Hlavní navigace

ČTÚ prověří, zdali mobilní sítě nebudou rušit digitální televizi v pásmu okolo 800 MHz

4. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Experiment má odhalit, jak případné příčiny rušení, tak i ukázat postupy, jak dané problémy lokalizovat. Zájemci, kteří se chtějí do experimentu zapojit, mají čas do 14. září.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce vyhovět operátorům zemských digitálních sítí (DVB-T) a provozovatelům jednotlivých kanálů, kteří se obávali toho, že mobilní sítě příští generace fungující na bází takzvaného LTE budou rušit příjem televizního signálu. Připravuje pro ně možnost zapojit se do experimentu, který prověří budoucí vliv mobilního šíření v pásmu 800 MHz na DVB-T. Experiment by měl odhalit jak případné příčiny rušení, tak i ukázat postupy, jak dané problémy lokalizovat.

Tipy C

K TÉMATU: Nova, Prima i ČT se obávají rušení digitální televize vysíláním LTE

Na základě zkušeností ČTÚ s obdobnými problémy rušení televizního příjmu signály BTS systémů CDMA a GSM, lze očekávat, že naprostá většina případů rušení bude způsobena malou odolností televizních přijímacích zařízení proti silnějšímu signálu základnových stanic mobilní širokopásmové sítě LTE v pásmu 791 MHz – 862 MHz, předpokládá mluvčí telekomunikačního úřadu František Malina. Zájemci o experiment se mají ČTÚ ozvat do 14 září na jeho poštovní nebo e-mailovou adresu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).