Hlavní navigace

Digi TV nabízí nový fotbalový balíček a představuje projekt internetové televize

22. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zajímá vás, co se skrývá pod novým balíčkem Superfotbal, který začala nabízet Digi TV? Jeden z našich čtenářů si také neodpustil zamyšlení nad možnou budoucností internetové televize, kterou operátor slibuje spustit letos v létě.

Na webu SuperFotbalDigiTV.cz se objevila nová akce Digi TV nabízející do 15. července v akční nabídce základní balíček + balíček Sport + pronájem STB za 497 Kč pod poněkud zavádějícím názvem Superfotbal.

Zklamán však bude ten, kdo by pod tímto honosným názvem očekával nějaký nový program. Jedná se vskutku pouze jen o základní nabídku Nové DIGI TV zkombinovanou s balíčkem Sport. K ceně nutno připočítat jednorázový instalační poplatek 999 Kč za materiál (parabola, držák, LNB) a vlastní instalaci.

Navíc nabídka rozhodně nikterak super nevypadá, kromě kompletní nabídky DIGI Sportů zahrnuje ještě Sport 1 a 2 v HD i SD, ČT Sport v HD a Eurosport 1 i 2 v HD. Dále nabídka zahrnuje Arenu Sport, a to pouze 1 a v SD, Novu Sport, a to také pouze 1 a v SD, a Golf Channel, taktéž v SD. Doplněno programem Fishing and Hunting. Je to prakticky totéž, co získáte online na stránkách Digi TV, jen jinak pojmenované.

První nabídka internetové televize

To zajímavější však přichází úplně na konci stránky, kde nám Digi TV poprvé oficiálně nabízí svoji novou internetovou televizi.

Odkaz však ještě není klikatelný a nad podobou této televize se vznáší několik velkých, tučných otazníků. Místo aby Digi TV aplikovala jednotné řešení hybridní televize, kupříkladu celoevropsky prověřené a vyzkoušené řešení Solid TV od EKT, plánuje nejprve pouze OTT řešení, u kterého ale počítají s vlastní multidimenzí, archívem a dalšími nelineárními službami. Až poté prý přijde na řadu skutečná hybridní televize, tedy satelitní příjem kombinovaný s internetovým připojením. Kdyže? V blízké budoucnosti. Inu, proti gustu, jsou to jejich peníze.

Úsměvně však zde působí vyjádření generálního ředitele Digi CZ Vladimíra Rusnáka právě o této internetové televizi, že do konce září 2016 chtějí pokořit u HD programů číslovku čtyřicet. To by byl počin v Česku vpravdě nevídaný, když v současné době Digi TV v HD rozlišení vysílá pouhých sedmnáct programů. Pro srovnání, Freesat 22, O2 TV 26, T-Mobile TV 32, Skylink 51 a UPC Horizon 52. Pravdou je, že Digi TV má na tomto poli hodně co dohánět.

Reálné možnosti hardwaru

Další otazník se vznáší nad případně použitými set-top boxy. V České republice jsou nejvíce rozšířená dvě řešení. První, postavené na Motorole / Arris Krea TV, které jako otevřené API umožňuje v podstatě zavedení jakékoliv platformy, kupříkladu Nangu.TV u T-Mobile, Racingnetu a Rtyně.net, na Slovensku společnosti DSI DATA pod názvem Flexi TV, ve Švýcarsku jako Flashcable nebo finské Ubique používané v Polsku operátorem Euronet.

Druhé, postavené na řešení firmy EKT, buď přímo použitím kompletní platformy Solid TV (ale to už by bylo lepší zavést hybridní televizi hned), nebo jako u O2 použitím platformy Nangu.TV. Vzhledem k tomu, že se šušká o spolupráci DIGI TV a T-Mobile, mohlo by ve výsledku jít o televizi velmi podobnou T-Mobile TV. Pro multidimenzi by však musel být použit minimálně nejnovější Arris 1113 W s CPU 650 MHz / 1200 DMIPS, pamětí DRAM 512 MB DDR3 a 512 MB flash pamětí, tedy varianta full optional.

BRAND24

Model EKT 7006 od O2 však disponuje pro provoz multidimenze CPU Dual Core s 5000 DMIPS. Proto se nabízí otázka, jestli by multidimenzi STB Arris vůbec „utáhl“. Zde však nejsem odborníkem, takže netuším.

Digi TV slibuje start internetové televize již v průběhu letošního léta, tak se necháme překvapit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).