Hlavní navigace

ČTÚ smetl ze stolu téměř všechny připomínky televizí k chystané aukci kmitočtů

6. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

U Českého telekomunikačního úřadu uspěla jediná připomínka televizí související s chystanou aukcí kmitočtů. Ty od Českých Radiokomunikací zůstaly součástí obchodního tajemství.

Za neúspěch mohou Česká televize, PrimaNova považovat výsledek připomínkového řízení, které se týkalo připravované aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) je totiž téměř ve všech případech shledal jako neopodstatněné a uvedl u nich, že nebudou akceptovány. Vyplývá to ze stosedmdesátistránkového dokumentu, který ČTÚ zveřejnil včera na svém webu. Televize, ale i další subjekty včetně fyzických osob, mohly své připomínky zasílat úřadu až do 11. května. ČTÚ tedy jejich vypořádání trvalo necelé dva měsíce.

DOKUMENT: Vypořádání připomínek k chystané aukci kmitočtů (web ČTÚ)

Připomínky televizí se vesměs týkaly obav, že mobilní služby fungující zvláště v pásmu 800 MHz, by mohly rušit jejich vysílání. Česká televize mimo jiné uvedla, že jsou úplně opomíjena některá zahraniční doporučení, která vydala Evropská vysílací unie (EBU), Asociace komerčních televizi (ACT), případně mezinárodní akční skupina pro zemské digitální vysílání DigiTAG. Podle ČTÚ je ale případné řešení problémů dostatečně podchyceno legislativně a může ho řešit příslušný zákon. Prima například navrhovala, aby byli diváci na rušení TV signálu dostatečně alespoň upozorněni a případnou kampaň, aby hradili „rušitelé“. I v tomto případě však ČTÚ odkázal na stávající vyhlášku.

K TÉMATU: Připomínky k chystané aukci kmitočtů poslala Nova, Česká televize i Pařízek se Železným

BRAND24

Jediný, kdo by se svými připomínkami alespoň částečně úspěšný, je televize Nova. Ani v jejím případě ale nejde o velkou výhru. U ČTÚ uspěla jediná připomínka, která se týká případné dodávky terminálových zařízení na českých trh, jež nesplňují podmínky provozu v zemích Evropské unie. Zajímavý je i bod „f“ této připomínky, který se týká možného rušení společných televizních antén, případně kabelových rozvodů. V tomto případě bude o výstavbě rádiových vysílačů na svých stránkách informovat ČTÚ. Řadu věcných připomínek k připravovanému výběrovému řízení připravily České Radiokomunikace a Czech Digital Group. Jejich vypořádání ale podléhá až na výjimky obchodnímu tajemství.

Obavám televizí týkajících se možného rušení jejích vysílání se DigiZone.cz věnoval podrobně v tomto článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).