Hlavní navigace

ČTÚ: Test DVB-T2 povolíme pro dvě lokality a vysílat se bude jen v pracovní době

2. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český telekomunikační úřad chce zabránit situaci, kdy by si provozovatel experimentu vzal diváky jako rukojmí a odmítnul zkušební vysílání DVB-T2 vypnout

Nad rozsáhlým a dlouhodobým testem zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2), jak si jej představovaly České Radiokomunikace, se začíná smrákat. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž chce předejít situaci, kdy by si diváci v největších českých městech zvykli na příjem HD programů prostřednictvím této sítě a operátor je pak využil jako „rukojmí“ pro volný přechod od experimentu k řádnému vysílání. Na pravidelném setkání s novináři to dnes v Praze řekl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

K TÉMATU: ČTÚ krotí plány Českých Radiokomunikací s nasazením komerčního provozu DVB-T2

„Povolené testy budou jen technického charakteru, výsledky testů se budou muset zveřejňovat. Chceme mít jasně definovaný termín ukončení experimentu, aby diváci věděli, že jde o dočasnou záležitost. ČTÚ vydá kmitočty jen pro omezené území. Lze využít kanál 50 v Brně a ještě jeden na vzdálenějším území. Nelze očekávat, že dáme povolení pro velké aglomerace, kde by byly pokryty statisíce diváků,“ prohlásil Dvořák. Podle jeho slov by nemělo jít o „komerční pilotní vysílání“.

ČTĚTE TAKÉ: Dočkáme se do olympiády vysílání v DVB-T2? Naděje umírá poslední

„Vysílání bude možné pouze v pracovní dny a během pracovní doby. Nepřipustíme vysílání běžných programů mimo pracovní dny a pracovní dobu. Samozřejmě můžeme povolit výjimky pro noční testy. Nenecháme se ale dohnat k nějakému predestinovanému řešení,“ dodal šéf Rady ČTÚ. České Radiokomunikace již požádaly o přidělení testovacích kmitočtů pro DVB-T2 v několika velkých městech, které by celkově pokryly na 70 procent populace. Tak rozsáhlý test ale ČTÚ odmítá.

BRAND24

ROZHOVOR: Nova HD v DVB-T2? Může se stát, že zmizí ze satelitu a kabelu, říká Jan Andruško

„ČTÚ už nepřipustí situaci, že někdo získá kmitočty pro technický experiment a pak si vezme diváky jako rukojmí pro podržení těchto kmitočtů. Testy povolíme jen na dočasných kmitočtech nad 50, které mají stejně dočasnou životnost kvůli digitální dividendě,“ vysvětlil Dvořák. České Radiokomunikace chtějí testovat právě na kanálu 50 a experiment plánují na půldruhého roku. Podle Dvořáka jsou ale tyto plány pouze teoretické: „Dominantní operátor pozemních sítí vede kampaň, jako kdyby bylo DVB-T2 za dveřmi. Není to pravda.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).