Hlavní navigace

Di-Way T-200HD: Přijímač s MPEG-4 vhodný například pro DVB-T z Polska

21. 12. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Závěr letošního roku je na satelitní novinky, pokud se jedná o přijímače, skoupější, a tak se dnes podíváme po delší době na set-top-box pro příjem pozemní digitální televize. Nedávno skončila oficiálně digitalizace, přestože se ještě pár lokalit do příštího roku zuby nehty udrží v analogu. Pokud tedy ještě nemáte televizní přijímač vybaven DVB-T tunerem, nebo nemáte ještě zajištěn terestrický příjem televize vůbec, je tento přijímač možná určen právě vám. Box uvítají bezpochyby také diváci žijící v příhraničí s Polskem, kde se komprese MPEG-4 používá.

Netrpělivě čekám, až zde budu moci také představit stolní terestrický přijímač v normě DVB-T2, protože se doufejme blíží v této normě i vysílání (zatím probíhá lokálně zkušební). Specifikace pro ČR je již na světě a tak nic nebrání výrobcům a dovozcům tyto přijímače dodávat s předstihem i pro náš trh, případně se čtečkami karet, protože se později počítá i s placenými službami. Tyto přijímače umí všechny současné normy vysílání, jak DVB-T, DVB-T2 v MPEG 2 i ve standardu H.264/MPEG-4 AVC, takže budou univerzální. Totéž platí i pro výrobce a dovozce televizních přijímačů. Místo v našich muxech by bylo racionálněji využíváno. Cenu těchto modelů a jejich univerzálnost zvýší pouze o pár desítek korun. Za našimi hranicemi se již v tomto formátu vysílá, takže kdo bydlí v místě možného příhraničního příjmu, by byl potěšen a pro naše vysílání připraven.

Přední panel

Přední panel z eloxovaného hliníku je kombinován s černou barvou, kde uprostřed vévodí do tvaru oválu umístěný průzor. Tam jsou umístěny dvě diody (červená Standby a zelená provoz). Zelená dioda však svítí plnou intenzitou pouze v případě, že je na zvoleném kanále dostatečně silný signál, v opačném případě může blikat, nebo nesvítí vůbec. Je zde také umístěn snímač dálkového ovládání. Vpravo dole je situován jeden port USB 2. Jinak mimo loga přijímače a log jeho vlastností není na předním panelu žádný ovládací prvek umístěn.

DI-WAY T-200HD přední panel

Zadní panel

Zadní panel je osazen těmito porty: vstupem z terestrické antény ANT IN, Průchozím výstupním anténním portem LOOP (bez modulátoru), koaxiálním audio výstupem SPDIF, dále HDMI výstup DV-OUT a posledním portem je analogový SCART. Na zadním panelu ještě najdeme napevno zabudovaný síťový kabel. Chybí síťový vypínač. Po připojení přijímače k síti je třeba provést první zapnutí dálkovým ovládáním.

DI-WAY T-200HD zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je menší velikosti a disponuje 42 tlačítky. Některá tlačítka dálkového ovládání jsou rozmístěna jinak, než popisuje manuál. Jedná se však jen o jejich prohození. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky.

DI-WAY T-200HD dálkový ovladač

Instalace

Instalace je jako u všech terestrických přijímačů téměř automatická, pouze potvrzujeme možnosti, které menu přijímače nabízí na obrazovce.

DI-WAY T-200HD menu

Po připojení přijímače k televizoru buď pomocí HDMI kabelu, nebo SCARTu a do sítě, musíme zmáčknout na dálkovém ovládání červené tlačítko zapnutí. Červená dioda na hlavním panelu přestane svítit a poté se objeví na obrazovce úvodní okno, kde zvolíme region, jazyk, rozlišení a poměr stran zobrazovače. Po potvrzení automaticky začne přijímač prolaďovat celé terestrické pásmo. Ihned po naladění všech v daném místě aktivních muxů a potvrzení uložení se objeví obraz jednoho z naladěných a uložených programů.

DI-WAY T-200HD instalace

Programy jsou uloženy do seznamu kanálů a jsou jim přidělena čísla předvoleb. Z nepochopitelných důvodů třímístná, která nejdou ani v číselné řadě za sebou. Tato chyba má být s příští aktualizací firmware opravena. Uložit do paměti lze dle manuálu až 1000 rozhlasových a televizních pozic. O lokalitě, kde by vysílalo tolik programů v terestrice, ale nevím.

DI-WAY T-200HD předvolby

Zde vidíte čísla předvoleb, která byla přiřazena k jednotlivým kanálům. Pokud vám tyto přidělené předvolby nevyhovují, můžete si programy roztřídit do oblíbených skupin. Vyhledávání názvu stanice usnadňuje virtuální klávesnice, kde zadáme požadovaný název. Většinou stačí zadat začátek názvu.

DI-WAY T-200HD editace programů

Kanály lze dále editovat, můžeme je řadit podle abecedy, zamykat i přejmenovat. Vpravo nahoře ve zmenšeném okně vždy vidíte náhled zvoleného kanálu. K přejmenování stanic slouží opět virtuální klávesnice.

DI-WAY T-200HD hlavní menu

Aktualizaci software můžeme provést pomocí klíčenky, na kterou nahrajeme nový software, nebo pomocí OTA (tato funkce v době testu nebyla k dispozici). Recenze byla provedena se software V100B014. V brzké době bude vydán nový aktualizovaný firmware, kde budou opraveny některé malé nedostatky. Na obrázku vidíme další nastavení, například správu externího disku včetně jeho formátování. Správcem nahrávání se dostaneme k uloženým záznamům. Jsou zde i další nastavení které umožňuje rozsáhlé menu. Přijímač obsahuje i dvě jednoduché hry: Othelo a Sudoku na třetím obrázku.

DI-WAY T-200HD teletext

Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Disponuje bezchybnou diakritikou.

DI-WAY T-200HD audio a rozlišení

Při provozu můžeme zvolením příslušného tlačítka na dálkovém ovládání měnit nastavení například zvuku, nebo rozlišení obrazu, aniž bychom museli vstupovat do hlavního menu.

EPG

Programový průvodce EPG je zobrazován klasicky až na sedm dnů dopředu. Tlačítkem OK můžeme zobrazit podrobný popis zvoleného programu. Červeným tlačítkem jej lze přepnout na časovou osu. Z EPG lze naprogramovat nahrávku. Časovačem (zelené tlačítko) můžeme naprogramovat až osm událostí. V okně můžeme ještě změnit parametry nahrávky, například zvolit každodenní nahrávání, nebo pozměnit začátek a konec nahrávky.

DI-WAY T-200HD EPG

PVR a přehrávání multimédií

Přijímač nahrává na externí disky formátované na FAT32 nebo NTFS. Formátování provedeme nejlépe v přijímači. Pokud je prostor na disku příliš malý (například flash pod 2GB), nelze nahrávat, na což upozorní hláška „USB space too low to action“. Nejmenší USB flash, na kterou pořídíte nahrávku, je o velikosti 4GB. Nahrávky jsou ukládány na disk s koncovkou *.TS. Lze je přehrávat přijímačem mimo normální rychlosti také zpomaleně, a to ½, ¼ i 1/8. Zpomalení vzad není podporováno. Režim přehrávání také umožňuje zrychlení nahrávky vpřed a nebo vzad formou skoků 2, 4, 8, 16 a 24×. V nahrávce se také můžete pohybovat pomocí záložek, které ovládáme tlačítky se šipkou vlevo/vpravo. Pořízené nahrávky na USB disk lze také přehrávat mimo přijímač například v PC VLC Media Playerem, nebo v televizním přijímači LCD Samsung a jiných. Nahrávky lze také v PC editovat, ať se jedná o záznam v SD, nebo HD.

DI-WAY T-200HD nahrávání

Mimo televizní či rozhlasové nahrávky, můžeme přehrávat v přijímači i záznamy pořízené mimo přijímač. Přehrává bez problémů například *.avi s titulky uloženými zvlášť *.srt., dále audio v MP3, nebo grafiku v JPG.

Závěr

Ilustrační Umí dobře česky 100

Tento terestrický přijímač je svojí kvalitou i cenou velice výhodný. Má citlivý tuner a disponuje perfektní češtinou, velice solidním kontrastnějším obrazem v SD i HD a hlavně i nutným HDMI portem vzhledem k možnosti zpracování HD kanálů v MPEG-4. Nahrávání na externí disky a možnost přehrávání některých multimediálních souborů je na dobré úrovni. Záznamy přehrajete i editujete i v PC bez omezení. Má bezchybnou češtinu v teletextu a je dodáván s podrobným českým manuálem. Proto mu přísluší hodnocení DigiZone „Umí dobře česky“.

DI-WAY T-200HD krabice

Balení obsahuje

• přijímač DI-WAY T-200HD
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• černobílý český a anglický manuál

ČTĚTE POZORNĚ!!! Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Web přijímače http://tvdigi­talne.cz/di-way-t-200hd.html
Orientační cena: 1090 Kč. včetně DPH

BRAND24

Foto a screenshoty autor s použitím dvou firemních fotografií

Manuál v češtině i nejnovější software k tomuto přijímači je možno nalézt např. zde.

Jak řešíte terrestrický příjem na druhém přijímači v domácnosti, nebo na chatě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).