Hlavní navigace

ČTÚ uklidňuje veřejnost: obavy operátorů DVB-T se kvůli výstavbě LTE nenaplňují

9. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Za rok a půl od spuštění prvních základnových stanic ČTÚ přijal 4230 hlášení, ke konci září přitom bylo v provozu již 6082 základnových stanic pro sítě LTE,“ informoval mluvčí úřadu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) již po několikáté uklidňuje veřejnost v souvislosti s výstavbou mobilních sítí čtvrté generace, tedy takzvaných LTE. Regulátor tvrdí, že obavy operátorů, které pramenily z rozšiřování LTE po republice, se nevyplnily, alespoň ne v takové míře, jak tyto telekomunikační firmy tvrdily. Přestože operátoři DVB-T jsou toho názoru, že rušení televizního signálu narůstá tak, jak probíhá výstavba nových základnových 4G stanic, regulátor argumentuje tím, že počet nahlášených případů sice skutečně roste, nicméně jako oprávněný se ukáže každý čtvrtý problém.

K TÉMATU: Méně stížností na rušení televize sítěmi LTE? Diváci je spíš nehlásí, míní provozovatelé multiplexů

Za rok a půl od spuštění prvních základnových stanic ČTÚ přijal 4230 hlášení, ke konci září přitom bylo v provozu již 6082 základnových stanic pro sítě LTE, informoval mluvčí úřadu Martin Drtina a doplnil, že k problémům s příjmem televizního vysílání přitom dochází zcela výjimečně. Z více než třech tisíc lokalit, kde jsou BTS umístěny, bylo podle jeho slov dosud prokázáno rušení pouze na 176 místech. Kritici, kteří s tvrzením ČTÚ nesouhlasí, také často tvrdí, že než aby si k řešení problému povolali samotného regulátora, povolají si na něj raději některou z anténářských firem. Takové případy pak pochopitelně na úřad nikdo nenahlásí.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: V srpnu ČTÚ řešil 310 stížností na rušení televize sítěmi LTE, 174 případů uznal

Nejčastěji k rušení dochází v situaci, kdy se přijímací televizní anténa nachází ve vzdálenosti do 500 metrů od základnové stanice BTS operující v pásmu 800 MHz, dále v oblastech pokrytí televizními kanály 59 a 60, při použití aktivní pokojové nebo jiné náhražkové TV antény a při použití antény se širokopásmovým zesilovačem signálu, upozornil Drtina a doplnil: V případě, že se hlášení na rušení příjmu DVB-T potvrdí jako důvodné, tj. zdrojem rušení je základnová stanice LTE, ukládá ČTÚ operátorovi provést ochranná opatření na jeho náklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).