Hlavní navigace

ČT uvádí Zdravotní test národa. Už koncem září

21. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ FOTOGALERIE – Dalibor Gondík otestuje obyvatele Česka a o jejich zdravotním stavu podá zprávu v novém pořadu České televize.

Kolik skleniček alkoholu je ještě v normě? Jaké závislosti na nás v moderní době číhají? A jak je na tom česká populace se zdravím? Řeknou vám to přední kapacity v oblasti medicíny a diváci si vyzkouší jednoduché testy, přičemž hned zjistí, jak dobře nebo ne-dobře se o sebe starají. Odpovědi je pak mohou upozornit na skryté zdravotní problémy a nasměrovat je k lékaři dřív, než bude pozdě.

Do tohoto projektu jsem šel s cílem, že se nám podaří někomu pomoci. Koneckonců je to moje životní filozofie – lidé jsou na světě proto, aby si pomáhali, říká moderátor Dalibor Gondík. A přední český kardiochirurg Jan Pirk pokračuje: Myslím si, že je stále potřeba lidem říkat, že život je mnohem hezčí a veselejší, když se cítíte dobře. Ne nadarmo se říká, že ve zdravém těle zdravý duch.

NAPSALI JSME: Podzimní schéma ČT art: Rudy Linka, Pavarotti i Husa na provázku

Podzimní schéma České televize

Zdravotní test podstoupí také řada známých osobností, hned v prvním díle například Marta Jandová, Lukáš Pavlásek či Vilma Cibulková.

Jsem zdravá jako mladá holka! Mám dobrý tlak, dobře dopadl i rozbor krve i hladina cholesterolu, glosuje herečka Chantal Poullain a dodává: Byla bych ráda, kdyby si diváci uvědomili důležitost prevence a radosti z žití. A pokud se nemoc u někoho projeví, aby nespadl do deprese, chtěl bojovat a zůstal pozitivní. To je hrozně důležité, protože psychika je spojena s léčbou.

Její slova potvrzuje onkoložka Petra Tesařová: Během natáčení jsem si znovu uvědomila, jak obrovskou roli v procesu uzdravování hraje psychická podpora nemocným a jejich pozitivní myšlení. Chantal Poullain je příkladem osoby, která si nikdy nepřipustila, že by nad ní mohla rakovina zvítězit. Takové pacienty je radost léčit, protože část práce udělají za vás.

UX DAy - tip 2

Zdravotní testy budou doplněny tematickými reportážemi, včetně doprovodných animací, statistik a především informacemi o možnostech prevence. Cílem je však diváky především pobavit a povzbudit při zásadních rozhodnutích.

První Zdravotní test národa uvede ČT1 v sobotu 30. září ve 20 hodin.

režie: David Sís // dramaturgie: Michaela Hronová // výkonná producentka: Klára Dražanová // kreativní producent: Petr Mühl // moderátor: Dalibor Gondík

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).