Hlavní navigace

DI-WAY T-100HD RF: DVB-T přijímač s HD, PVR a dokonce RF modulátorem

10. 11. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
DI-WAY T-100HD RF (DI-BOX T-100HD) je malý přijímač pro zemskou digitální televizi v černém provedení s procesorem ALI 3602. Bude vhodný pro zákazníky, kteří mohou přijímat signál v kompresním standardu MPEG 2/MPEG-4 (Nova HD a CT HD v multiplexu 4, který vysílá v Praze, Brně a Ostravě), nebo v pohraničí, kde zachytí zahraniční vysílače (například Polsko) vysílající v tomto standardu. Cena je velmi výhodná.

Přední panel

Přední panel nabízí vlevo tři tlačítka. Prvním uvedeme přijímač ze standby do plného provozu, nebo naopak. Dalšími dvěma tlačítky přepínáme kanály nahoru/dolů. Od středu panelu doprava pod průhledným plexisklem svítí světle zelený čtyřmístný displej, který zobrazuje při provozu přijímače číslo předvolby kanálu a při pohybu v menu ve zkratce jednoduché symboly. Ve standby displej nesvítí. Vedle displeje jsou ještě dvě indikační diody. Červená svítí pouze ve standby. Zelená dioda reaguje blikáním na slabý signál, při dostatečném signálu svítí nepřerušovaně. Při nepřítomnosti signálu zelená dioda nesvítí vůbec. Vpravo na panelu je USB port pro připojení externích úložných zařízení.

DI-WAY T-100HD RF přední panel
DI-WAY T-100HD RF zadní panel

Zadní panel

Signál z antény přivedeme na port ANT IN. Tento přijímač je netradičně ještě osazen modulátorem. Nejenže tedy máme na zadním panelu možnost připojit do portu LOOP další přijímač který potřebuje terrestrický signál, ale po propojení portu LOOP a RF IN si můžeme na portu RF OUT odebrat signál z přijímače, který jej převede na požadovaný kanál. Následuje port HDMI pro připojení HD přijímače a jeden analogový výstup SCART. Zadní panel ještě nabízí digitální audio výstup SPDIF. Úplně vpravo na panelu je napevno zabudovaný síťový kabel.

DI-WAY T-100HD RF dálkový ovladač

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je převážně v matně černé barvě. Část vrchního panelu s tlačítky je z aloxovaného hliníku. Ovládání funguje ve všech možných úhlech, dokonce i odrazem od protějších zdí! Zdvih tlačítek a jejich rozmístění je standardní. Jsou všechny dobře dosažitelné palcem pravé ruky. Popisy tlačítek jsou dobře čitelné. Pouze červený popis jednoho černého tlačítka V-FORMAT, které se nachází nahoře vedle červeného tlačítka vypnutí a kterým přepínáme rozlišení obrazu je bohužel nečitelný. Odezva tlačítek při přepínáni programů, pohyb v menu, nebo v teletextu a dalších je téměř okamžitá. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi.

Teletext

Teletext je zobrazován správně česky s bezchybnou diakritikou ve zmenšeném okně na popředí sledovaného programu. Listování je velice rychlé. Průhlednost teletextu lze měnit mačkáním tlačítka OK/LIST na dálkovém ovládání (čtyři možnosti nastavení). Čitelnost teletextu se zhoršuje při sledování na větší obrazovce televize. Použitý font se v této velikosti jeví jako zubatý.

DI-WAY T-100HD RF teletext

Instalace a nastavení

Po zapnutí přijímače a přivítání Welcome nám menu nabídne výběr regionu, jazyka, režim rozlišení obrazu (480i, 480p, 576i, 576p, 720p/50Hz, 720p/60Hz, 1080i/50Hz a 1080i/60Hz) a poměr stran zobrazení (Auto, 4:3PS, 4:3LB a 16:9).

DI-WAY T-100HD RF automatické vyhledání

Instalace

V menu Instalace si vybereme z nabídek: automatické vyhledávání/podle kanálů/podle kmitočtu.

DI-WAY T-100HD RF vyhledání podle frekvence

Nabídka Aerial Adjustment nám otevře okno, ve kterém najdete kanály (v závorce s jejich kmitočtem). Zvolením příslušného kanálu vlevo/vpravo se dole v okně graficky zobrazuje intenzita a kvalita signálu. V případě dostatečného signálu na příslušném kanálu jste na tuto skutečnost ještě upozorněni velice silným zvukovým signálem. Druhou nabídkou je LNB Power. Tam můžete zapnout/vypnout napájení antény

Poslední nabídka v menu Instalace je LCN zapnuto/vypnuto. Instalace proběhla velice rychle. Při automatickém ladění byly muxy seřazeny v pořadí, jak byly naskenovány.

DI-WAY T-100HD RF seznam kanálů

Upravit kanály

V nabídce Upravit kanály se nám otevře možnost náhledu televizních kanálů. Tam je můžeme třídit do Favoritních, Uzamknout kanál, Přeskakovat, Pohyb (přesouvat jejich pořadí v seznamu), Upravit (Seřadit, Vymazat). Tuto samou činnost nabízí přijímač také u rozhlasových kanálů. Poslední možností v tomto menu je Smazat vše.

Nastavení systému

Zde najdeme již vzpomínaný jazyk, TV systém a poměr stran zobrazení, což již máme většinou nastaveno po prvním zapnutí přijímače. Dále jsou zde ještě nabídky na Video výstup s možnostmi: RGB a YUV.

DI-WAY T-100HD nastavení RF kanálu

RF systém

Zde je nabídka na výstup z RF systému s možnostmi nastavení na PAL-BG, PAL-I, PAL-DK a nebo NTSC.

RF kanál

Tento přijímač je vybaven také modulátorem! To se může hodit, pokud vlastníme ještě například druhý starší CRT televizor bez analogových portů (SCART nebo CINCH). Můžeme tady nastavit libovolný kanál, na kterém není v místě příjmu žádný signál, a dopravit jej anténním kabelem do tuneru starého analogového televizního přijímače, případně videa. U systému PAL jsou to kanály 21 až 69, u NTSC 14 až 83.

Digitální audio výstup

Zde můžeme přepínat ze dvou možností: LPCM Out, nebo BS Out.

Auto pohotovostní režim

Zvolíme mód vypnuto/zapnuto.

Pohotovostní režim

Zvolíme mód spánku plný/částečný.

DI-WAY T-100HD menu programů

Nástroje

Informace

V menu Nástroje v položce Informace najdeme kompletní seznam verzí instalovaného software s datem jejich vydání nainstalovaných v přijímači.

Výrobní nastavení

V druhé položce je Výrobní nastavení. Zde můžeme obnovit tovární nastavení. Tato možnost odstraní všechny kanály a změny, které jsme dříve provedli, a přijímač bude uveden do výchozího nastavení. Tato položka vyžaduje heslo. Z výroby je nastaveno na 0000, pokud si nezvolíme jiné.

Aktualizace přes USB 2.0

Tato položka je aktivní pouze za předpokladu, že je do portu USB připojen disk, nebo flash. Na něj zkopírujeme rozbalený software a aktualizujeme buď vše, nebo podle výběru pouze žádané položky.

Media Player

Slouží k přehrávání záznamů (MP3) uložených na disku nebo k prohlížení fotografií (JPG). Přehrávání audia si můžeme naprogramovat. Prohlížení fotografií je možno různě řadit, vytvořit seznam favoritních, zvolit opakování nebo přidat hudební doprovod se seznamu uložených MP3. Slideshow je zobrazováno s různými přechody, stíračkami apod. U fotografií s větším rozlišením je načítání pomalejší a může být změněn i poměr stran zobrazení. Reprodukce je velmi kvalitní.

DI-WAY T-100HD Media Player

Poslední položkou tohoto podmenu je Bezpečné odebrání USB. Výrobce doporučuje používat při odebírání externího úložiště tuto volbu pro bezproblémový provoz.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Nahrávání pořadů

Port USB na předním panelu neslouží pouze k aktualizaci firmware a k přehrávání MP3 a JPG souborů, ale hlavně k nahrávání a přehrávání záznamů pořízených z vysílání. Úložiště by mělo být pro nahrávání formátováno systémem FAT32. Nahrávání můžeme kdykoliv spustit černým tlačítkem RECORD, nebo ho můžeme naplánovat pomocí EPG. Nahrávat můžeme jeden program a současně sledovat jiný z téhož muxu. Ostatní naladěné programy na jiných frekvencích jsou do vypnutí nahrávání nedostupné. Při přehrávání se v nahrávce můžete posouvat vpřed i vzad po skocích, zrychlovat ji i zpomalovat, či zastavit. Nahrávky jsou ukládány na disk do adresáře ALIDVR. Tam najdeme další adresáře pro každou nahrávku zvlášť. Adresář nahrávky obsahuje datum jejího pořízení, název programu a číslo předvolby. Nahrávka je uložena ve formátu TS spolu se dvěma dalšími pomocnými soubory *.dvr, které obsahují pomocné informace pro Media Player. Pořízené nahrávky v tomto přijímači bez problému spustíme i v PC, například v přehrávači KMPlayer.

DI-WAY T-100HD KM Player
Ilustrační Umí dobře česky 100

Ještě si neodpustím jednu poznámku. Na krabici tohoto DVB-T přijímače je vytištěno hodnotící logo Digizone „Umí dobře česky“, ačkoliv tomuto přijímači zatím nebylo tímto serverem uděleno. Toto logo se uděluje přijímačům splňujícím přísná pravidla. Nutno však dodat, že přijímači opravdu až na některé nepřeložené položky v menu toto hodnotící logo patří. Proto je mu ho možné dodatečně oficiálně přiznat i zde.

Závěr a hodnocení

Tento terrestrický přijímač vyniká jednoduchostí a snadnou obsluhou. Během zkušebního provozu nedošlo k žádné sebemenší závadě nebo problému. Všechny funkce pracují bez závad. Obraz je podle subjektivního posouzení velice dobrý, jak v SD rozlišení, tak v HD rozlišení. Nahrávky jsou reprodukovány v kvalitě, v jaké jsou vysílány. Přijímač splňuje požadavky i náročnějšího uživatele. Osobně bych měl výtku pouze k umístění jediného USB portu na předním panelu, místo na zadním. Je to při trvalém zapojení USB HDD nepraktické a rušivé. To je však věc názoru a způsobu používání tohoto portu.

DI-WAY T-100HD EPG

České Menu OSD a české EPG jsou i když jednoduše dobře graficky zpracovány. Přijímač obsahuje také tři jednoduché hry: Tetris, Reversi a Sudoku. Disk můžete v přijímači také naformátovat, což je doporučeno. Cena přijímače je vzhledem k jeho funkcím příznivá.

BRAND24

DI-WAY T-100HD co najdeme uvnitř

Poklepáním levým tlačítkem myši na obrázky je můžete zvětšit v novém okně.

DI-WAY T-100HD krabice

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/di-way-t-100hd-pvr.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 1 390 Kč včetně DPH
Všechny fotografe a screenshoty autor

Jak budete řešit, nebo jste řešili terrestrický příjem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).