se týče programové nabídky a cen, zatím v Digi2GO panuje poněkud chaos, na čemž se podepisují rozdílné informace na webové stránce a v cenících služby ke stažení. Ty jsou, resp. v neděli 18. 9. 2016 byly, hned dva:

  • „KOMBI-Akcni-kampan-Digi-KOMBI-od-1–9–2016“
  • „KOMBI-Sazebnik-cen-za-sluzby-DIGI-KOMBI-od-1–9–2016“

Jsou v PDF a nebudu je na tomto místě nijak důkladně rozebírat. Například ale akční ceník udává jinou cenu pro balíček Základní, než jaká je uvedena na webové stránce. Na tom by nebylo nic divného, kdyby byla nižší, ale ona je naopak vyšší. Na webu tak vidíte cenu 299 Kč, v akčním ceníku s kódem akce „16.09.01.01.D2G“ je, cituji, „Základní balíček (lze přiobjednat další balíčky) pro NET TV – 349 Kč“. Mimochodem 299 Kč je tu uvedeno pro satelit.

Následující údaje beru tedy podle webových stránek, které jsou všem na očích a není na nich mj. uveden balíček Mini, který je ještě v akčním ceníku a kupodivu i v běžném ceníku. V nich je také navíc zcela jinak formulován balíček Maxi a Nová Digi TV by měla urychleně nabídku sladit.

Podle webových stránek služba Digi2GO nabízí dva balíčky: Základní (299 Kč, 60 kanálů, 27 HD) a Maxi za 549 Kč s 87 kanály, z toho 37 v HD. K nim jsou tři balíčky doplňkové: Sport (149 Kč), Extra (99 Kč) a HBO (199 Kč).

Tady je nabídka naprosto jasná a přehledná stejně, jako webové stránky. Škoda, že na nich bohužel chybí, resp. není zcela jasně řečeno, několik základních a veledůležitých věcí, které jsou pro provoz IPTV vyžadovány. I k tomu se ale dostaneme a zároveň také vyvrátíme několik fám, kterým se ovšem při složitosti nabídky nijak nedivím (ne, že by ji konkurence měla přehlednější…).

Digi TV Digi2GO jsem zkoušel s několika televizory. S běžným s úhlopříčkou 61 cm, s novým LG 55UH750V (kolem 32 000 Kč, 140 cm, WebOS, recenze v přípravě) pro rok 2016 a také s Philips 55PUS8601 s operačním systémem Android (59 990 Kč, 140 cm).

ČTĚTE TAKÉ: Arris VIP1113: přijímač připomínající UFO

Digi2GO: podívejte se, jak vypadá na třech platformách

Jaká je O2 TV Air M se set-top boxem volně v prodeji?

T-Mobile TV: velmi nadějná i když s nějakou cestou ještě před sebou

Jiná platforma a nejrůznější zvěsti

Jde především o tu, že pokud používáte službu satelitní, nemůžete si objednat Digi2GO. V dokumentu „KOMBI-Sazebnik-cen-za-sluzby-DIGI-KOMBI-od-1–9–2016“ se však jasně praví, že na jedné smlouvě lze přijímat vysílání současně prostřednictvím SAT TV (SAT STB / CAM) i NET TV (NET STB a/nebo Mobilní zařízení).

Služba používá platformu 4Net.TV solutions a tzv. adaptivní datový tok přizpůsobující se průběžně kvalitě a síle internetové linky. Provozovatel na mou otázku ohledně přesných příjmových parametrů odpověděl, že pro Digi2GO jako minimum udává 2 Mb/s, v případě rozlišení 480 × 360 bodů, 25p snímků si ale můžete vystačit i se 700 kb/s (typicky mobil). Jako optimum je pro příjem přes set-top box a pro sledování HD kanálů doporučeno 6 Mb/s, což je drobným písmem uvedeno i na webu.

Technický ředitel Radovan Kadlič pak na další otázku týkající se práce s regiony odepsal, že IP adresu v ramci CR nijako nekontrolujeme. STB nevyzaduju ziadnu komunikaciu navzajom.

Službu Digi2GO by tudíž mělo být možné sledovat i v zahraničí, což například u O2 TV nejde.

I když také původně Nová Digi TV informovala o tom, že služba nebude k dispozici samostatně, tj. bez set-top boxu, možné to je a v praxi můžete mít až dva set-top boxy na jednu smlouvu.

Možný je rovněž provoz přes počítač, resp. webové rozhraní, které taktéž původně nemělo být k dispozici a jako důvod udávala tisková zpráva ochranu „zejména exkluzivního sportovního obsahu Nové Digi TV“.

Set-top box bez Wi-Fi. Připojení kabelem je nezbytné

Jelikož je box stejný jako pro T-Mobile, postrádá bezdrátové napojení k routeru (směrovači). Nikde na krabici se to však nedozvíte, a to je tam opravdu hodně volného místa.

Nedozvíte se to bohužel ani na webové stránce k IPTV službě a to by také chtělo napravit.

Rozhodně větší pozornost by zde měla být věnována i podmínkám pro příjem služby, a to na úrovni titulků jako „Programové balíčky Digi2GO“, a nikoli jen pod čarou, jako je tomu u požadované rychlosti, kde se praví: Pro přijímání služeb Digi2GO v nejvyšší možné kvalitě doporučujeme minimální rychlost připojení k internetu 6 Mb/s.

Navíc výše uvedená věta nic neříká o tom, kolik je požadováno jako skutečné minimum, a nerozlišuje SD a HD.

Na stránce také chybí jasné parametry set-top boxu, minimální požadavky na mobil, které tu jsou opět jen pod čarou, a ve stylu Minimální požadavky na verze operačních systémů jsou iOS 7.1 a Android 4.3.

Chybí rovněž zásadní informace, že „mobil přímo k boxu nepřipojíte“.

Platí tedy to, co jsem napsal u T-Mobile TV: na místo, kde budete box instalovat, tedy typicky u televizoru, musíte mít přivedenu ethernetovou přípojku, nebo vše nějak bezdrátově směrem k routeru s internetovou linkou přemostit. Jenže kolik domácností má dnes u televizoru ethernetovou přípojku?

Naštěstí Digi2GO je prý schopna hned při prodeji nabídnout řešení a navíc na říjen chystá druhý set-top box Albis SceneGate 8073, tentokráte už s Wi-Fi.

Konečně ovládání podle mého gusta

Dálkový ovladač má velice dobré rozložení tlačítek s výjimkou tlačítka Info, které je zbytečně bokem a obtížně se nahmatává poslepu. Naštěstí u Digi2GO není tak důležité, i když se při jeho zmáčknutí rovnou objevují podrobné informace o aktuálním pořadu s možností ho např. nahrát.

Proč není až tak důležité?

Pokud zmáčknete OK, uvidíte nejen to, co vidět máte, totiž informace o právě vysílaném pořadu plus seznam kanálů, které jsou k dispozici, ale opětné zmáčknutí OK vyvolá stejné podrobné informace, jaké jsou na Info.

A tlačítko OK, stejně jako kurzorový kříž, naleznete velice snadno.

Mezi stanicemi můžete listovat šipkovými tlačítky, a protože někdo přemýšlel hlavou, jde to i rychleji s pomocí tlačítek postupné volby kanálů. V jednom okamžiku se pak na obrazovce, ať je jakkoli rozměrná, objevuje pět stanic a s tím by určitě chtělo něco udělat, protože rezervy tu jsou.

U podrobnějších informací k aktuálnímu pořadu vidíte také dodatečné možnosti – kontextové menu. Pokud je to relevantní, lze tak pořad nahrát, sledovat od začátku nebo přehrát se zpožděním v rámci lhůty, kterou služba poskytuje.

OK plus Zpět, které je pod kurzorovým křížem, jsou tak společně se šipkovými tlačítky základem ovládání a na tohle si nejspíše rychle zvyknete. Přes OK/Enter totiž řada výrobců televizorů nabízí vyvolání seznamu naladěných stanic a u Digi2GO je to vlastně stejné, resp. podobné.

I EPG je klasika, kterou znáte (obraz a zvuk běží na pozadí), a mezi dny se v něm přepínáte tlačítkem TV, které je taktéž po ruce. Právě přes EPG vyvoláte Zpětné zhlédnutí, i když vám služba po výběru předchozího dne neskočí na prime time, nýbrž na stejný čas, ve kterém na předchozí den nahlížíte.

Za pozornost stojí ještě tlačítko lupy, které vyvolá šikovnou softwarovou klávesnici, přes níž můžete vyhledat libovolný pořad a vyhledává se průběžně už po zadání prvních tří znaků. I tohle je uděláno výborně.

Výborné menu i funkce

Menu vyvoláte tlačítkem se třemi čárkami pod sebou. Ikona domečku či něco à la nápis Menu tu chybí. Na obrazovce se pak objeví nabídka čtyř voleb:

  • Nahrané pořady – včetně doby, do kdy budou ke zhlédnutí.
  • Skupiny stanic – uživatelsky nastavitelné, rozhlas i TV.
  • Najděte si pořad – vyhledávání s filtrem stanic a druhy pořadů.
  • Nastavení set-top boxu – včetně audio- a videovýstupu, který jde až do Full HD, 1080p.

Podrobnosti vidíte v galerii výše.

Zmínit bych ještě měl veledůležité Zpětné zhlédnutí. To je tady prý kombinováno s tzv. Archivem a říkám „prý“, protože Digi TV ho definuje jinak než ostatní.

Podívejme se na oficiální vysvětlení:

  • Zpětné zhlédnutí je posun v pořadu, na který se dívám, můžu se vrátit zpět a přehrát si některé části znovu, podívat se na jednu scénu, na gólovou akci, kolikrát chci.
  • Archiv vysílání 72 hodin – lze jít a vybírat si z programu jednotlivých stanic až 3 dny staré pořady (72 hodin) a pouštět si je.

Jak vidíte, je to vlastně v praxi jedno. Zapomeňme tedy na nějaký Archiv, který stejně v menu nikde neuvidíte, a podívejme se na funkci Zpětného zhlédnutí tak, jak ji dnes chápou všichni ostatní operátoři.

Výsledkem je, že u Digi2GO je k dispozici v délce 72 hodin, tedy tří dnů. A i když ze začátku tato funkce hodně zlobila, v průběhu testu začala pracovat opravdu v rozmezí všech tří dnů, které vidíte v programové nabídce EPG. Právě tudy se do Zpětného zhlédnutí dostanete.

Vedle této funkce je tu i možnost nahrávání pořadů, a to v celkové délce až 30 hodin, přičemž pořady budou uloženy (přístupny k přehrání) po dobu 30 dnů.

Nahrát si můžete libovolný pořad, dobu, po kterou ho máte k dispozici, vidíte v menu na položce Nahrané pořady.

Těsně před koncem testu se na obrazovce objevila nová funkce nabízející – pokud je pořad v režimu Pause cca 10 min. – ukončení přehrávání. Naštěstí je dělána inteligentně, takže můžete v přehrávání i pokračovat. Když jsem ji ale zkoušel po druhé, neobjevila se ani po 20 minutách, takže šlo nejspíše jen o nějaký test.
Autor: Bohumil Herwig

Těsně před koncem testu se na obrazovce objevila nová funkce nabízející – pokud je pořad v režimu Pause cca 10 min. – ukončení přehrávání. Naštěstí je dělána inteligentně, takže můžete v přehrávání i pokračovat. Když jsem ji ale zkoušel po druhé, neobjevila se ani po 20 minutách, takže šlo nejspíše jen o nějaký test.

Jaká je Digi2GO? Výborná, ale ještě se musí usadit

Platforma 4Net.TV solutions pracovala solidně, ale nechci ji ještě po krátkém, byť intenzivním týdenním zkoušení hodnotit. Zdála se být lehce citlivější na kvalitu a stabilitu linky, což bylo na internetovém Wi-Fi připojení (přímo viditelný přístupový bod) někdy znát více a jindy méně, nebo vůbec. Služba je ale také na samém začátku a vše se ještě vylaďuje.

Co se týče videobufferu, ten se sice za provozu zdál být někdy trochu krátký, ale při simulovaném výpadku (prosté vytažení ethernetového kabelu) jelo Digi2GO ještě asi 10 s, což by mohlo – a mělo – být dostatečné. Po opětovném zastrčení kabelu bezprostředně po výpadku už ale platforma nedokázala navázat a objevilo se hlášení, že stanice není k dispozici. Jindy ale služba při ukončení přehrávání, typicky omylem, pokračovat uměla a dařilo se jí to většinou i tehdy, když jsem nechal pořad v režimu Pause třeba i několik desítek minut.

Občas také bylo vidět problesknutí hlášení „Požadovaná nahrávka není k dispozici“ (většinou se služba rozjela dál), neobnovení obrazu na celou plochu (byl pouze v levém rohu) a byl také slyšet audiostream přeskakující z jednoho jazyka do druhého (HBO – Jedna noc, FilmBox Plus – Záležitost rodiny či AMC – Irské břehy). V tomto případě si však netroufám říci, čím to je, protože Digi TV by stejně jako ostatní služby tohoto typu měla pouze přebírat vysílaný stream. Možná na něm dělá i nějaké drobné úpravy, ale pochybuji, že se budou dotýkat i těchto věcí.

Tu a tam byl také problém s poměrem stran obrazu, jako třeba u Stíhači na start! na ČT 1 HD, a i když si ani tady netroufám říci, zda to bylo službou, nebo konkrétní stanicí, navíc pořad v iVysílání ČT chyběl, přišlo mi zvláštní, že poměr stran přeskakoval v průběhu filmu. Navíc se v porovnání se službou Horizon Go ve dvou namátkou vybraných časech ukázalo, že zde je film prezentován správně, a to širokoúhle. Když si k tomu ještě připočtu to, že jednu chvíli Digi2GO vůbec nepracovalo Zpětné zhlédnutí (Archiv), a to zhruba noc a část dne, klonil bych se spíše k ladění služby než k problémům konkrétních kanálů.

Alespoň u některých.

A pozitiva?

Digi2GO má velice přehledné prostředí, stejně jako EPG. Služba je rychlá a platí to i o uživatelském rozhraní, které vás rozhodně zdržovat nebude. Lišta se stopáží nabízí pohodlné přeskakování reklam a navíc je tu hodně zajímavě udělaný rychloposuv, u kterého často fungují obrazové náhledy, takže vidíte, co se na dané pozici děje.

Výborné až vynikající je také ovládání, a to je hodně důležité. Tlačítko OK informuje tak, jak má, a pokud jste v živém vysílání, ukáže přehled stanic a informace o aktuálním pořadu (viz samostatná galerie), pokud jste ve Zpětném zhlédnutí, vidíte popisek k přehrávanému pořadu a naznačené operace jako Play/pause či rychloposuv.

Právě ovládání a svižnosti operací si zatím na Digi2GO cením nejvíce. Teď jen dotáhnout zjevně výborný základ, zpřehlednit a sjednotit nabídku služby a také odstranit dětské nemoci, resp. vše vyladit. Jen by mě zajímalo, jak se bude platforma chovat v okamžiku zapojení desítek tisíc zákazníků a nějakého důležitého přenosu.

Na to si ale ještě musíme počkat.

Hodnocení

pro: výborné ovládání, svižné operace, kompletní dodávka, takže jde okamžitě připojit k prakticky jakékoli TV, a ne jen k ploché s HDMI, EPG se zvukem (nepřeruší se) a obrazem na pozadí, dálkový ovladač s výtečným rozložením, operativní vyhledávání pořadů a stanic, excelentní funkce pro sledování pořadů a nahrávání, včetně Zpětného zhlédnutí

BRAND24

proti: chybí Wi-Fi, webové stránky se zatím nedostatečnými údaji, služba k objednání jen na 24 měsíců

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač (rádiový – RF)
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • kabely: HDMI – 200 cm, Ethernet (LAN) – 200 cm, A/V (jack/cinch) – 150 cm
  • externí síťový zdroj
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Pokud byste chtěli nějakou službu IPTV, jakou byste si dnes vybrali? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).