Hlavní navigace

Digi Sport v češtině? Měl by to těžké, shodují se zástupci sportovních kanálů

11. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Satelitní služba Digi TV se v posledních týdnech zmiňuje nejen v souvislosti s možným přechodem na vyšší verzi kódování nebo zařazení česko-slovenské verze kanálu MTV, ale také lokální mutace kanálu Digi Sport. Právě společnost, která ho provozuje, totiž získala práva na anglickou Premier League také pro území České republiky. Zajímalo nás, jak se na případný příchod konkurence připravují české sportovní kanály, tedy ČT 4, Nova Sport, Eurosport a Sport 5. Server DigiZone.cz vám přináší reakce jejich ředitelů nebo zástupců.

Stručně o chystaném kanálu Digi Sport

Hlavní náplní sportovního kanálu Digi Sport od majitele satelitní platformy Digi TV by měly být přenosy z anglické Premier League. Na tom, že rumunská společnost Important Media House skutečně připravuje českou verzi tohoto sportovního programu, se shodují lidé z branže – zástupci existujících českých sportovních televizí, ale i podnikatel Jaroslav Vacek, jehož společnost Pragosport dosud vlastnila středoevropská vysílací práva pro Premier League. Digi TV si navíc registrovala minulý rok internetovou doménu www.digisport.cz. Dosavadní držitel práv pro Premier League v České republice, společnost Pragosport, na sklonku loňského roku neuspěl v soutěži o právě na příští tři sezony, protože majitel Digi TV za ně nabídl dvojnásobnou sumu: 42 milionů dolarů. Vacek už před několika týdny v Hospodářských novinách uvedl, že si dokáže představit vznik nové sportovní stanice pod taktovkou Digi TV. Podle námi oslovených zástupců většiny televizních kanálů tu však pro další takový, podobně zaměřený program, není místo. Svědčí o tom i následující řád­ky.

Marek Kindernay 500

Našim hlavním cílem je držet program Nova Sport ve špičce mezi placenými sportovními programy, tvrdí ředitel Novy Sport Marek Kindernay. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Velcí hráči se nové konkurence nebojí

Sportovní kanály, které v současné době působí v České republice, se možného příchodu konkurence nebojí. Alespoň to vyplývá z vyjádření, která poskytly našemu serveru. Program ČT 4 není postaven jen na několika většinových sportech, takže se neobáváme příchodu konkurence, sdělil tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha a zároveň tak odpověděl na otázku, zda se neobává toho, že by veřejnoprávní televize mohla přijít o některá sportovní práva, například kvůli tomu, že by je jiné médium přeplatilo. Pokud bude nějaký investor ochoten do komerčního sportovního kanálu investovat minimálně miliardu, možná uspěje, uvedl Šticha. Jak je to ale s jednotlivými sportovními podniky na obrazovce ČT, popř. do kdy má veřejnoprávní televize nakoupená práva pro konkrétní sportovní soutěže, mluvčí sdělit odmítl. Stejně se na dané téma vyjádřil také ředitel Novy Sport Marek Kindernay. Detailní informace o našich programových akvizicích z pochopitelných důvodů nebudeme zveřejňovat. Mohu vás ubezpečit, že většinu klíčových programových kontraktů sjednáváme dlouho dopředu, uvedl šéf sportovního kanálu Novy.

Nova Sport nyní řeší práva pro roky 2013 – 2016

V současné době řeší Nova Sport nákupy pro období 2013 – 2016. Co se týká mediálních spekulací o připravovaném sportovním programu Digi Sport CZ, nemá podle Kindernaye zatím smysl komentovat něčí smělé vize a plány. Za sebe mohu říci, že vybudovat kvalitní sportovní program není nic jednoduchého a levného. V České a Slovenské republice působí celá řada sportovních programů a prosadit se v této konkurenci bude velmi obtížný úkol, reagoval na možný vstup chystaného kanálu Digi Sport do České republiky Marek Kindernay. Našim hlavním cílem je držet program Nova Sport ve špičce mezi placenými sportovními programy a tomu také podřizujeme strategii v nákupech programů, dodal. To mluvčí české redakce Eurosportu Tomáš Houska byl sdílnější.

Eurosport HD screenshot

Také v České republice může sázet Eurosport na vysílání ve vysokém rozlišení

Eurosport: Vysílání máme podepřeno několika pilíři

Co se týká panevropského kanálu Eurosport, u toho se vysílací práva u jednotlivých sportů liší. Každý rok se snažíme udržet standard našeho vysílání, který je podepřen několika pilíři. Jsou jimi cyklistika, plavání, celá série závodů Světového poháru v alpském i běžeckém lyžování, biatlonu a skocích na lyžích. Ty se budeme snažit zajistit na každou sezonu, řekl serveru DigiZone.cz mluvčí české redakce Eurosportu Tomáš Houska. Eurosport má dále zajištěna např. práva pro motoristické soutěže WTCC, IRC, Superbike a závody Le Mans. Z fotbalových přenosů pak jde např. o Bundesligu, pro kterou dokonce Eurosport nedávno spustil specializovanou verzi svého druhého programu, a také 2. bundesligu. Práva jsou zajištěna na tři sezony dopředu, uvedl Houska, takže případný zájemce by mohl uspět až u roku 2013 a dalších, stejně jako v případě Novy Sport. Dosavadní nabídka sportovních kanálů v ČR je podle Housky dostačující, ovšem i Eurosport bude případné kroky konkurence sledovat.

Šéf Sportu 5: Sportovní práva jsou obchodním tajemstvím, nejsou určena k medializaci

Serveru DigiZone.cz se podařilo získat i vyjádření ředitele společnosti Sport 5, která je provozovatelem stejnojmenného motoristického kanálu – Jiřího Hojgra. Ani tento bývalý šéf Galaxie sport (v době, kdy se ještě nepřejmenovala na Novu Sport) nechce prozrazovat, jak probíhá nákup vysílacích práv pro sportovní soutěže, popř. další informace spojené s těmito záležitostmi, které by mohly omezit pozici stanice na trhu. Nákup práv pro jednotlivé sporty a další spojené informace o délce období, konkretizace podmínek, a podobně jsou citlivé obchodní informace, které nejsou určeny k medializaci, uvedl Hojgr pro DigiZone.cz. O konkrétní programové náplni informují televize pravidelně novináře i diváky, doplnil bývalý šéf Galaxie sport a současný ředitel Sportu 5. U takto tematicky zaměřeného programu, který se navíc od klasických sportovních stanic liší, je nákup práv trochu jiný. Na tu danou sezonu mohou probíhat ještě v ten stejný rok. V současné době, také díky termínu zahájení hlavní motoristické sezony, finalizujeme základní programovou náplň pro sezonu 2010, konstatoval Jiří Hojgr.

BRAND24

Jiří Hojgr 500 - 1

Ne vždy však rozhoduje pouze cena, ale mnohdy jsou stanoveny i další dodatkové podmínky pro získání práv, říká ředitel motoristického kanálu Sport 5 a bývalý šéf někdejší Galaxie sport Jiří Hojgr. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

O získání práv nerozhoduje pouze cena, říká Jiří Hojgr

Také Jiří Hojgr si myslí, že nabídka sportovních stanic v České republice je v současné době dostatečná. Na trhu v ČR je nabízeno celkem deset tematických sportovně zaměřených programů. Každý z nich může začít jednat o získání práv pro nějakou soutěž nebo sportovní podnik. Ne vždy však rozhoduje pouze cena, ale mnohdy jsou stanoveny i další dodatkové podmínky pro získání práv a záleží na tom, jak je který program splní, sdělil šéf Sportu 5. A má vůbec dle jeho slov takový program, jakým je Digi Sport CZ, naději na úspěch? Podmínky úspěchu řídí český trh, na kterém jak jsem již uvedl, je deset programů tematicky zaměřených na sport a jeho odvětví. Kromě toho, co bude program nabízet, bude jistě pozici ovlivňovat situace na trhu kabelových, IPTV a satelitních televizí, proces digitalizace pozemního vysílání a poptávka po takovém dalším tematickém programu. A to vše samozřejmě i ve vztahu k ekonomické situaci v ČR, dodal Hojgr.

Myslíte si, že pokud česká mutace kanálu Digi Sport odstartuje, má naději na úspěch?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).