Hlavní navigace

DI-WAY AND-1 SMART TV Media Player: udělejte si z „obyčejné“ televize levně chytrou

26. 2. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

V této malé krabičce o rozměrech 64×94×13 mm se skrývá výkonný dvoujádrový procesor ALL Winner A20 s 1 GB DDR3 RAM a 1GB Flash RAM

DI-WAY AND-1 pracuje na oblíbeném operačním systému OS Android ve verzi systému 4.2 Jelly Bean. Je díky výkonnému hardwaru schopný například přehrát videa v rozlišení FULL HD 1080p, a to absolutně bez zádrhelů, zvuk je synchronní a titulky u filmů se zobrazují bezchybně. Box podporuje mnoho video formátů (MKV, WMV, AVI, VOB, H264, MP4, DivX, Xvid, některé *.ts a jiné). V televizi díky boxu budete mít internetový prohlížeč, budete si moci přehrávat některé archívy televizních stanic, nebo se přihlásit k odběru filmů z videopůjčoven.

Box je vhodný pro všechny, kteří si chtějí ze své „obyčejné“ televize udělat nejmodernější chytrou televizi nazývanou Smart TV. Vtip je v tom, že se funkce tohoto boxu dají variabilně dále rozšiřovat a mnohdy mohou předčit i originální Smart TV. V nabídce je nepřeberné množství aplikací. Některé jsou zdarma, jiné zpoplatněné. 

Čelní panel

Vlevo a vpravo na čelním panelu jsou porty USB, vedle nich jsou dvě stavové diody (takto svítí při plném provozu). Při StandBy svítí pouze pravá dioda, ale její barva se změní na červenou. Uprostřed panelu je vlevo čidlo dálkového ovládání a vpravo vypínač z/do StandBy.

Zadní panel

Odleva na zadním panelu najdeme analogový AV výstup, dále resetovací tlačítko, HDMI výstup, Ethernet port a mini USB pro napájení.
Speciálně ještě jednou upozorňuji na to, že Box má mimo HDMI i AV výstup, který se redukcí dá mimo výstupu cinch také redukovat na SCART. Analogový výstup má totiž velice málo androidových boxů. Připojíte jej tedy bez problémů i na starší analogové CRT televizory.

Boční panel – zvyšte si vnitřní paměť

Na boku této „zázračné“ krabičky je také čtečka pro SD paměťové karty. Jejich podpora je až do velikosti 32 GB.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání je klasické velikosti a disponuje 45 tlačítky. Je velice tenké, pouze v místě umístění baterií (2 x AAA) je zesíleno. Čelní povrch má vroubkovanou strukturu imitující metalízu. Gumová tlačítka jsou dobře popsána nebo opatřena symboly, což je důležité vzhledem k tomu, že jsou zde například přímá tlačítka pro otevírání různých aplikací, zvětšování obrazu apod.

Externí napáječ AC: 100 až 240Volt 50/60Hz, 0,5A. DC: 5Volt/2A má na boku port USB pro dodávaný kabel USB/USB mikro, který má délku 1 metr. Tato délka napájecího kabelu se mi však jeví poněkud nedostatečná.

Instalace a zapojení

Box je tak malý, že porty musely být z důvodu nedostatku místa rozmístěny na jeho tři boční strany. Jejich zapojení je zřejmé z popisu portů výše. K zapnutí použijeme tlačítko na čelním panelu, nebo červené tlačítko na dálkovém ovládání. Po zapnutí se na boxu rozsvítí informační diody a na televizoru naběhne úvodní obrazovka s obrázkem a Menu přijímače. Menu přijímače je velice hezké a nezapře možnosti použitého operačního systému. Pokud se televizor nepřepne na použitý HDMI televizní vstup sám, musíme přepnout na příslušný HDMI vstup televizoru ručně.

Úvodní obrazovka, která se vám otevře po připojení k elektrické síti a nabootování. Vlevo nahoře naleznete informační lištu s místem vašeho bydliště a s předpovědí počasí pro tuto oblast s výhledem na 4 dny dopředu. Pod obrázkem děvčat je osm ikon s popisem funkcí Menu. Na ploše se dále zobrazují další stažené aplikace a doplňky, které si můžete sami nainstalovat.

Nezbytnou podmínkou k využití DI-WAY AND-1 je být připojen k Internetu. V Menu/Nastavení uvidíte nahoře jako první položku WiFi. Po kliknutí na ni se vám načtou použitelné WiFi vysílače v dosahu vašeho okolí. Najdete si to vaše, zadáte heslo a potvrdíte připojení. 

Pokud nemáte WiFi, je možné se připojit k internetu LAN kabelem.

Po spuštění ikony Prohlížeč v Hlavním Menu se zobrazí jako první domácí stránka prohlížeče www.google.com. Při zadávání adres je nejvýhodnější použít bezdrátovou klávesnici, o které se zmiňuji v závěru. Jinak musíte použít virtuální klávesnici, která se zobrazí přes spodní půlku obrazovky a zadávat litery musíte pomocí kurzoru. Výhoda je, že prohlížeč automaticky slova doplňuje a nabízí tak několik možností a tu správnou potvrdíte.

Mapy od Googlu

Na obrázku je iVysílání ČT. Většina televizních společností dnes poskytuje archiv svých televizních pořadů. Videa můžete sledovat v celoobrazovkovém zobrazení, což je rozhodně větší zážitek než na monitoru, nebo tabletu.

Na obrázku je iVysílání ČT. Většina televizních společností dnes poskytuje archiv svých televizních pořadů. Videa můžete sledovat v celoobrazovkovém zobrazení, což je rozhodně větší zážitek než na monitoru nebo tabletu.

Svoje oblíbené internetové stránky si můžete uložit přímo v prohlížeči.

Máte možnost se také přihlásit na Android market. Tato služba poskytuje možnost stahování do svého zařízení další aplikace: hry, zprávy, videa, kurzovní lístek, PDF wiewer, DOC Converter a mnoho dalšího.

Pokud máte vytvořenu emailovou adresu, můžete kontrolovat svou emailovou schránku na své televizi, číst nebo psát emaily.

Obchod Play

Obchod Play

Box vám zobrazí také uložené aplikace

Box vám zobrazí také uložené aplikace

Instalované aplikace si zobrazíte i v tomto okně

Instalované aplikace si zobrazíte i v tomto okně

Zde je populární stránka http://www.youtube.com./ Videa zařízení spouští bez problému. Můžete si vybrat zobrazení na celou obrazovku, měnit hlasitost nebo přejít na určitou minutu.

Zde je populární stránka http://www.youtube.com./ Videa zařízení spouští bez problému. Můžete si vybrat zobrazení na celou obrazovku, měnit hlasitost nebo přejít na určitou minutu.

V Menu Galerie se zobrazí například obsah video souborů, nebo fotografií na disku v této podobě.

V Menu Galerie se zobrazí například obsah video souborů nebo fotografií na disku v této podobě.

Hudební soubory v MP3 se zobrazí v seznamu tak, jak je máte na disku. Může být zobrazena i průvodní foto alba, pokud je disk obsahuje. Můžete si zapnout například opakované přehrávání. Reprodukci hudby můžete nechat zapnutou i při prohlížení s internetovým prohlížečem.

Dva pohledy na aplikaci počasí

Dva pohledy na aplikaci počasí

Zařízení je dostatečně svižné díky dvoujádrovému procesoru ALL Winner A20. Ke stabilitě systému též napomáhá paměť RAM DDR3 o kapacitě 1GB. Samozřejmostí je též možnost rozšíření uživatelské paměti pomocí karet SD až do kapacity 32 GB. Toto úložiště lze následně použít například pro vaše oblíbená data jako jsou dokumenty, filmy, fotografie nebo vaši oblíbenou hudbu.

Do DI-WAY AND-1 je možné nahrát bezpočet aplikací z Android market, kde naleznete spoustu utilit, her a widgetů z různých kategorií jak neplacených, tak i zpoplatněných. DI-WAY AND-1 lze také využít k práci, můžete si pohodlně číst vaše emaily, nebo je odesílat, zpracovávat různé soubory jako jsou tabulky a textové aplikace, můžete se připojit k sociálním sítím jako je například Facebook atd.

Box vám také pomůže před odesláním mailem s jednoduchou úpravou fotografií (jas, kontrast, oříznutí i převod do černobílého obrazu).

Box vám také pomůže před odesláním mailem s jednoduchou úpravou fotografií (jas, kontrast, oříznutí i převod do černobílého obrazu).

Doporučené nedodávané příslušenství

Pokud budete chtít sledovat výstupy z boxu ve vysokém rozlišení, musíte si přikoupit kvalitní kabel HDMI/HDMI: http://www.tvdigitalne.cz/kabel-hdmi-hdmi-1.8m.html (cca 190Kč).

Pokud nestačí k připojení všech periferií dva porty USB umístěné na boku boxu, musíme si pomoci zakoupením nějakého USB rozbočovače: http://www.tvdigitalne.cz/kabel-hdmi-hdmi-1.8m.html. Zde je například 4× port USB HUB, což by mělo stačit na všechna připojení, která by mohla přicházet v úvahu (cca 199 Kč).

Možnost připojení externí bezdrátové klávesnice s malým přijímačem Logitech Unifying zasunutým do USB portu je velice výhodné a sám bych podotkl, že téměř i nezbytné. Dálkové ovládání a virtuální klávesnice nikdy nemohou poskytnout takový komfort s ovládáním boxu: http://www.tvdigitalne.cz/bezdratova-klavesnice-logitech-keyboard-k400-cz.html (cca 1 090Kč). Až vyzkoušíte práci s klávesnicí, možná budete dálkové ovládání používat již pouze na zapnutí a vypnutí boxu.
Samozřejmě, můžeme použít i obyčejnou USB klávesnici s myší, ale budeme limitováni délkou obou USB kabelů a tím i optimálním umístěním boxu.

Zde jsou reprodukovány dvě miniaturní stránky z dodávaného manuálu.

Zde jsou reprodukovány dvě miniaturní stránky z dodávaného manuálu.

Operační systém Android se stále vyvíjí a vylepšuje, takže další aktualizace tohoto softwaru přinese další novinky.

Shrnutí možností boxu

Do Boxu jsem připojil i externí USB disk WD o velikosti 320Gb se smíšeným obsahem. Zobrazila se bez problému jeho celá struktura. Většina souborů se dala bez problému přehrát nebo zobrazit (videa, obrázky, texty a další obsah, ke kterému máte instalovány aplikace).
Když to trochu přeženu, tak zakoupením tohoto Boxu získáte vlastně malý počítač s nepřeberným množstvím aplikací. No nekupte takovou malou hračku za ty peníze! Přijímač má i velice hezky zpracované Menu.

Na rozdíl od Smart TV toto zařízení netrpí nedostatkem aplikací – jako operační systém byl zvolen právě Android 4.1 Jelly Bean, který do vaší televize dodá aplikace, které si nainstalujete:

• internet v TV ( prohlížeče Dolphin Browser, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera a další).
• volání a videohovory zdarma, chatování s přáteli ( Skype, ICQ,..).
• YouTube, hudba, rádio, foto, video, … multimediální centrum s velkou podporou formátů.
• achiv pořadů ČT, který obsahuje více než 4 roky videoobsahu si můžete užít přímo na obrazovce své televize ( třídění podle abecedy, záložka MojeiVysílání – vlastní playlist,…).
• jednoduchá herní konzola ( díky Google play lze funkčnost Di-way AND-1 neustále rozšiřovat, stahovat můžete nové hry a aplikace bez omezení).
• kalendář, kalkulačka, iDnes.cz, Google Chrome, Google Maps, …
Technické parametry:
• Android 4.2 Jelly Bean
• CPU ALL Winner A20, DUAL CORE
• DDR3 :1GB, Flash 1GB, Support DLNA
• AUDIO : běžné standardy + FLAC, M4A, OG, AAC
• VIDEO: běžné standardy + VOB, 3GP, TS support HTML5
• LAN RJ45, WIFI, 2× USB, FULL HD 1080P, HDMI 1.4, AV OUT Jack, SD card
• Power Input 5V /2A
• Support XBMC, IPTV: SledovaniTV.cz, atd.

Obsah balení:

• Multimediální přehrávač DI-WAY
• Napájecí zdroj
• Dálkové ovládání
• USB/USB kabel – napájení od externího zdroje
• AV kabel pro připojení k TV
• Miniaturní český a anglický velice stručný manuál

Multimediální box k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web boxu DI-WAY AND-1: http://www.tvdigitalne.cz/di-way-and-1-android.html

Mail: info@tvdigitalne.cz

Orientační cena: 1 390 Kč včetně DPH

UX DAy - tip 2

Proč operační systém Android od Google?: http://www.sunmarketing.cz/mobilni-aplikace/informace-o-mobilnich-platformach

Všechny doprovodné obrázky a screenshoty autor.

Vítáte možnost rozšíření funkcí televizorů pomocí takových boxů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).