Hlavní navigace

ČT představila chystané filmy a seriály, připravuje „Vyprávěj“ z první republiky

4. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ PRESS KIT – Na Kavčích horách dostanou ještě větší prostor herci Dejvického divadla, kromě již známého sitcomu připravují hořkou komedii z pohraničí

Osm nových seriálů, čtyři televizní filmy, jednu pohádku a šest filmů určených pro kinodistribuci dnes představili na Kavčích horách zástupci České televize. Jde o projekty, které se na televizní obrazovce objeví částečně letos na podzim, především však příští rok a v dalších sezónách. ČT tak chce navázat na dosavadní úspěšné formáty dramatické tvorby, především aktuálně vysílaný cyklus Nevinné lži, který se v neděli večer stal nejsledovanějším pořadem na českých televizích.

K TÉMATU: ČT si registruje název Čtvrtá hvězda pro sitcom od herců z Dejvického divadla

Hlavní seriálovou novinkou je První republika, za níž stojí producent úspěšného „nekonečného“ seriálu Vyprávěj, společnost Dramedy Productions. I tentokrát půjde o mapování společenské atmosféry prostřednictvím osudů jedné rozvětvené rodiny, konkrétně Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a přestěhovala se z venkova do Prahy. Seriál bude začínat rokem 1918 a skončí v roce 1945. Druhých řad se dočkají seriály Znamení koně a Kriminálka Staré město. ČT chystá hned tři nové detektivní a soudní seriály: Clona, Život a doba soudce A.K. a Vraždy v kruhu.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize schválila do výroby mimo jiné dokument o tuningu i dětskou docusoap

Mezi seriály se řadí nový cyklus filmových povídek Škoda lásky, který nabídne osm samostatných epizod na náměty významných českých spisovatelů. Komediální žánr zastoupí třináctidílný seriál o vodnících Neviditelní, který naváže na pilotní filmový díl. Připravují ho někdejší dramaturgové televize Nova Radek Bajgar a Tomáš Baldýnský. Ve vysílání by se měl objevit v roce 2014 a má nemalé ambice: chce navázat na úspěch populární české komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb historie vodníků v Čechách.

NAPSALI JSME: Seriál Okresní přebor na Nově měl být původně filmem pro Českou televizi

Komedii, ale filmovou, připravuje pro ČT režisér Jiří Strach. Jmenuje je Osma a vypráví osud úředníka, který omylem v podnapilosti podepsal Chartu 77, načež je kvůli tomu perzekvován komunistickým režimem a veleben odpůrci režimu. Hlavní roli si zahraje Ivan Trojan. Režisér Jiří Svoboda natočí pro ČT televizní film Poslední cyklista o osudu holčičky, kterou ve 30. letech adoptuje židovská rodina a ačkoli není židovské národnosti, musí se svými novými rodiči do transportu. Spoluautorem scénáře je herec a ředitel Vinohradského divadla Tomáš Topfer.

DÁLE: Kavčí hory si registrují název a logo Neviditelní pro televizní film o vodnících

Minulosti se bude věnovat i televizní film Hynka Bočana Piknik, který sleduje setkání osmi starých mužů, kteří za komunismu strávili léta v pracovním táboře Vojna a zjišťují, že jeden z nich donášel na ostatní Státní bezpečnosti. Drama Na druhý pohled od režiséra Petra Nikolaeva zase popisuje příběh dvou bratrů, z nichž jeden končí ve vězení za vraždu a druhý mezitím založí úspěšnou stavební firmu. Když se po letech znovu shledávají, ukazuje se, že mají velké rodinné tajemství.

Pohádky v nových dramatických projektech zastupuje komediální příběh s pracovním názvem Křesadlo, jehož autorem a režisérem je Zdeněk Zelenka. Vypráví o tulákovi Vojtovi, který náhodou objeví v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Ještě neý uteče, stačí Vojta vzít pár dukátů a křesadlo, jehož prostřednictvím si může ducha znovu přivolat a nechat si plnit různá přání. Herci Dejvického divadla pro ČT připravují pod režisérským dohledem Miroslava Krobota černou komedii Díra u Hanušovic, jež popisuje osud nedostudované učitelky němčiny Maruny, která končí jako hospodská v zastrčené vesnici a snaží se mezi kunšafty najít manžela.

Nově vznikající projekty České televize – jaro 2013 by potucek793

Herec Ondřej Sokol, známý především svým vystupováním v improvizační show Partička na Primě family, připravil v produkci společnosti Love.Frame distribuční film Krásno podle skutečné události o snaze dvou přátel vypátrat vraha matky jednoho z nich. Petr Václav sepsal scénář a režíruje další distribuční snímek Cesta ven o snaze mladé romské rodiny, která kvůl nepřízni úřadů a většinové společnosti odchází do zahraničí. Film koprodukuje francouzské studio Cinema Defacto a režisér, který za sebou má například film Paralelní světy, do něj obsadil romské neherce.

UX DAy - tip 2

Alice Nellis stojí za distribučním filmem Revival, který popisuje snahu někdejších muzikantů o comeback jejich dávno zaniklé rockové skupiny. Snímek má hvězdné obsazení, objeví se v něm Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Zuzana Bydžovská nebo Vojta Dyk. Společným česko-slovenským projektem je další distribuční snímek Zázrak režiséra Juraje Lehotského o životu dívek z neúplných rodin, které chodí za školu, berou drogy, žijí na ulici, postituují a protloukají se, jak se dá. A konečně posledním celovečerním filmem je Vejška, volné pokračování úspěšného Gymplu Tomáše Vorla, v němž se opět objeví původní hrdinové a chybět nebude ani všudypřítomné graffiti.

Česká televize od začátku roku schválila prostřednictvím své programové rady už 115 projektů s celkovými náklady 237 milionů korun, z nichž 90 milionů jde právě do hrané tvorby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).