Hlavní navigace

Dětský kanál ČT 3 má vysílat první tři až čtyři roky v multiplexu 4, potom v DVB-T2

13. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ CELÝ PROJEKT Internetový deník Britské listy zveřejnil projekt Petra Dvořáka, na jehož základě má vzniknout dětský kanál České televize

Do multiplexu 4 chce umístit Česká televize svůj dětský kanál ČT 3, který by měl zahájit vysílání na přelomu letošního a příštího roku. Vyplývá to z interního projektu tohoto programu, který k 30. červnu pro Radu ČT vypracoval tým generálního ředitele Petra Dvořáka. Dokument, který neměl uniknout mimo televizi a její radu, zveřejnil internetový deník Britské listy. ČT v něm vysvětluje, že momentálně není možné Trojku zařadit do veřejnoprávního multiplexu.

DOKUMENT: Program ČT 3 pro děti, mládež a vzdělávání (Britské listy – PDF, 5,8MB)

Kavčí hory sice navrhují hned tři způsoby, jakými by bylo možné rozšířit nynější multiplex 1 o dětský kanál, žádná z nich ale není momentálně realizovatelná. První možnost počítá s vyřazením programů Českého rozhlasu a snížením datového toku nynějších čtyř programů ČT ve veřejnoprávním multiplexu. Vyřazení rozhlasu z této sítě ale není možné bez změny zákona, podle něhož má být ČRo povinnou součástí veřejnoprávního multiplexu.

K TÉMATU: ČT předložila radním tři varianty dětského kanálu. Projednat je chce 11. července

Druhá možnost počítá s vyřazením čistě digitálních stanic ČRo, ponecháním jeho celoplošných okruhů a zařazením ČT 3 v kompresním standardu MPEG-4, zatímco stávající čtyři programy ČT by nadále vysílaly v kompresi MPEG-2. Podle ČT je ale takové řešení nerealizovatelné, protože odporuje požadavku Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nutně zařadit u všech programů ČT v jejím multiplexu audio description. Třetí možností je pak změna technických parametrů sítě a navýšení počtu vysílačů, což ČT jednoznačně odmítla.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize zvažuje, že kanál ČT 3 spustí mimo veřejnoprávní DVB-T multiplex

Jako náhradní a dočasné řešení proto autor této části projektu, zástupce technického ředitele ČT a někdejší Dvořákův podřízený z Novy Ivo Ferkl navrhuje zařadit ČT 3 do multiplexu 4, v němž Česká televize již nyní šíří programy ČT 1 HD a ČT 4 HD. Vychází přitom z odpovědi předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka na požadavek ČT, aby úřad Kavčím horám přiděli více kmitočtů pro lepší regionalizovatelnost veřejnoprávního multiplexu. Šéf ČTÚ požadavek chápe jako legitimní, ale odpověděl, že v současné době žádné další kmitočty navíc nemá k dispozici.

NAPSALI JSME: ČT 3 může vysílat pouze v multiplexu 1, tvrdí Česká televize. ČTÚ to odmítá

Jako náhradní řešení pak předseda Rady ČTÚ navrhnul zařazení programu ČT 3 do multiplexu 4, u kterého se od začátku počítalo s regionalizací po jednotlivých krajích. „Smluvně zajištěnou část kapacity sítě 4 lze chápat jako dočasné naplnění požadavku České televize na rozšíření sítě 1 a ČTÚ ji bude do definitivního rozhodnutí o finálním rozdělení kmitočtů pro zemské digitální vysílání považovat za součást sítě 1 ve smyslu požadavku ČT na přidělení kmitočtů pro plnění požadavku vyplývajících ze zákona o ČT,“ napsal Pavel Dvořák.

ROZHOVOR Z ARCHIVU: Petr Dvořák: Pátý kanál by ČT uživila, i když by to ovlivnilo Jedničku

ČT na tento návrh navazuje úvahou, že by pro program ČT 3 uzavřela s operátorem multiplexu 4, společností Digital Broadcasting, smlouvu na šíření signálu po dobu tří let s možností opce na další jeden rok. Do čtyř let pak chce dobudovat veřejnoprávní multiplex tak, aby byl regionalizovatelný a vešly se do něj další nové programy, a počítá také s jeho plným přechodem na novější standard DVB-T2, který umožní naplnit multiplex více programy než současnými čtyřmi.

BRAND24

Zajímavé je, že ČT vůbec nezmiňuje možnost vysílání v multiplexu 3, který bude mít po letních olympijských hrách v Londýně volnou kapacitu a má lepší pokrytí než multiplex 4. Dětský kanál ČT navíc nepotřebuje regionální odpojování, takže regionalizovatelná síť pro něj není potřeba. Tu by ČT potřebovala pro další program, šestý kanál zaměřený na regiony, který by podle šéfa ČT Petra Dvořáka měl vzniknout do dvou let. Jakýkoli program ČT má také ze zákona splnit podmínku, že bude pozemní cestou dostupný alespoň 95 procentům obyvatel, což multiplex 4 zatím nesplňuje, zatímco multiplex 3 ano.

Na druhou stranu, operátor sítě 4 deklaroval v případě zájmu klientů zvýšit pokrytí z původně definitivních 86 procent (těch chce dosáhnout letos v listopadu) až na 95 až 97 procent v průběhu příštího roku. Vlastníci operátora této sítě, Radim Pařízek a Vladimír Železný, navíc na květnové tiskové konferenci zmiňovali fakt, že by Česká televize jako veřejnoprávní médium měla provozovat vedle chystaného dětského kanálu také program zaměřený na regiony s možností odpojování po jednotlivých krajích. „Naše síť je jediná, která může takovou regionalizaci nabídnout,“ řekl tehdy Železný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).