Hlavní navigace

ČT 24, ČT art a ČT :D mají být od listopadu v HD. Pouze na satelitu

27. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká televize slibuje spuštění výše uvedených stanic ve vysokém rozlišení (HD) už nějakou dobu a termín byl několikrát odložen.

V zaslané tiskové zprávě se říká následující: Česká televize přejde v průběhu listopadu v satelitní distribuci k vysílání všech šesti kanálů ve vysokém rozlišení. Provozovatelům převzatého vysílání bude i nadále poskytovat pro základní balíčky své programy zdarma a nabídne obě verze vysílání, tedy HD i SD kvalitu. Česká televize reaguje tímto krokem na dlouhodobý technologický vývoj, očekávání diváků i aktuální trendy na televizním trhu, kdy satelitní operátoři rozšiřují svoji nabídku o obsah ve vysokém rozlišení.

Ve zprávě se dále zdůrazňuje, že se pro provozovatele převzatého vysílání nic nemění a že ČT bude i nadále poskytovat všechny své programy zdarma, přičemž provozovatelé budou mít zároveň možnost zařadit do svého portfolia vysílání ČT jak v SD, tak v HD kvalitě.

K TÉMATU: Start kanálu ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD je naplánován na 1. července 2016 (květen 2015)

Ředitel ČT Dvořák avizoval spuštění HD programů ČT 24 a ČT:D k 1. listopadu (květen 2016)

Petr Dvořák, ČT: Díky DVB-T2 budeme moci v HD uvést i ČT 24, ČT :D a ČT art (červenec 2016)

Nicméně se dodává, cituji: V případě, že provozovatel převzatého vysílání prostřednictvím družice bude mít zájem o sdílení transportních signálů programu České televize, bude se podílet na nákladech v poměru odpovídajícím počtu operátorů sdílejících signály pro tyto programy.

V souvislosti s přechodem na vysoké rozlišení také ČT vypíše soutěž na kompletní službu satelitní distribuce signálu. Podmínky prý mají být nastaveny tak, aby „pro diváka znamenaly v případě změny operátora či satelitní pozice minimální, nejlépe nulové, náklady“.

BRAND24

A kdy budou zmiňované kanály v HD i v pozemním vysílání? To se ve zprávě neříká, ale v červenci generální ředitel České televize Petr Dvořák v souvislosti s přechodem na DVB-T2/HEVC řekl: Co je možné garantovat už dnes, je, že budeme moci díky zvětšení kapacity multiplexu v rámci druhé vlny digitalizace ke třem programům, které už nyní ve volném šíření nabízíme ve vysokém rozlišení, uvést v HD i kanály ČT 24, ČT :D a ČT art.

Kanál ČT 24 HD má být podle České televize na satelitu dostupný například i bez přístupové karty či bez zaplaceného servisního poplatku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).