Hlavní navigace

Dabingové ceny představily letošní nominace, budoucnost soutěže ovlivní spor herců a studií

15. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: InfoDnes.cz
UVNITŘ SEZNAM NOMINOVANÝCH – V polovině září se v Přelouči uskuteční už 22. ročník cen Františka Filipovského. Ty jsou určeny pro nejlepší tuzemské dabéry a dabérky.

Jako již tradičně proběhne i letos v září udílení cen Františka Filipovského za oblast dabingového herectví. Slavnostní vyhlášení se bude konat 17. září ve východočeské Přelouči, rodišti známého herce a geniálního dabéra Františka Filipovského. Každý rok hodnotí odborná porota tituly, které jejich producenti přihlásili do jednotlivých kategorií. Z nich pak porotci vyberou vždy tři nominace pro každou z osmi soutěžních kategorií a v září organizátoři vyhlásí celkové vítěze jednotlivých disciplín.

Přihlásit vybraný titul do některé ze soutěžních oblastí může jakákoliv obchodní společnost nebo fyzická osoba, pro letošní rok byl jako termín pro uzávěrku došlých prací stanoven konec ledna. Přihláška do každé z kategorií Cen Františka Filipovského pak přihlašovatele vyjde na jeden tisíc korun. Přihlásit soutěžní dílo do dvou zvolených kategorií může také kterýkoliv z členů poroty, musí ovšem splnit základní podmínku, kterou je premiéra daného dabingu v průběhu uplynulého roku.

Kvalitní seriálový dabing v loňském roce? Nenalezen…

V rámci loňského ročníku vznikla na popud režiséra Jiřího Kvasničky samostatná kategorie hodnotící dabingové zpracování televizních seriálů. Podle informací serveru DigiZone.cz ale cena za tento segment udělena nebude. Do soutěže se přihlásily pouze tři seriály, ze kterých nebylo podle verdiktu poroty možné vybrat seriál nadabovaný tak kvalitně, aby byl hoden ocenění.

Česká televize každoročně odvysílá dokument, který je věnován aktuálnímu ročníku soutěže a jehož součástí jsou i záběry ze slavnostního večera a vyhlášení vítězů. Přehled vítězných prací je doplněn také rozhovory s režiséry českého znění, se samotnými oceněnými tvůrci nebo nominovanými dabingovými herci a herečkami. V loňském roce se role komentátora soutěžního dokumentu ujal moderátor Libor Bouček.

Herecká asociace zvažuje účast na příštím ročníku

Ze strany pořadatelů zatím není jasné, zda se udělování cen ve stávající podobě uskuteční i příští rok. Herecká asociace, která je jedním z organizátorů soutěže, totiž intenzivně zvažuje další podporu soutěže – kromě ní jsou tradičními partnery dabingového klání ještě město Přelouč spolu s filmovým a televizním svazem FITES. Důvodem váhání zmíněné asociace je pokračující neochota některých dabingových studií obsazovat zhruba sto padesát herců, kteří se rozhodli při smluvní spolupráci využívat služeb personální agentury. 

PSALI JSME: Zdeněk Hruška – Herecká asociace nesleví z požadavků na podmínky dabingu a odmítá hodinové sazby

Na protest proti bojkotu některých studií, která odmítají spolupracovat s agenturně zastupovanými herci a herečkami, se Herecká asociace od loňského roku nepodílí ani na rozhodování o vítězích jednotlivých kategorií Cen Františka Filipovského. Historicky byla asociace herců v porotě zastoupena dvěma svými členy – v letech 2013 a 2014 ji tak na soutěži reprezentovala dvojice Martina Hudečková a Otakar Brousek ml.

Konflikt mezi některými herci a dabingovými studii, přezdívaný v médiích jako dabingová válka, trvá už déle než dva roky. Nespokojené dabéry a dabérky zastupuje při jednání se studii agentura Manpower, která byla vybrána právě na základě iniciativy zmíněné Herecké asociace.

K TÉMATU: Prima vydala Kodex výroby dabingu, odmítá být obětí cenové války dabingových studií

Zapojením pracovní agentury, která zastupuje dabingové herce při jednáních se studii, se populární filmové a televizní hlasy, jakými jsou třeba Vladimír Brabec nebo Ivan Trojan, primárně snaží dosáhnout změny v systému odměňování za dabingové práce. Cílem agenturně zastupovaných herců a hereček je odstoupení od stávající platby za odpracované hodiny a upřednostnění výpočtu výše honorářů na základě počtu nadabovaných replik. Dlouhodobě tento model na českém trhu používá jako jedna z mála veřejnoprávní Česká televize.

Dabingová studia sestavila v reakci na požadavky dabingových herců jakousi černou listinu a s herci, kteří se rozhodli trvat na lepších pracovních podmínkách, povětšinou ukončila spolupráci. Změnilo se tak i obsazení některých populárních televizních seriálů, někdy doslova z epizody na epizodu. To se týkalo například sitcomu Teorie velkého třesku vysílaného na kanálu Prima Cool, změn se v souvislosti se spory mezi dabéry a jejich potenciálními zaměstnavateli dočkal i dabing postav ze seriálu Castle na zabití, Doktorka z Dixie, 2 Socky nebo Mentalista, za kterého dostal Jan Vondráček dokonce cenu diváků. Přeobsazení se dotklo i některých seriálů na HBO, například Californication.

BRAND24

Složení letošní poroty Ceny Františka Filipovského:

  • Jaroslav Richtr, Prima (předseda poroty)
  • Jiřina Dlasková, město Přelouč
  • Alice Šnirychová, město Přelouč
  • Jaroslav Černý, FITES
  • Alice Hurychová, Barrandov Studio
  • Jiřina Hradecká, Obec překladatelů
  • Šárka Valverde, Jednota tlumočníků a překladatelů
  • Jiří Zobač, Asociace pracovníků se zvukem
  • Klára Mathé, Česká televize
  • Eva Doubravová, Nova
  • Janis Prášil, HBO

Loňský ročník udělil cenu za nejlepší herecký výkon Zlatě Adamovské a Petru Lněničkovi. Letos porota ohodnotila výkony u 32 titulů ve 44 přihláškách do osmi různých kategorií.


Autor: InfoDnes.cz

Cena Františka Filipovského

Letošní nominace na Cenu Františka Filipovského:
(řazeno abecedně, klikněte pro zvětšení):


Autor: Jakub Petr

Nominace na Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský a mužský herecký výkon v dabingu (pro zvětšení klikněte)


Autor: Petr Jakub

Nominace na Cenu Františka Filipovského za dabingové zpracování audiovizuálního díla a za překlad a úpravu dabovaného audiovizuálního díla


Autor: Petr Jakub

Nominace na Cenu Františka Filipovského za nejlepší zvuk dabovaného audiovizuálního díla


Autor: Jakub Petr

Nominace na Cenu Františka Filipovského za dabingové zpracování televizních nebo filmových snímků animované a dětské tvorby


Autor: Petr Jakub

Kouzelný prsten – zvláštní cena poroty za dětský herecký výkon v dabingu do 15 let věku dítěte


Autor: Petr Jakub

Vysvětlení jednotlivých zkratek použitých ve výsledkových listinách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).