Hlavní navigace

Další kandidátský projekt: Alena Dlabačová kritizuje způsob volby

21. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ KANDIDÁTSKÝ PROJEKT – Dlabačová považuje za nekvalitní zábavnou i dramatickou tvorbu a do určité míry také skladbu programu.

Podle Aleny Dlabačové je zásadním problémem probíhajícího „výběrového řízení“ samotný způsob volby. Důvodně se domnívám, že by mělo být veřejné, jedná se přeci o veřejnoprávní televizi. Proč se tedy konají přímé přenosy z jednání Rady ČT, když taková zásadní věc je obalena mlhou? ptá se Dlabačová. Tímto prohlášením se Dlabačová nechce dotknout členů Rady, ale považuje současnou podobu konkurzu buď za nedůstojnou, nebo za předem připravený kalkul.

Věřím, že současnému a zřejmě i „budoucímu“ řediteli Petru Dvořákovi lichotí, že dostal patnáct hlasů, ale protože byl dlouhodobě ve styku s Radou Českou televize, měl určitě snazší startovní pozici. Navíc, jestliže je Dvořák dobrý manažer, musím se pak tázat, proč je zábavná a dramatická tvorba, a částečně i skladba programu, tak nekvalitní, myslí si Dlabačová.

Systém volby je nutné změnit

Dlabačová také souhlasí s názorem dalšího nevybraného kandidáta Stanislava Vaňka, týkající se formálního rámce koncepce. Jestliže kandidující Jiří F. Potužník napsal „dlouhou“ koncepci, tak to ještě samozřejmě neznamená, že se jedná o koncepci kvalitní. Ale jak tedy mohl postoupit do finále, když nedodržel podmínky? říká Dlabačová. Také upozorňuje, že radní Zdeněk Šarapatka v úvodním slovu před hlasováním Rady hovořil pouze o volbě ředitele, jako by chtěl už předem naznačit, že ženy půjdou z kola ven. Nejsem žádná feministka, ale výsledkem jsem byla značně rozčarovaná a zklamaná, dodává Dlabačová.

Dlabačová také tvrdí, že byla nejspíš jedinou kandidátkou, která disponuje oběma kvalifikacemi, tedy novinářstvím i dramaturgii, včetně dlouhé praxe dvaceti let v ČST a dvou stovek odvysílaných pořadů. Možná, že mi ublížilo, že jsem měla v rodině politického vězně padesátých let. Nevím. Vím jedno, že pokud se systém volby nezmění, bude docházet předem k manipulacím ve prospěch jednoho z kandidátů, kdo to bude, je nabíledni, konstatuje Dlabačová.

KE STAŽENÍ: KANDIDÁTSKÝ PROJEKT ALENY DLABAČOVÉ

BRAND24

Pomohlo by veřejné hlasování?

Napříště doporučuje Dlabačová otevřenou diskusi členů Rady o přihlášených koncepcích a veřejné slyšení všech kandidátů. Možná, že by o řediteli nebo ředitelce mělo být vypsáno veřejné hlasování na internetu za účasti diváků České televize, uvažuje Dlabačová. Doporučovala bych opakování volby, alespoň s veřejným slyšením, nebo zveřejnění koncepcí a jejich vyhodnocení v součinnosti s televizními profesionály, svazem FITE a oborovými asociacemi, jako je AČK nebo Asociace scénáristů a režisérů, radí Dlabačová.

Rozhodně však mojí kritiku volby neberte, prosím, jako reakci zklamané kandidátky. Sdělila jsem předsedovi Rady Janu Bednářovi, že jsem se zúčastnila proto, abych zlepšila úroveň vysílaných pořadů, což, pokud bude ředitel Dvořák „znovu zvolen“, není nijak zaručeno. Ale o program asi ani tak nejde, doplňuje Dlabačová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).