Hlavní navigace

ČTÚ chce udělit dva celoplošné multiplexy pro digitální rozhlas ve III. pásmu

7. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENTY – Úřad zveřejnil záměr rozvoje digitálního rozhlasového vysílání v Česku a předložil ho k veřejné konzultaci. Po operátorech žádá rychlé pokrytí Prahy, Brna, Ostravy a Plzně.

Dvě sítě pro celoplošné pozemní digitální rozhlasové vysílání ve III. pásmu chce v dohledné době udělit Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Uvádí to v informačním dokumentu Rádiové spektrum pro digitální rozhlasové vysílání v České republice, který dnes předložil na svém webu k veřejné konzultaci. Oba celoplošné multiplexy udělí ČTÚ formou aukce, tedy stejným způsobem, jakým předloni přidělil první kmitočty pro zemské digitální rozhlasové vysílání v L pásmu, jež je považováno za méně lukrativní než III. pásmo.

K TÉMATU: Teleko nečeká na aukci, kmitočty pro digitální rozhlas ve III. pásmu si vyhledává samo

V případě připravovaných aukcí má ČTÚ podmínku pro přednostní pokrytí největších tuzemských měst. „Hlavním kritériem výběrového řízení bude cena. Vítězní uchazeči současně převezmou závazky pokrýt vysíláním v první fázi budování sítě minimálně města Plzeň, Praha, Brno, Ostrava a je propojující linii dálniční sítě,“ uvedl úřad. Do doby udělení celoplošných sítí ve III. pásmu už nechce vydávat žádná indivuální oprávnění pro využívání regionálních kmitočtů pro III. pásmo. To by se mohlo dotknout příbramské společnosti Teleko, která v posledních týdnech a měsích získala několik takových přídělů.

Veřejná konzultace postupu ČTÚ při přidělování kmitočtů pro digitální rozhlas ve III. pásmu by potucek793

BRAND24

Celkově chce ČTÚ v chytaných aukcích vydražit 24 skupinových přidělení a osm přídělů rádiových kmitočtů. Jednu celoplošnou síť tvořenou bloky 12 C pro Čechy a 12D pro Moravu bude rezervovat pro případný veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu. V další etapě udělování kmitočtů pro zemský digitální rozhlas ve III. pásmu chce ČTÚ vypsat dvě samostatná výběrová řízení na provozovatele multiplexů v Praze. Připomínky do veřejné konzultace k navrženému postupu udělování kmitočtů ve III. pásmu bude ČTÚ přijímat do 20. září.

Základní principy aukce kmitočtů pro digitální rozhlas ve III. pásmu by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).