Hlavní navigace

ČT HD skončila, ať žije ČT 1 HD? A na fotbalové Euro v HD kvalitě zapomeňte

2. 3. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize skončila s mixováním HD obsahu tří ze čtyř svých programů na pozici ČT HD na satelitu, v kabelu a pozemním multiplexu 4. Od 1. března vysílá místo ČT HD program ČT 1 HD, tedy Jedničku ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Divákům tak odpadly trable s nesmyslným ustřiháváním pořadů při přepínání z jednoho programu na druhý, ale přišli o možnost sledovat unikátní dokumenty a hlavně sportovní přenosy v HD kvalitě. Dokonce i fotbalové Euro 2012 nabídne Česká televize pouze ve standardním rozlišení. Olympiáda prý ale v HD bude.

Už jen Jednička HD, bez sportu a dokumentů

O půlnoci na čtvrtek 1. března ukončila Česká televize vysílání mixovaného programu ČT HD a nahradila jej celodenním vysíláním ČT 1 ve vysokém rozlišení. Všichni diváci, kteří přijímali ČT HD přes satelit, kabel, IPTV nebo v pozemním multiplexu 4 v Praze, Brně a Ostravě, tak mohou v HD kvalitě sledovat jen veřejnoprávní Jedničku. Z vysílání veřejnoprávní televize ve vysokém rozlišení tak zmizely dokumenty ČT 2 nebo sportovní přenosy ČT 4, k nimž ale Česká televize vlastní práva pro HD vysílání. Na rozdíl od původně deklarovaného startu druhého HD programu, který by nadále kombinoval to nejlepší v nativní HD kvalitě z vysílání ČT 2 a ČT 4, tak vysílá pouze Jednička HD. Proč?

Naše představa o HD kanálu v době, kdy jsme s ním startovali, byla trošku jiná, než nakonec vypadal. Nechtěli jsme, aby přepínání mezi programy bylo tak divoké. Po diskusi s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jsme ale dospěli k názoru, že ČT HD nemůže vysílat jiný obsah než stávající programy. Původně jsme chtěli, aby tam třeba čtvrt hodiny viselo textové upozornění, že následující pořad bude v HD rozlišení, ale podle zákona to tak nebylo možné. Muselo jít vyloženě o technické šíření nativních pořadů z kanálů ČT 1, ČT 2 a ČT 4, vysvětlil serveru DigiZone.cz technický ředitel ČT Rudolf Pop. Proto televize přistoupila k přepínání kanálů na pozici ČT HD „natvrdo“, za což se na ní snesla silná kritika.

ČT HD - změna distribuce 1.3.2012

Česká televize se rozhodla od března vysílat v HD kvalitě pouze svůj první program

Divákům vadily necitelné střihy, ozvala se i Rada ČT

Už od začátku ČT počítala s tím, že na HD kanálu bude vysílat výhradně, nebo alespoň většinou pořady, které má k dispozici v nativním HD rozlišení, tedy už natočené v této kvalitě (nikoli převedené na HD ze standardního rozlišení). Jenže tím, jak nám vzrůstal počet pořadů v nativním HD rozlišení, stalo se přepínání mezi kanály pro diváka dost chaotické. Proto přišlo rozhodnutí generálního ředitele, který čelil kritice jak od diváků, tak od Rady ČT, abychom od systému přepínání programů na pozici ČT upustili, vysvětluje Pop. Česká televize zvolila nejjednodušší možné řešení: vybrala si nejsledovanější program a ten nyní po celý den vysílá v HD kvalitě, i když v nativním rozlišení nabízí jen část obsahu.

Tímhle řešením si ale ČT proti sobě poštvala diváky, kteří si zvykli třeba na pravidelný dokumentární cyklus Největší tankové bitvy na Dvojce v HD kvalitě, nebo na přenosy fotbalové Ligy mistrů na ČT 4, které v HD rozlišení na českém trhu nabízí už jenom placená Nova Sport. A v praxi to znamená, že dvě ze tří největších sportovních akcí letošního roku – fotbalové Euro a hokejový šampionát – diváci uvidí jen ve standardním rozlišení. Rudolf Pop ale namítá, že ČT nikdy neslibovala vysílat Euro v HD kvalitě. Euro 2012 jsme koupili v SD kvalitě, základní balík přenosů byl nabízen pouze v tomto rozlišení, upozorňuje šéf techniky ČT. Důvodem byla především cena za distribuci HD signálu.

Petr Dvořák 500 - Ivana Dvorská

Konec přepínání programů na pozici ČT HD byl požadavek generálního ředitele České televize Petra Dvořáka (Foto: Ivana Dvorská)

Euro v HD kvalitě? Příliš drahá zábava, říká ČT

Berte to tak, že Euro má 64 zápasů, jeden zápas trvá dvě hodiny, a když si to vynásobíte, vyšel by z toho dost velký bonus za trasy, které bychom si museli za šíření HD přenosů zaplatit, vysvětluje Rudolf Pop. Jenže ČT přestane v HD kvalitě vysílat i sportovní události, pro které už má nakoupena práva a vyřešené trasy. To se týká třeba již zmíněné fotbalové Ligy mistrů. Podle Popa to je ale otázka na redakci sportu a oddělení, které v ČT nakupuje vysílací práva. My řešíme pouze technické záležitosti a požadavky jednotlivých programů, říká. Ze sportovních událostí tak můžeme od České televize v HD kvalitě očekávat jen letní olympijské hry v Londýně a patrně i Velkou pardubickou, kterou tradičně vysílá program ČT 1.

Že ČT odvysílá londýnskou olympiádu v HD kvalitě, je podle Popa jisté už teď. Byl to požadavek generálního ředitele Petra Dvořáka. Co však není jisté, je počet HD kanálů s olympijskými přenosy. Předpokládá se, že během olympijských her nebude ČT 1 šířena v HD kvalitě. Místo ní bude ČT 4 HD, z ní se stane HD kanál číslo jedna na dnešní pozici ČT 1 HD. A nyní jednáme o tom, zda vedle ní bude ještě jeden distribuční kanál v HD, na kterém bychom vysílali druhý olympijský program, říká Pop. Druhá neznámá je potom doba trvání vysílání tohoto druhého HD kanálu České televize. Řešíme, zda druhý HD kanál bude krátkodobý, nebo dlouhodobý, připouští Pop.

Euro 2012

Fotbalové Euro 2012 koupila Česká televize jenom ve standardním rozlišení obrazu

Opět je to otázka ceny, ČT musí platit distribuci

Kdyby na to přišlo, mohla by ČT provozovat třeba všechny čtyři svoje programy v HD rozlišení (snad s výjimkou zpravodajské ČT 24, protože ne všechna studia jsou osazena HD technologií). Jenže ji limitují náklady na distribuci signálu. Kapacitu na satelitu, který je primární distribuční cestou současného programu ČT 1 HD, si televize hradí plně sama. Pokud by se rozhodla stejný program nabídnout celoplošně v pozemních sítích, ať už multiplexu 4 ve standardu DVB-T, nebo chystané síti DVB-T2 od Českých Radiokomunikací, opět by musela zaplatit na šíření signálu. To jsou náklady navíc, které jí ale nepřinesou žádné nové diváky, protože všechny svoje programy už šíří po satelitu i pozemně v SD kvalitě.

U multiplexu 4 má Česká televize štěstí, že vysílání ČT 1 HD je považované za experimentální a Kavčí hory tak za šíření signálu nemusí nic platit. Podle Popa to tak zůstává i po změně operátora sítě, kdy multiplex od Telefóniky převzala společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka a Vladimíra Železného. Situace se ale výrazně změní ve chvíli, kdy se multiplex 4 rozšíří do více regionů než jen do Prahy, Brna a Ostravy. S vysíláním v plánované první síti DVB-T2, v níž chtějí České Radiokomunikace nabídnout přenosy z londýnské olympiády v HD kvalitě, to je ještě horší. Dostali jsme nabídku od Českých Radiokomunikací, finančně je pro nás ale nepřijatelná. Jednáme ale dál, uvedl Pop.

Rudolf Pop 500

Letní olympijské hry nabídne ČT v HD kvalitě. Zatím není jisté, zda na jednom, nebo dvou kanálech, říká technický ředitel Rudolf Pop. (Foto: Ivana Dvorská)

ČT 1 HD může pomoci sledovanosti Jedničky

Zrušením „mix“ kanálu ČT HD a zavedením ČT 1 HD může Česká televize pomoci sledovanosti svého prvního programu. Doposud totiž museli diváci pracně zjišťovat, co bude ČT HD zrovna vysílat, nyní to najdou v televizním programu pod hlavičkou ČT 1. I když podle Terezy Šimečkové, předsedkyně představenstva společnosti Mediaresearch, která zajišťuje pro Asociaci televizních organizací elektronické měření sledovanosti televizí, měřily peoplemetry jednotlivé stanice v rámci ČT HD i v minulosti. Je jedno, jak často a kdy ČT přepínala na pozici ČT HD z jednoho programu na druhý, TV metry vždy zaregistrovaly konkrétní program, řekla Šimečková serveru DigiZone.cz.

BRAND24

Diváci ČT HD se potom připočítávali vždy tomu programu, který na této pozici vysílal, tedy buď ČT 1, ČT 2 nebo ČT 4. Většinu obsahu ČT HD ale i v minulosti tvořilo vysílání ČT 1, takže neočekávám, že by došlo k nějakému výraznému nárůstu sledovanosti, dodala Šimečková. Samostatné měření programů podle toho, zda jde o jejich SD nebo HD verzi, podle šéfky Mediaresearch zatím není technicky možné a do budoucna se s ním ani nepočítá. Česká televize podle Rudolfa Popa momentálně pracuje na dlouhodobé strategii do roku 2016, která obsahuje i návrhy na zvyšování produkce a vysílání v nativním HD rozlišení. Generální ředitel Petr Dvořák by ji měl Radě ČT předložit letos v červnu.

Více o plánech České televize s vysíláním v HD kvalitě čtěte příští týden v rozhovoru DigiZone.cz s technickým ředitelem ČT Rudolfem Popem

Vadí vám konec vysílání programů ČT 2 a ČT 4 v HD kvalitě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).