Hlavní navigace

ČTÚ trvá na zachování kanálů 21 až 49 pro terestrickou televizi

26. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Telekomunikační regulátor v České republice uvedl, že úvahy o potenciálním jiném využití tohoto pásma, např. pro tzv. III. digitální dividendu pro mobilní služby, na mezinárodní půdě nepodpořil.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) trvá na tom, aby pásmo 470 – 694 MHz, tedy kanály 21 až 49, byly zachovány pro pozemní digitální televizní vysílání. Regulátor o tom informoval v souvislosti s blížící se Světovou radiokomunikační konferencí WRC, kde se o budoucnosti rozložení jednotlivých služeb v kmitočtových rozsazích rozhodne. Český telekomunikační úřad jako zástupce České republiky na lednovém mezinárodním jednání jednoho z projektových týmů Konference evropských správ pošt a telekomunikací (CEPT) v Edinburghu podpořil zachování kmitočtového pásma 470 – 694 MHz pro televizní vysílání, informoval mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

K TÉMATU: Urychlený přechod na DVB-T2/HEVC/H.265 v Německu. A co u nás?

Drtina uvedl, že úvahy o potenciálním jiném využití tohoto pásma, např. pro tzv. III. digitální dividendu pro mobilní služby Český telekomunikační úřad nepodpořil. Česká republika je tak jednou ze zemí, které nyní navrhují zařadit uvedené pásmo do režimu „no change“, tedy zachovat využívání tohoto pásma pro terestrické televizní vysílání, upozornil mluvčí regulátora. Finální návrh za evropské státy bude vyjádřen ve Společném evropském návrhu (European Common Proposal), který bude předložen Světové radiokomunikační konferenci v listopadu 2015 v Ženevě. Radiokomunikační konference se koná každé tři až čtyři roky. Jejím cílem je harmonizovat pravidla využívání rádiových kmitočtů v celosvětovém měřítku.

DT24

ROZHOVOR: Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák: Už se nás ptali na třetí digitální dividendu, ale ta není na pořadu dne

Stanovisko regulátora je poměrně klíčové. Dává jasný signál především operátorům sítí a provozovatelům televizního vysílání. Dostatečný kmitočtový prostor dává do budoucna možnost rozšiřování moderních formátů, kromě Full HD, tak Ultra HD (čtyřikrát, případně osmkrát vyšší rozlišení než Full HD, pozn. red.). Menší prostor pro televizní služby by znamenal i možnost vysílání menšího počtu televizních multiplexů.  Operátoři i vysílatelé do budoucna taktéž počítají s rozvojem OTT, tedy nelineárních služeb. V případě, že by se výrazně ukrojilo z televizních kmitočtů, připadly by tyto frekvence pravděpodobně mobilním službám. Konference WRC 2015 se bude konat letos od 2. do 27. listopadu v Ženevě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).