Hlavní navigace

Den velkého přelaďování: TV Barrandov v celé zemi, multiplex 2 na Černé hoře

24. 6. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zmizel vám během dneška signál TV Barrandov nebo dokonce všech programů pozemního multiplexu 2? Nezoufejte, musíte jen přeladit svůj přijímač. Poradíme, jak na to.

Proč se musí přelaďovat?

Dvě velké operace, které se neobejdou bez součinnosti statisíců diváků, na dnešek naplánovaly České Radiokomunikace. Obě se týkají celoplošného multiplexu 2. TV Barrandov v něm celostátně změní Service Identification (SID), svůj unikátní identifikační kód, podle kterého je označena její programová pozice. Kvůli tomu budou muset všichni diváci, kteří tuto televizi přijímají pozemní cestou, znovu naladit nebo aktualizovat programovou nabídku dostupnou přes DVB-T. Ještě větší změny ale čekají na diváky ve východních Čechách a části Libereckého a Středočeského kraje.

Právě v těchto regionech dojde k přeladění celého multiplexu 2. Dotkne se těch diváků, kteří přijímají signál druhé celoplošné sítě z krkonošského vysílače Černá hora. Ten dnes opustí vysílací kanál 61, který je třeba uvolnit v rámci tzv. první digitální dividendy pro nové mobilní služby, a začne vysílat na novék kanálu 38. Změna to je zásadní především pro majitele a provozovatele společných televizních antén (STA), které bude třeba kvůli novému kmitočtu znovu upravit. A protože České Radiokomunikace nechystají ani krátkodobé souběžné vysílání multiplexu 2 z Černé hory na starém i novém kanálu, někde diváci odkázaní na STA na pár dní o programy Novy, Primy a TV Barrandov přijdou.

Rozvod společné televizní antény (STA)
Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Největší problémy čekají diváky ve východních Čechách, kteří přijímají televizní signál z vysílače Černá hora. Bez odborné úpravy STA se neobejdou.

TV Barrandov: nová licence = nový identifikátor

Co se děje v případě TV Barrandov, kterou bude třeba přeladit v celé zemi? Proč nemůže i nadále vysílat se starým SID, který mají diváci načtený ve svých televizorech a set-top-boxech? Změnu identifikátoru stanice si vyžaduje zákon ve chvíli, kdy televize změní vysílací licenci. Pro každou novou licenci vydává Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nový SID a TV Barrandov nedávno po dokončení změn ve vlastnické struktuře (přechod od společnosti Moravia Steel oceláře Tomáše Chrenka na vydavatelství Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa) vrátila původní licenci a obratem získala licenci novou. Proto teď musí změnit i SID v multiplexu 2.

„Tato změna souvisí s dokončením změny ve vlastnictví televize Barrandov. Český telekomunikační úřad televizi Barrandov přidělil zcela nový unikátní identifikační kód. A právě tento kód určuje každému kanálu jeho programovou pozici v multiplexu. Proto je nutné po změně kódu přeladit stanici,“ potvrzuje programový ředitel TV Barrandov Petr Lesák. Stanice na tento fakt upozorňuje už delší dobu informační lištou přímo ve svém vysílání, připravila i informační spot a podrobné informace zveřejnila na teletextu i webu www.barrandov.tv. Přesto se jistě najdou diváci, kteří si dnes budou marně lámat hlavu nad tím, proč jim TV Barrandov nejde.


Foto: Médea

Změna identifikátoru TV Barrandov v multiplexu 2 je důsledkem vrácení původní licence a získání licence nové. Ze zákona jde o dvě různé televize, které musí mít vlastní SID kódy v pozemním digitálním vysílání.

Jak správně přeladit televizor nebo set-top-box?

Pokud si totiž divák nepřeladí nebo neaktualizuje programovou nabídku v televizoru či set-top-boxu, po změně identifikátoru TV Barrandov se mu na obrazovce objeví ohlášení, že „není signál“, případně obraz zůstane zcela černý. Přitom TV Barrandov bude dál vysílat, jen s jiným identifikátorem, který nebude načtený v daném televizoru nebo set-top-boxu a přijímač tudíž signál této televize „nerozluští“. Programovou nabídku lze aktualizovat jednoduše přes hlavní menu přijímače a záložku „ladění“ („tuning“), případně přes ruční ladění. U automatického ladění se do televizoru nebo set-top-boxu znovu načte kompletní nabídka všech televizních stanic dostupných v dané místě přes DVB-T.

Některé přijímače se potom diváka zeptají, zda mají zachovat původní řazení programů, které už byly na daném televizoru nebo set-top-boxu seřazeny podle individuálních priorit, a za ně načte nové stanice. Jiné, méně sofistikované přístroje, prostě původní nabídku a řazení programl vymažou a načtou vše znovu halabala, takže divák bude muset znovu manuálně každému programu určit pozici na dálkovém ovladači. V takových případech je lepší zvolit ruční ladění („manual tuning“), najít si vysílací kanál, na kterém divák přijímá multiplex 2 s TV Barrandov, a provést ladění jen na něm. Potom se mu aktualizují pouze programy v druhé celoplošné síti a přinejhorším u nich bude muset znovu nastavit prioritní pozice. Je to ale lepší dělat u pěti televizí v multiplexu 2 než u dvaceti z kompletní nabídky DVB-T.


Foto: archiv DigiZone.cz

Bez aktivní spolupráce diváků, kteří si přeladí přijímače, Barrandovu i televizním v multiplexu 2 ve východních Čechách hrozí mnohem nižší sledovanost

Podobně předloni přelaďovala Prima

Stejným martýriem si loni na Nový rok prošli diváci televize Prima, která vrátila původní vysílací licenci a začala vysílat na základě licence nové pro program Prima family. Opět došlo ke změně SID a vytvoření zcela nové programové pozice v multiplexu 2. V případě Primy ale nová programová pozice v síti naběhla několik dní před přeladěním a diváci si ji tedy mohli naladit ještě před „dnem D“. Potom se jim už na nové pozici rozjela Prima family a stará pozice přestala fungovat. Chvíli na ní ale zůstalo písemné upozornění, že Prima přeladila jinam a že je třeba aktualizovat programovou nabídku v set-top-boxu nebo televizoru. Takový komfort TV Barrandov svým divákům nenabízí, ta přechází na novou pozici „střihem“.

„Za případné komplikace se našim divákům velmi omlouváme, byť jsou námi nezaviněné. Musíme pochopitelně respektovat platnou legislativu,“ říká Petr Lesák. Faktem je, že Barrandov, který má především starší publikum, se bude s následky přelaďování potýkat ještě několik dní, ne-li týdnů. Primě trvalo zhruba týden, než se po přeladění dostala na sledovanost, kterou vykazovala před touto operací. V den přeladění její podíl klesl téměř na polovinu, ale další dny už stoupal a později se vrátil na původní hodnoty. U Barrandova je problém právě ve starším publiku, které většinou nerozumí ladění digitálních přijímačů a je odkázané na pomoc ostatních. Ta nemusí přijít hned v den přelaďování.


Foto: DigiZone.cz

Na rozdíl od Primy se TV Barrandov nechystá využít krátkodobého vysílání na dvou programových pozicích v multiplexu 2

Východní Čechy přeladí celý multiplex 2

Ještě větší manévry čekají diváky DVB-T ve východních Čechách. Přelaďování multiplexu 2 na silném vysílači Černá hora se dotkne víc než půl milionu lidí, což představuje poměrně značnou část publika a může negativně ovlivnit sledovanost televizních stanic v této síti. České Radiokomunikace naplánovaly změnu vysílacího kanálu 61 na nový kanál 38 na dobu, kdy je plánovaná pravidelní odstávka vysílače kvůli jeho údržbě. Lidem odkázaným na signál multiplexu 2 z Černé hory se tato síť dnes úderem šesté hodiny ráno nadobro odmlčí a nenaladí ji ani na novém kanálu 38. Operátor signál obnoví už na novém kanálu úderem 15. hodiny odpoledne. Mezitím dojde i k výše popsané změně identifikátoru TV Barrandov.

Východočeši a část obyvatel Libereckého a Středočeského kraje tak nebudou muset kvůli přelaďování multiplexu 2 a změně identifikátoru TV Barrandov přelaďovat přijímače dvakrát. České Radiokomunikace obě operace zkoordinovaly a časově sladily s výlukou Černé hory. „Přeladění kanálu se dotkne velké části obyvatel především Královéhradeckého kraje, ale také některých okresů v okolních krajích. Půjde především o okresy Semily, Nymburk, Mladá Boleslav a Pardubice,“ upřesnil zástupce generálního ředitele Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. „Není ale technicky možné přesně určit, kde je signál z Černé hory přijímán, vzhledem k vzájemnému přesahu pokrytí sousedních vysílačů,“ dodal.

Tipy C


Zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí multiplexu 2 z východočeského vysílače Černá hora

Uvolněný kanál se využije pro vysokorychlostní internet

V řadě míst, kde mají diváci blíže k jiným vysílačům, což se týká například Pardubicka, pro které je prirotní vysílač Krásné, přijímají Černou horu, aby mohli naladit i programy multiplexu 4 z královéhradeckého vysílače Chlum a Regionální síť 7 z rozhledny poblíž vysílače Českých Radiokomunikací na Černé hoře. Těch se tedy přelaďování multiplexu 2 také doktne, zatímco ti, kteří přijímají signál z vysílače Krásné, budou muset přelaďovat jen kvůli TV Barrandov a změně jejího identifikátoru. České Radiokomunikace slibují, že po změně vysílacího kanálu sítě 2 na Černé hoře dojde ke zlepšení příjmových podmínek v místech, kde byl problém původní kanál 61 naladit. Signál na kanálu 38 bude podle firmy zachytitelný i v místech, kde není přímý výhled na tento krkonošský vysílač.

„Změna kanálu je dána rozhodnutím Evropské komise o harmonizovaných podmínkách využívání kmitočtového pásma 790 – 862 MHz pro zemské systémy k poskytování služeb elektronických komunikací v Evropské unii a Česká republika tak činí kroky k uvolnění zmíněného kmitočtového pásma. Uvolněný kmitočet bude dále využíván pro bezdrátové vysokorychlostní sítě,“ vysvětlil Martin Gebauer. Ze stejného důvodu musel být nedávno přeladěn multiplex 4 na Ostravsku. U Černé hory se ale muselo čekat na chvíli, kdy bude uvolněn potřebný kmitočet. Vysílací kanál 38 totiž donedávna využívalo sousední Polsko pro analogové televizní vysílání z vysílače Klodzko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).