Hlavní navigace

ČT veřejně otestuje audiopopisy pro nevidomé. U Vyprávěj a filmu Vánoční hvězda

13. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po testech na vnitřním distribučním okruhu na Kavčích horách dojde na první veřejné použití Audio Description u pořadů prvního programu České televize

První veřejný test zvukového popisu pro nevidomé, tzv. Audio Description (AD), provede v pátek Česká televize. Audiopopisky nabídne u premiérového dílu seriálu Vyprávěj, který od 20 hodin odvysílá program ČT 1. Další test proběhne v neděli večer u televizního filmu Vánoční hvězda. ČT tak navazuje na testy Audio Description, které proběhly začátkem tohoto roku ve spolupráci s Asociací televizních organizací (ATO), Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a Českými Radiokomunikacemi v pražském vysílání multiplexu 3 z vysílačů Žižkov a Cukrák.

K TÉMATU: Blýská se nevidomým na lepší časy? České plnoformátové televize se o to snaží

BRAND24

“V tomto týdnu dochází k přechodné změně konfigurace terestrického šíření v multiplexu 1 a na satelitní platformě (vložení další zvukové modulace) a prvnímu otevřenému vysílání AD v rámci distribuce televizního vysílání do domácností,” sdělila mluvčí ČT Michaela Fričová. Kavčí hory o připravovaném testu informovaly Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS) a požádaly její zástupce, aby test sledovali a vyhodnotili jeho přínosnost pro nevidomé občany.

„Bude nás zajímat, zda tato forma vyhovuje potřebám zrakově postižených, a určitě si vyslechneme připomínky těch, pro něž je služba určena,“ uvedl technický ředitel ČT Ivo Ferkl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).