Hlavní navigace

Další várka nových stanic: Sport 5 ode dneška pro Pražáky, Senzi TV pro Slováky

1. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O tom, že pozemní vysílání rozhodně není mrtvé a nějakou dobu už zažívá renesanci, dnes nikdo nepochybuje. Svědčí o tom jak krok provozovatele Sportu 5, tak i slovenské televize Joj.

Do Prahy a středních Čech vstupuje Sport 5

Rozhodnutí Sportu 5 týkající se vstupu do pozemního vysílání přišlo poměrně nečekaně a bylo tedy o to příjemnější. Doposud placený kanál si tak nyní budou moci zájemci o motoristický sport naladit i klasickou cestou, tedy přes anténu. Sport 5 pochopitelně také se vstupem do DVB-T připraví pro diváky některé novinky. Nechce už být čistě pouze motoristickým kanálem. Změny ve vysílání budou patrnější pravděpodobně ale až od příštího roku, kdy by měla stanice dostat také nový grafický vizuál, který bude lépe korespondovat s jejím stávajícím zaměřením. Sport v DVB-T zdarma je ale rozhodně příjemný bonus.

Sport 5, který bude nově vysílat také v multiplexu 3 na kanálu 59, se doposud zaměřoval na motoristický sport a byl šířen pouze prostřednictvím satelitu, kabelových televizí a IPTV. Nově se bude Sport 5 věnovat celé oblasti sportu a divákům bude přinášet i magazíny, dokumenty a vlastní tvorbu. Doufáme, že zařazením vysílání Sport 5 do nabídky volně šířených programů pozemního vysílání, potěšíme všechny sportovní fanoušky. Pokud se naplní naše očekávání na nárůst sledovanosti, budeme zvažovat i vstup do celoplošného vysílání,  uvedl ředitel Sportu 5 Martin Šlechta.


Autor: Czech Digital Group

Pokrytí signálem z vysílače Žižkov


Autor: Czech Digital Group

Pokrytí signálem z vysílače Cukrák.

Vstup nového hráče těší i České Radiokomunikace

O tom, že nabídku volně šířených stanic Sport 5 bezpochyby zatraktivní, jsou si vědomi i České Radiokomunikace, respektive společnost Czech Digital Group (CDG), v jejímž multiplexu bude program šířen. Jsme rádi, že můžeme divákům opět rozšířit programovou nabídku, tentokrát navíc o typ programu, který v pozemním digitálním vysílání dosud chyběl, konstatoval člen představenstva CDG Martin Gebauer. Věříme, že výhody pozemního vysílání, tedy jednoduchost příjmu pro diváky a vysoké stabilní pokrytí, přispějí k naplnění ambicí Sport 5 stát se známým a sledovaným sportovním kanálem, dodává Gebauer.

Obrovským plusem pro Sport 5 je fakt, že k šíření stanice využívá CDG infrastrukturu Českých Radiokomunikací, na kterou jsou nasměrovány antény českých domácností. Diváci tak pro příjem nových televizních programů nemusí provádět žádné změny v nastavení svých antén a naladění nového programu je velmi jednoduché. Stačí buďto automaticky proladit přijímač nebo zadat kanál 59 manuálně. Trvalý zájem nových televizních stanic o vstup do pozemního digitálního vysílání podle CDG potvrzuje, že pozemní způsob šíření TV signálu je nejefektivnější formou šíření signálu pro programy, které chtějí díky vysokému pokrytí získat co nejvyšší podíl na sledovanosti.

Na Slovensku startuje Senzi TV, ve standardu MPEG-4

1. září nepřijdou zkrátka ani diváci neplaceného vysílání na Slovensku. V tento den se zde rozhodla prostřednictvím tamního multiplexu 1 spustit celoplošná televize Senzi patřící do rodiny kanálů Joj. Senzi TV je po TV Joj, Plus a Wau už třetím kanálem společnosti MAC TV. Divákům přijímající takzvanou Volnou telku, tedy volně dostupné kanály přes běžnou anténu, se rozšíří programová nabídka již na 11 TV stanic. Nová televizní stanice bude už od svého počátku dostupná pro přibližně 80 % slovenských domácností. Našim východním sousedům bude nová televize k dispozici bezplatně prostřednictvím automatického naladění jejich přijímacích zařízení (set-top-box nebo televizor).

Ne každý ale bude moci novou stanici od Joj-ky vidět. Pro přenos signálu nepoužije kompresi MPEG-2, ale MPEG-4/AVC, což znamená, že pokud nebudete mít přijímat s jeho podporou, uslyšíte pravděpodobně pouze zvuk a místo obrazu budete mít pouze černou obrazovku. Na druhou stranu, Slováci by měli být na tuto skutečnost připraveni. Pokud by nebyli, nemohli by sledovat ani kanál Jednotka HD, který je součástí tamního multiplexu 3, stejně jako SD verze stanic Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Z nového hudebního kanálu se mohou radovat i diváci na Moravě, kteří se nachází v dosahu vysílače Velká Javorina a zachytí z něho kanál 55. Multiplex obsahuje i kanály Wau, Dajto a Fooor.

BRAND24

Ukázka ze zkušebního vysílání Senzi TV
Autor: repro foto Senzi TV

Ukázka ze zkušebního vysílání Senzi TV

Co je vlastně Senzi?

Možná je to nošení dříví do lesa, možná ne, ale ještě v podstatě vůbec nepadlo, na co se má nová slovenská televize zaměřit. 24 hodin, 7 dní v týdnu, u vás doma. Už od 1. září. Zlaté šlágry z let nedávno minulých, ale i nové skladby, které se šlágry teprve stanou, promovala ve své smyčce nedávno Senzi TV. Joj-ka taktéž v rámci propagace nového kanálu rozjela takzvanou Senzi Tour, při níž se známými interprety objíždí celé Slovenskou. Minulý měsíc se zastavila například ve Spišské Nové Vsi, Nevericích a Spišské Bystré, tento měsíc na ni budou čekat „ovečky“ mimo jiné Prešově, Žilině, Nitře, Čerhově a Jelšavě.

Senzi TV přinese hudební produkci mnoha žánrů, primárně známé „repete“ hity, dechovku, revival music, folk, ale i balkánské či trampské hity, ale i svatební písně a jiné. Televize Senzi bude odpočinkovým kanálem s oblíbenou hudbou, kterou si diváci budou moci dokonce i objednat. Senzi TV chce být alternativou pro diváka na odreagování, získání pozitivní nálady a poslech oblíbených hitů. Primární cílovou skupinou Senzi TV budou diváci věkové kategorie 40+, kteří hledají jiný obsah, jaký jim nabízejí současné televize. Na své si tak přijde každý, kdo miluje Repete, Senzi Senzus, Drišľak, písničky z Vlachovky a podobně.

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Autor: repro foto Šlágr TV

Přímým konkurentem stanice Senzi je česko-slovenská Šlágr TV. 

Vítáte vstup nových stanic do DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).