Hlavní navigace

Dělníci bulváru: zpotvořený pohled od tvůrce skoro všeho Víta Klusáka

17. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zamyšlení o filmu, jeho filosofii a všem, co z díla vyplývá

Ostatně, když jsem slyšel prvně tento název, napadla mne upomínka na mizerný Šaldův román “Dítě i dělníci boží”, který skoro nikdo nečetl. Což s tím jen zdánlivě nesouvisí. Elitář Šalda, který tvrdě hodnotil autory okolo sebe, vstoupil na tenký led a ten se pod ním propadl.

Na Klusákův film lze pohlížet z řady pohledů. Rozhodně to není film, který by diváky nezaujal. Lze o něm uvažovat z hlediska objektivního pohledu a rozhořčení mladého, levicového tvůrce. Lze na něj pohlížet jako na propagační film internetového serveru Extra.cz. Lze se na něj dívat jako na projev čirého antisemitismu. Lze ho hodnotit i z pohledu na
veřejnoprávního tvůrce, který se dal natolik ovlivnit tématem, o němž natáčí, že sám převzal chování a způsoby bulvárního novináře. Nebo takový je a pouze se to snaží skrývat pod roušku intelektualismu? Co považuji za nejšílenější je to, že na film se dá dívat i z hlediska neuvěřitelného pohrdání pana Klusáka a jeho kreativního producenta 1 700 000 občany České republiky, kteří denně otevírají stránky bulváru, o němž je film natočen.

Z hlediska pohledu objektivního, který ovšem neexistuje, neboť každý tvůrce má svůj subjektivní názor a někteří pokrytci pouze svou realizaci představují jako objektivní, je nutno konstatovat, že Klusák pokračuje ve svých levicových tendencích. Lidé, kteří se prostě živí svou prací, na níž se naučili vydělávat, se snaží představovat – v některých případech – prakticky jako idioty, v jiných jako bezcharakterní lumpy, kterým jde pouze o osobní prospěch. Snaží se tyto lidi shazovat každým záběrem, každou výpovědí.

Nicméně, on je nenechá mluvit samostatně, on jim klade otázky, v nichž mu evidentně jde o to, aby je potopil. Stejně tak jako záběry, v nichž ukazuje Pavla Novotného rozvaleného v trenýrkách na kanapi, vedle své manželky, která s ním v mnohém nesouhlasí. A svého dítěte. Nebo ponechání řady vulgarismů ve výpovědi Novotného. Klusákovi jde o to představit Novotného jako cosi odporného, cosi, co nemá co dělat mezi takzvaně slušnými lidmi, kteří se nerozvalují a nehovoří sprostě, že?

Z hlediska propagačního je nutno uznat, že film představuje server Extra.cz sice v barvách nelichotivých, nicméně nezapomene zmínit, že Extra.cz si denně čte zhruba 1,7 miliónů lidí. Podtrhuje, že na serveru si čtenáři počtou o zlých Romech, kteří napadají bílé. Že uvidí hodně odhalených koz. Také, že se dočtou o Facebooku. A o dalších senzacích, včetně Džambulky. Pevně věřím, že se panu autorovi Klusákovi podaří přilákat k Extra.cz další čtenáře. Řekněme, že by jeho film měl sledovanost 200 000 diváků. Skoro jistě si prakticky všichni server otevřou. Minimálně jednou. To je 200 000 kliknutí a serveru zazvoní na kontě 200 000 částek za reklamu. Nebo víc, kdyby o film byl větší zájem. Film totiž vysílá ČT 2, což není program milovníků bulváru. Tzn. 200 000 úplně nových čtenářů. Je otázka, zda pan Klusák zamýšlel dělat Extra.cz reklamu, jestli z této reklamy získal nějaké “potěšení” nebo, jestli to provedl zcela neuvědoměle? Je též otázka, zda kreativní producent filmu Petr Kubica měl tyto ambice?

Díváme-li se na film z hlediska antisemitismu, je jistě zarážející, že takovýto film vyrobila a odvysílala ČT. Protože šéfredaktor serveru Extra.cz se v něm prezentuje jako židovský synek, který rezignoval na vyšší cíle humanistické, pohybuje se šikovně ve společnosti, v níž prostě je a vydělává si na život. Z hlediska každého normálního člověka je to v pořádku. Z antisemitského pohledu je pan Novotný prostě špatný člověk, který vydělává na tom, že ničí a pošpiňuje lidi. Snad je tohle názor pana Klusáka, ale zřejmě je to především názor kreativního producenta ČT, pana Kubicy. Řekl bych – výron čirého antisemitismu. A též vysokého stupně pokrytectví. I tento film bude zcela jistě honorován.

Z hlediska veřejnoprávního tvůrce, který se dal natolik ovlivnit tématem, o němž natáčí, že sám převzal chování a způsoby bulvárního novináře, je to o naprosté morální katastrofě tvůrce filmu pana Klusáka. On na některých místech filmu agresivně napadá bulvární novinářku a zoufale se na ni snaží útočit a dohnat ji k tomu, aby mu odpovídala tak, jak on si přeje. Ne zcela se mu to podaří. Ta žena mu uteče a zachrání se. Když ale stejně hnusným způsobem zaútočí na pana šéfredaktora Novotného, prohrává na celé čáře. Protože pan Novotný neprchá. Naprosto přesně ví, co dělá, jak to dělá a proč to dělá. Dokonce, řekl bych, že se panu Klusákovi směje pod vousy za to, jak se dal nachytat a jakou bezvadnou reklamu jeho serveru udělal. A zároveň zcela jasně formuluje svůj pohled na dnešní svět, to, že on svět nezmění, že takový boj je zbytečná ztráta času a že je tedy nutno pochopit, kudy a kam svět jde a pokusit se v něm prorazit za každou cenu.

Podle některých lidí je tento názor nemorální. Ale je nutno si uvědomit, že je to názor všech lidí, kteří se kdykoliv v dějinách jakkoliv prosadili – ať již v politice, v obchodu, jakémkoliv podnikání, samozřejmě i v médiích (připomeňme např. Otce vlasti Karla IV., který dal zajmout, věznil a málem i popravil vlastního otce. Nebo T.G. Masaryka, který vášnivě obhajoval vylhané rukopisy Hanky a Lindy. Nebo Václava Havla, který v době, kdy jeho žena Olga umírala na rakovinu, vesele randil s Dášou Veškrnovou. Byli tito mužové nemorální? Rozhodně to byli mužové, kteří vládli naší zemi, pozvedli ji a pomohli většině z těch, jimž vládli. Nesrovnávám je s bulvárními novináři. Pouze tvrdím, že jejich morálka nebyla úplně bezvadná).

A je lepší, když se alespoň prosazují ti schopní, nežli neschopní hlupáci, kteří zhusta obývají kanceláře vlád, parlamentů, veřejnoprávních médií… a vysávají peníze z těch, kteří se dají obalamutit a domnívají se, že pan Novotný a jemu podobní lidé dělají něco špatného. Ne, tihle lidé pouze vydělávají svou šikovností a vlastní pílí na zájmech lidí, které jsou takové, jaké jsou. Jistě nikoho neokrádají, neprodávají doly, budovy, pozemky… které jim nepatří… pod cenou, nevyrábějí pitomé pořady, které nikoho nezajímají, nevytvářejí zákony pomáhající lumpům proti slušným lidem…

Pohled z hlediska neuvěřitelného pohrdání pana Klusáka a jeho kreativního producenta pana Kubicy 1 700 000 občany České republiky, kteří denně otevírají stránky bulváru, o němž je film natočen. Z hlediska jejich pohrdání čtenáři všech bulvárů. Pánové totiž stojí “intelektuálně” vysoko nad cca pěti miliony občanů České republiky. Přijde mi mimořádně trapné, že ČT se staví proti většině dospělých občanů naší vlasti. Já nevím, nikoho nikdo nenutí, aby bulvár četl. Ale toho, kdo ho číst chce, nechme na pokoji. Většinou jsou to lidé, kteří pro tuto zemi udělají mnohem více, než celá Česká televize. Pečou rohlíky, porcují maso, rozvážejí jogurty. Ale také učí na školách, vytvářejí weby, starají se o naše bezpečí… Bulvár čtou lidé z celého spektra společnosti.

BRAND24

Zbavme se konečně onoho levicového elitářství, té nadřazenosti některých lidí, kteří se cítí být vyvolenými. Kdo ví proč? Jeden můj známý obrazně řekl: “Vezměme bič a prožeňme je párkrát kolem chalupy. Oni se pak uklidní.” Ne, neberme na pana Klusáka a na pana Kubicu bič. Jen je vykažme tam, kam patří – k menšině občanů, kteří nepochopili, kam tato společnost dospěla pod vlivem vývoje, řízeného těmi, kteří jsou jim podobni jako vejce vejci. Vždyť oni vlastně kritizují to, na čem se sami podíleli. Tedy totálního morálního rozvratu v naší zemi a absolutní krizi morálních hodnot. Nenatáčejí nikdy o pozitivních příkladech, jenom o tom, co je špatně. Dávají lidem příklad, jak se chovat, snad to ani oni nechápou, ale ten pan Novotný bude většině diváků sympatický. On je totiž, na rozdíl od pánů Klusáka a Kubici, profesionál a také… je jeden z nich.

Ten film je jistě zajímavý, ale je nezbytné ho sledovat ze všech stran a zamýšlet se nad tím, kým, pro koho, z jakých důvodů byl vytvořen? Pan Klusák je určitě schopný řemeslník s nemalým talentem k mystifikaci a k ovládání lidského mínění. Přesto by bylo sympatické uvědomit si, že v jeho filmech jde především o obratnou manipulaci sloužící zájmům levice. Zájmům těch, kteří svou nizoučkou morálkou dovedli naši zem k nízkým platům a vysokým cenám, protože z něčeho se luxusní život vládních levičáků zaplatit musí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).