Hlavní navigace

Další trumfy Novy: analogové kmitočty a kasační stížnost

8. 9. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televizi Nova se daří úspěšně zdržovat proces přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání. Nejenže prostřednictvím soudu zpochybnila a posléze v podstatě zrušila udělení všech šesti licencí pro nové digitální programy, v ruce má navíc mnohem větší trumf v podobě vlastních analogových kmitočtů. Na ty má Nova nárok do roku 2017 a stát ji nemůže žádným zákonným prostředkem přinutit, aby se jich vzdala a přešla plně na digitální vysílání.

Podepiš TPP a odevzdej analog

Zákonodárci na tento problém mysleli při vzniku novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Vznikla podivná konstrukce, kdy celoplošné komerční televize měly získat nárok na další (bonusovou) licenci pro celoplošné pozemní digitální vysílání, pokud se přihlásí k Technickému plánu přechodu z analogového na digitální vysílání (TPP) a vzdají se předčasně původních analogových kmitočtů. Potíž byla v tom, že podpis pod TPP měla NovaPrimou dodat do tří měsíců od termínu účinnosti novely, do 29. srpna. Finální verzi TPP chtěl Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydat o pět dní dříve. Nestalo se tak: kvůli četným připomínkám se Rada ČTÚ rozhodla na dokumentu ještě zapracovat a jako další termín vydání TPP určila konec roku.

Televize Prima přesto v den, kdy měla vypršet lhůta pro možnost požádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), vydala prohlášení, že se za určitých podmínek hlásí k TPP, i když zatím nezná jeho konečnou verzi, a zároveň zaslala vysílací radě žádost o vydání další celoplošné (digitální) licence. Nova totéž neučinila, čímž na nějakou dobu zřejmě přišla o jistotu další bonusové licence (někteří poslanci se ale vyjádřili v tom smyslu, že digitální novela potřebuje další novelu a že Nova o bonusovou licenci určitě nepřijde), ale hlavně se nevzdala svých analogových kmitočtů. Tedy technických prostředků, na které má podle licence právo do roku 2017. V té době by ale měl být v České republice už sedm let analogová tma a kmitočty, na kterých dnes vysílá Nova, by tvořily základ dalších digitálních sítí.

Lze Nově sebrat kmitočty?

Existuje jiná možnost, jak odebrat televizi Nova analogové kmitočty a donutit ji k přechodu na digitální vysílání? Zřejmě ne. Server DigiZone.cz postupně oslovil zástupce provozovatelů televizního vysílání, státních institucí i právníky specializované na mediální legislativu, aniž by dospěl k jednoznačnému závěru. Podle zákona lze změnit územní rozsah vysílání a technické prostředky provozovatele čtyřmi způsoby: pokud v průběhu jednoho kalendářního roku nevysílal více než devadesát dnů, aniž by mu v tom bránily technické potíže, když k tomu Českou republiku zavazuje mezinárodní smlouva, na základě vlastního požadavku provozovatele, a to jak v případě změny nebo výměny technických prostředků pro vysílání. Jiné možnosti zákon nepřipouští. Podle předsedy RRTV Václava Žáka dokonce nelze Nově odebrat analogové kmitočty ani v případě, že podepíše TTP.

Stát by měl provozovateli zajistit, aby mohl po dobu platnosti licence využívat soubor technických prostředků, které mu vydal, řekla serveru DigiZone.cz právnička Helena Chaloupková, jež zastupuje mj. také společnost První zpravodajská, která letos v dubnu získala licenci pro digitální vysílání zpravodajské televize Z 1. Pokud by se Nova rozhodla nepodepsat TPP a nepožádat o bonusovou licenci, o současný soubor technických prostředků by zřejmě mohla přijít jenom na základě mezinárodní smlouvy, která by k tomu zavazovala Českou republiku, míní Chaloupková. Podle jejích slov ale není jasné, zda lze za takovou dohodu považovat vydání mezinárodního kmitočtového plánu, ke kterému došlo letos v červnu na konferenci ITU v Ženevě. Ten určil rozdělení kmitočtů pro zemské digitální vysílání v Evropě, severní Africe a zemích Blízkého východu.

Váže úmluva Českou republiku?

Petr Dvořák Nova

Je však úmluva o novém mezinárodním kmitočtovém plánu, která vstoupí v platnost 1. července 2007 (ke stejnému datu by chtěl ČTÚ uvést do praxe Technický plán přechodu v České republice), závaznou mezinárodní smlouvou? Podle názoru televize Nova ne, i když oficiálně se k této otázce její zástupci nechtějí vyjadřovat. Zákon k tomu říká: Rada rovněž může změnit územní rozsah vysílání, pokud ji k tomu zavazuje mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána. Ono „vázání“ bude jádrem sporu, každopádně bez účasti Novy na TPP bude celý proces přechodu na digitální vysílání ohrožen. Respektive, Nova má v ruce obrovský trumf, jakým může posunout leckteré optimistické termíny vypínání analogu až do doby, kdy se přechodu na digitální vysílání nebude možné vyhnout. V krajním případě by Nova dokonce mohla zažalovat stát, protože jí nezajistil plnění vydané licence (PDF, 1,9MB).

Nova však zřejmě hraje jen o čas. Její generální ředitel Petr Dvořák v minulosti opakovaně prosazoval, aby Česká republika vypnula analogové vysílání v roce 2012, což je termín analogové tmy pro celou Evropu, který pro členské státy Evropské unie loni stanovila Evropská komise. Při jednání o TPP Nova postupně prosazovala vypnutí posledního velkého analogového vysílače v České republice koncem roku 2011 a v roce 2012. Nové digitální stanice požadovaly rok 2009 a v posledním návrhu TPP od ČTÚ se objevilo kompromisní datum: rok 2010. Každé další zdržení hraje jednoznačně ve prospěch stávajících komerčních televizí, protože veřejnoprávní Česká televize přijde od 1. ledna 2008 takřka o veškerou reklamu, a k dispozici tak bude další miliarda korun od inzerentů. Ta však měla pomoci při rozjezdu nových digitálních stanic.

Nova zdržuje i kasační stížností

Aby toho nebylo málo, podala Nova kasační stížnost proti rozhodnutí soudu, že není osobou zúčastněnou na projednávání žaloby provozovatele televize Prima proti dubnovému rozhodnutí RRTV o udělení licencí šesti digitálním televizím. Jde o stejný spor, jaký vedla sama Nova a ve kterém jí dal Městský soud v Praze tento týden za pravdu. Prima napadla jak skutečnost, že jí nebyla udělena licence pro digitální program Prima klub, tak důvody, které radu vedly k udělení licencí jiným šesti společnostem. Účastníky řízení by tak měli být jak úspěšní žadatelé, tak společnosti, které v soutěži o licence neuspěly. Soud však Novu za účastníka soudního řízení neuznal a ta proti tomu podala kasační stížnost. Podle našich informací by to mohlo celý proces znovuudělování licencí zdržet až o rok, řekla serveru DigiZone.cz právní zástupkyně Z 1 Helena Chaloupková.

BRAND24

Soud měl žalobu televize Prima projednávat příští týden společně s žalobami dalších čtyř neúspěšných žadatelů o digitální licence. Stání ale bylo kvůli kasační stížnosti společnosti CET 21 zrušeno. Jinou kasační stížnost podal další neúspěšný žadatel v případě žaloby společnosti Minority. Příští týden se tak před soudem projednají pouze žaloby společností Step PR Miroslava Pýchy a Galaxie sport, která patří stejnému majiteli jako televize Nova. Dokud soudy nevyřeší kasační stížnosti, nemohou rozhodnout o žalobách Primy a společnosti Minority a do té doby bude blokované jakékoli rozhodování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která by měla obnovit licenční řízení a znovu vybrat ze čtyřiceti žadatelů šest společností, které získají licenci pro digitální vysílání.

Co když sněmovna odvolá radu?

Všeobecně se předpokládá, že současná RRTV v opakovaném hlasování udělí všech šest licencí stejným společnostem jako letos v dubnu a celá kauza skončí jen mírným časovým posunem jejich startu. V úvahu ale připadá ještě jedna varianta. Do věci by se mohla vložit Poslanecká sněmovna, radu odvolat a obnovené licenční řízení by rozhodli až noví radní. V takovém případě by samozřejmě neměl nikdo nic jisté. Radě však hraje do karet skutečnost, že sněmovna dosud neustavila kulturní výbor ani stálou komisi pro sdělovací prostředky, přes které by takový návrh putoval na plénum sněmovny. Nicméně věčný kritik současných radních Petr Pleva (ODS) už naznačil, že nejde o první pochybení RRTV v tomto složení a že by se jím měla sněmovna zabývat. V neposlední řadě je třeba dodat, že rozložení sil v současné RRTV odpovídá poměru v bývalé vládní koalici, což také může sehrát svoji roli v rozhodování o jejím osudu.

Co si myslíte o krocích televize Nova?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).