Hlavní navigace

Deklarace kompatibility s budoucím DVB-T2? Žádný výrobce TV se nepřidá

27. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost LG Electronics deklarovala kompatibilitu svých televizorů s budoucím vysíláním DVB-T2/HEVC. Zeptali jsme se proto dalších výrobců, jak to vidí oni.

Sehnat vyjádření na toto téma nebylo jednoduché. Panasonic mi po nějaké době čekání zaslal uklidňující zprávu, která sice nic neřeší a za pár dnů ji i zveřejnil, ale na dané téma říká v podstatě jediné: „dokud nebude odklepnuta finální verze D-Booku se skutečnými vysílacími parametry, nemáme co řešit.“

Na konečnou verzi národní „kuchařky“ se ovšem čeká už od podzimu roku 2014, kdy byla u pozemního DVB-T2 zavedena změna kodeku z H.264 na H.265/HEVC.

Termínů bylo už několik a mluvilo se například o loňském podzimu a pak třeba o přelomu roku či květnu 2016. Finální verze vysílacího streamu pro T2/HEVC ale stále k dispozici není, a i když je pochopitelné, že výrobci televizorů musí být opatrní, jsme na tom přece jen trochu jinak než v době oznámeného přechodu na H.264. Ale to je pouze můj názor. V každém případě LG spustilo lavinu a případný kupující si to jednoduše musí přebrat sám. My mu jen můžeme pomoci předáním dalších informací.

Na výrobce TV jsem měl pouze jeden jednoduchý dotaz: Chystáte také deklaraci kompatibility s DVB-T2/HEVC tak, jak to udělalo LG?

K TÉMATU: LG jako první pro své televizory deklaruje kompatibilitu s HEVC

Panasonic uklidňuje spotřebitele, stávající televizory budou fungovat do roku 2020

ČTÚ aktualizoval D-Book (září 2014 – T2/HEVC)

Přehled TV s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC

ČTĚTE TAKÉ: LG Signature OLED (LG OLED65G6V) aneb První pohled na zázrak (TV 2016)

LG pro rok 2016 přezbrojilo a nabídne Wi-Fi ac prakticky u všech 4K TV (GALERIE)

LG: jediný výrobce s deklarací budoucí kompatibility s českým T2/HEVC

Tabulku se seznamem televizorů, kterých se to týká, vidíte výše a k dispozici má být i speciální firemní logo.

Marek Sojak, Marketing & PR Manager, k tomu řekl pár zajímavých postřehů: Všechny standardní modely televizorů LG vyrobené v roce 2016 jsou plně kompatibilní s připravovaným novým standardem vysílání DVB-T2 (H.265/HEVC)/C/S2. Nepotřebují žádná dodatečná zařízení ani nový firmware. Výměna televizoru za nový nepřinese zákazníkům jen lepší obraz, ale i úsporu v podobě nižší spotřeby elektrické energie. Například porovnáme-li modely starší šesti let s těmi dnešními, získáme úsporu energie až 75 %. Společnost LG se připravovala na přechod na nový standard vysílání již od roku 2014.

Další podrobnosti si můžete přečíst v samostatném článku LG jako první pro své televizory deklaruje kompatibilitu s HEVC.

ČTĚTE TAKÉ: Panasonic Convention 2016: aktualizované tabulky s parametry nových televizorů (pro předplatitele, drobná ochutnávka v galerii)

Panasonic: teď to rozhodně nevyřešíme

Reakce na můj dotaz nejprve zaslaná do DigiZone.cz a za pár dnů i zveřejněná je vlastně formulována k prohlášení vlády České republiky ke změně vysílacích standardů a najdete ji podrobněji v samostatné zprávě.

Pro naše účely jde ve stručnosti o to, co bylo řečeno už v úvodu: „dokud nebude odklepnuta finální verze D-Booku se skutečnými vysílacími parametry, není tady nic k řešení.“

Obecně vzato jsou všechny letošní modely televizorů s označením „DX“ (rozlišení Ultra HD) vybaveny tunery DVB-T2 s podporou kodeku HEVC, a to bez bližšího upřesnění ze strany výrobce. Ostatní zatím oznámené televizory z kolekce 2016/17 kodek H.265/HEVC nepodporují, i když mohou být – a také poměrně často jsou – vybaveny tunerem DVB-T2.

Tato slova ovšem neberte jako oficiální prohlášení Panasonicu. To se mi přes několikaměsíční snahu získat nikdy nepodařilo. Je tak docela dobře možné, že pokud bude národní D-Book upraven do finální podoby v nějaké rozumné (historicky krátké) době, čemuž ale přestávám věřit, dočkáme se na podzim i nějaké kompatibilní TV s rozlišením nižším než Ultra HD (4K).

ČTĚTE TAKÉ: Nové televizory Philips sází na HDR a Ambilight

Recenze televizoru Philips 55PUS6501 (2016)

Philips (TP Vision): sázíme na ČRa

Společnost v e-mailu stručně oznámila, že deklaraci kompatibility bude mít také, avšak až podle oficiální metodiky Českých Radiokomunikací (ČRa), se kterými úzce spolupracují, navíc včetně použití jejich loga.

Jakmile ČRa spustí certifikaci, společnost TP Vision je připravena do ní své televizory zaslat, říká se v e-mailu.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké bylo letos evropské fórum Samsungu v Monaku? Prohlédněte si fotogalerii

Samsung ohlásil příchod nových SUHD televizorů. Poprvé budou u nás i rovné (2016)

Samsung: připraveni jsme, ale…

Na naši otázku velmi stručně, ale jasně odpověděl Libor Bauer, produktový manager divize TV/AV: Na DVB-T2 jsou naše produkty připraveny, ovšem záruku 100% kompatibility můžeme dát našim zákazníkům až po ukončení testů finální podoby vysílání DVB-T2.

Sony: spolupracujeme s ČRa, s „nálepkou“ zatím nepočítáme

Společnost Sony úzce a dlouhodobě spolupracuje s Českými Radiokomunikacemi (ČRa) na testování a ladění nastavení kodéru DVB-T2/HEVC tak, aby vysílání bylo na našich televizorech funkční, a zároveň se snažíme o jeho harmonizaci se standardy používanými například Německu, píše se v zaslaném vyjádření. A pokračuje mj. tím, že v tuto chvíli nepředpokládáme, že bychom používali certifikaci („nálepku“), kterou připravují ČRa.

UX DAy - tip 2

Bližší informace s konkrétně vypsanými kompatibilními modely a roky výroby včetně 2016 najdete v našem souhrnném článku Přehled TV s tunery DVB-T2/S2/HEVC.

Výrobce k zaslané zprávě připojil také zajímavou poznámku. Tady je: Pro modelový rok 2016 není v plánu uvedení kombinace Full HD a Android a zhruba do srpna/září pokračují vybrané Full HD modely 2015. Důvodem je rostoucí zájem o 4K televizory, které dnes tvoří asi 73 % naší nabídky.

Pokud budete letos kupovat televizor, budete chtít takový, který bude kompatibilní s budoucím zemským vysíláním DVB-T2/HEVC?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).