Hlavní navigace

DI-Way ICE 7000HD: satelitní přijímač pro karty Irdeto PiSYS s PVR funkcí

24. 11. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
DI-Way ICE 7000HD je malý HDTV satelitní přijímač střední třídy v černém provedení s integrovaným licencovaným dekodérem systému IRDETO určený pro karty Skylink ICE nebo nejnovějších Skylink Standard HD. Umožňuje nahrávání na externí médium přes USB port včetně podpory časového posunu Timeshift. Přehrává audio soubory MP3 a zobrazuje fotografie JPG. Jeho cena je v této kategorii příznivá.

Přední panel

Na předním panelu najdeme odleva tlačítko vypínače z/do Standby. Následuje přijímač infračerveného signálu z dálkového ovládání. Uprostřed panelu se nachází čtyřmístný žlutý numerický displej, který zobrazuje ve Standby čas, při provozu číslo předvolby a další stavy. Po stranách displeje jsou ještě pomocné různobarevné diody, které indikují další režimy přijímače. Následuje tlačítko MENU, kterým se dostaneme na hlavní stránku nabídky instalace. Opětovným zmáčknutím můžeme hlavní Menu opustit. V MENU se pohybujeme pomocí šipek, které jsou rozmístěny do kruhu s potvrzujícím tlačítkem umístěným ve středu označeným OK. Tyto tlačítka také umožňují změnu hlasitosti vlevo/vpravo a přepínání kanálů, nebo posun kurzoru nahoru/dolu. Tlačítko OK umožňuje také zobrazit seznam kanálů. Napravo od tlačítek ovládání je umístěn USB 2.0 port zakrytý gumovým uzávěrem. Úplně vpravo pod odklopným víkem, které se otevírá nezvykle z boku, je pouze jedna štěrbina pro přístupovou kartu. Karta IRDETO se vkládá čipem dopředu otočeným dolů.

DI-Way ICE 7000HD přední panel
DI-Way ICE 7000HD zadní panel

Zadní Panel

Na zadním panelu odleva jsou umístěny dva šroubovací F porty, nahoře LNB IN pro připojení satelitní antény a pod ním LOOP OUT pro průchod signálu do možného dalšího přijímače. Následuje výstupní HDMI port pro připojení TV přijímače. Z trojice cinch portů umístěných hned vedle nahoře můžeme odebírat signál Y/Pb/Pr do TV s podporou vysokého rozlišení. Pod nimi je další trojice výstupních cinch portů, dvojice pro R/L audio a jeden pro VIDEO výstup signálu CVBS do TV. Digitální audio výstup SPDIF je umístěn zcela ve středu panelu. Posledním výstupním portem je analogový SCART pro připojení TV AV. Na panelu zcela vpravo je ještě napevno zabudovaný síťový kabel (100–240 V) a kolébkový síťový vypínač.

DI-Way ICE 7000HD dálkový ovladač

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černé barvě s matovým povrchem v klasické velikosti. V části vkládání baterií je mírně zesíleno. Zdvih tlačítek je vyšší. Správný stisk tlačítek je indikován modře svítící diodou umístěnou nahoře pod označením MUTE. Gumová tlačítka jsou rozmístěna do tří sekcí. Nahoře je pět tlačítek (tzv. učící sekce), kde si můžeme naprogramovat několik povelů pro vaši televizi (např. TV POWER, TV/AV). Další dvě sekce tlačítek jsou určeny pro ovládání satelitního přijímače včetně PVR funkcí. Přepínání programů je s mírnou prodlevou. Některá tlačítka jsou zde navíc, například tlačítko PIP, které tento přijímač nepodporuje. Snad je to příprava pro rozšíření funkcí v některém z dalších software.

DI-Way ICE 7000HD teletext

Teletext

Přijímač má teletextový dekodér. Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Jeho průhlednost můžeme regulovat v menu. Stoprocentní neprůhlednost však nelze nastavit. Teletext je přenášen jak do analogových výstupů, tak i přes port HDMI. Načtení do paměti trvá několik vteřin, poté již jsou další stránky zobrazovány okamžitě. Diakritika je u češtiny i slovenštiny bezchybná.

DI-Way ICE 7000HD instalace

Pohled na některé vybrané složky menu s možností jejich nastavení.

Instalace

Po připojení antény, síťového kabelu a propojení satelitního přijímače s televizním přijímačem zapneme na zadním panelu hlavním vypínačem napájení. Přijímač se nezapne do Standby, ale rovnou po načtení software COSHIP do plného provozu. Při první instalaci, nebo uvedení přijímače do továrního nastavení se na obrazovce objeví okno pro zvolení režimu hledání. Po jednoduchém potvrzení nabídky začne automatické vyhledávání na satelitu Astra 23,5V. Při prvním naladění přijímač vyhledal pouze 103 televizních a 47 rozhlasových předprogramovaných kanálů. Další TP jsem tedy musel zadávat ručně, což šlo ale velice rychle. Celkem jsem naladil 285 televizních programů. Přijímač má paměť až na 5000 kanálů. Uložené kanály můžete mazat, zamykat a přesouvat i nastavovat oblíbené. Přijímač podporuje DiSEqC 1.2 / 1.0. Zvukový mód lze nastavit na Stereo, Levá nebo Pravá. Přijímač má dva typy výstupu digitálního zvuku přes S/P DIF port. Pokud má váš zesilovač dekodér Dolby Digital, nastavte dekódování výstupního signálu na “AC3”. Pokud tento dekodér nemá, nastavte dekódování výstupního signálu na “PCM”. Pokud není Dolby digital vysíláno poskytovatelem, i když nastavíte “AC3”, program nebude přehráván v Dolby zvuku.

DI-Way ICE 7000HD list a banner

Po zmáčknutí tlačítka OK se objeví seznam nainstalovaných kanálů mezi kterými můžeme vyhledat požadovaný program. Vpravo na obrázku je informační banner, který se zobrazí vždy po přepnutí na jiný kanál, nebo po zmáčknutí tlačítka INFO. Pokud zmáčkneme toto tlačítko ještě jednou objeví se okno s podrobnějším popisem vysílaného programu. Při dalším zmáčknutí se objeví podrobnosti o následujícím programu.

Multimedia a PVR

Přijímač umožňuje nahrávání televizních pořadů na externí USB zařízení (bohužel neumožňuje nahrávání rozhlasových pořadů). Kapacita USB zařízení nesmí být menší než 2 GB. Formátování disku musí být FAT32. Úložiště je možné naformátovat přímo pomocí přijímače. První formátování disku však doporučuji udělat na PC. Podporuje nahrávání dvou programů současně z jednoho transpondéru ale pouze tak, že druhá nahrávka je spuštěna pomocí funkce rychlého nahrávání. Při tzv. rychlém nahrávání můžete kdykoliv zmáčknout tlačítko RECORD a nahrávání se spustí. Pokud chcete nahrávat ještě jeden další program, je nutné na něj přepnout a opět zmáčknout RECORD. Nelze však nahrávat další program, pokud je aktuální zakódovaný! Nahrávání lze kdykoliv ukončit tlačítkem STOP a v zobrazeném okně potvrdit tlačítkem OK. Nahrávky můžeme také plánovitě spouštět z EPG. Pokud se EPG na příslušném kanále nevysílá, můžeme všechny parametry nahrávání zadat v menu ručně. Přijímač umožňuje také posouvat čas plánovaného spouštění nahrávek až o 10 minut zpět, nebo prodloužení nahrávek také až o 10 minut (to se hodí např. při neplánovaném posunu vysílání). Nahrávky můžeme ukládat také do různých složek podle EPG událostí (např. zprávy, sport apod.), pokud zapneme položku ZAP. Při aktivní položce VYP se nahrávky ukládají pouze do jedné složky.

DI-Way ICE 7000HD nahrávání

Průběh nahrávání se zobrazuje na obrazovce ikonou umístěnou vlevo nahoře. Zobrazuje se čas od začátku nahrávání a název stanice. Tato ikona může být při nahrávání zobrazena trvale pokud zvolíte v menu „VŹDY“. Nastavit lze i kratší dobu zobrazení ikony na 5, 10, 30 nebo 60 sec., aby případně stále nerušila při sledování programu.

Během nahrávání jednoho pořadu můžete současně i jiný přehrávat, můžeme také přejmenovat soubory nebo změnit dobu nahrávání.

DI-Way ICE 7000HD HDD složka

Na disk jsou soubory ukládány do složky PVR. V ní je další složka s datem a číslem. V každé z těchto složek je další, nazvaná DATA která obsahuje konečně již pořízený videozáznam ve formátu *.trp. Ten je rozdělen podle délky záznamu na několik souborů. Tato složka ještě obsahuje pomocný soubor *.idx s popisem programu a délce záznamu atd.

Při přehrávání nahrávek lze použít tlačítko PAUSE k zastavení nahrávky, zrychlit přehrávání vpřed 2×, 4×, 8×, 16×, 32× i vzad 2×, 4×, 8×, 16×, 32×. Zrychlení není však plynulé a obraz se přesouvá skokově. Nahrávku můžeme i zpomalit v tomto případě plynule na polovinu, čtvrtinu, nebo osminu rychlosti. Pokud si v nahrávce vytvoříme záložky lze se pak při přehrávání rychle na tyto záložky přesunout žlutým tlačítkem (až 20 značek). V nahrávkách můžeme i stříhat, „vystřihnuté“ úseky nahrávky budou při přehrávání přeskočeny. Přijímač disponuje také dalšími možnostmi práce s nahrávkami: vymazání, seskupení nahraného souboru, vytváření skupin, výmaz skupin, přejmenování skupiny i nahraného souboru, případně zamknutí. Při stisku tlačítka INFO se zobrazí okno s informacemi o průběhu přehrávání a o parametrech nahrávky včetně délky záznamu.

DI-Way ICE 7000HD MP3 a foto

Na tomto přijímači můžete také spouštět audio soubory nahrané na disk ve formátu MP3, nebo prohlížet fotografie uložené ve formátu JPG. Soubory (jejich seznam) uložené na disku se zobrazí v okně v záložkách „Fotografie“ a „MP3“. U fotografií se zobrazují v menším okně i jejich náhledy. Přehrávat je možné podle výběru, nebo v prezentacích či stále dokola a to na celé obrazovce.

EPG – Elektronický programový průvodce

EPG můžete zobrazit v několika módech a vybírat si podle seznamu kanálů nebo programů. Můžeme zde plánovat spouštění nahrávání, nebo vám připomene před jejich začátkem jejich naplánování.

DI-Way ICE 7000HD EPG menu PVR

Vlevo na screenshotu je pohled na EPG s náhledem zvoleného kanálu a časovou tabulkou následujících pořadů, vpravo je okno spouštění Timeshiftu, nahrávání a přehrávání.

Timeshift

Přijímač podporuje Timeshift (časový posun), což je výhodné, pokud musíte na čas odejít od sledovaného programu. Po jeho zapnutí se spustí nahrávání a po návratu k přijímači můžete program sledovat od místa jeho přerušení, i když se ještě současně dále program nahrává. Stisknutím tlačítka STOP se funkce časového posunu zastaví a můžete se tak vrátit k živému vysílání.

Aktualizace software

Aktualizaci provedeme buď pomocí USB portu na předním panelu přijímače, nebo pomocí OTA ze satelitu na TP provozovatele pokud bude uvolněn k použití. Při pokusu aktualizovat software přes OTA však zůstávala položka této aktualizace neaktivní. Proto jsem použil pro aktualizaci soubor stažený z Internetu a aktualizoval jsem pomocí klíčenky v USB portu. Po aktualizaci je přijímač automaticky restartován. Během aktualizace software je potřeba neprovádět žádné jiné operace a přijímač nevypínat.

DI-Way ICE 7000HD formátování pošta

Vlevo je okno menu Formátování HDD, vpravo okno s Poštou, kterou vám může zasílat provider.

Informace

V podmenu Stav přístupové karty můžete kontrolovat stav přístupové karty, její číslo, verzi, typ, atd. Stav softcell služby iniciujeme stiskem tlačítka OK. Stav zavaděče zobrazí informace o stavu načtení přístupu Irdeto i stav načtení výrobce. Součásti – zobrazí se okno s informacemi o všech částech přijímače. Poštovní informace je důležité okno s informacemi, který vám místní operátor může posílat a informovat o všech změnách, které jsou určeny pro vaše zařízení, např. o novém software, přístupové kartě, nebo nových programech atd. Pokud přijímač přijme novou poštu, na obrazovce se má zobrazit ikona.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěr a hodnocení

Největším zklamáním je pro mne skutečnost, že přijímač má pouze jediný port pro kartu podmíněného přístupu. Nedisponuje žádným dalším, ani CI rozhraním pro modul, takže jsme odkázáni pouze na jedinou přístupovou kartu Irdeto. To může být pro někoho, kdo bude používat více karet i jiných poskytovatelů, překážka pro zakoupení tohoto přijímače. Obraz zpracovaný tímto přijímačem je podle subjektivního posouzení dobrý, všechny garantované funkce pracují bez závad. Nahrávky pořadů nevykazovaly žádné poruchy. Přehrávání MP3 a hlavně prezentace JPG fotografií je na vysoké úrovni (velice ostrý obraz při vysokém rozlišení fotografií a se správným poměrem stran). Spotřeba při provozu je max. 22W, ve Standby jsem ji bohužel nezjistil, ale nepředpokládám ji větší jak 2 W. Rozměry přijímače jsou pouze 280mm (L) × 230mm (W) × 40mm (H). Váha 2kg. Přijímač je tedy vhodný pro zákazníky, kteří chtějí přijímat pouze kódované programy Skylink a FTA kanály (v budoucnu i pro zákazníky CS Linku, až tato společnost přejde také z kódování Cryproworks na Irdeto).

Přijímač splňuje podmínky k udělení známky Digizone „Umí dobře česky“.

Poklepáním levým tlačítkem myši na obrázky je můžete zvětšit v novém okně.

Umí dobře česky - pečeť

Balení obsahuje

• Přijímač DI-Way ICE 7000HD
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Český manuál

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
weby přijímačů: http://www.tvdi­gitalne.cz/di-way-ice-7000hd.html, http://www.tvdi­gitalne.cz/di-way-ice-7000hd-skylink-hd-ice.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena přijímače bez karty: 3 190 Kč včetně DPH
Orientační cena setu s kartou Skylink HD standard ICE: 4 990 Kč včetně DPH

S použitím tří upravených firemních fotografií, ostatní grafika včetně screenshotů autor

Budete na Vánoce kupovat některé ze zařízení potřebných k satelitnímu nebo terrestrickému příjmu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).