Hlavní navigace

ČT a ČRo vítají rozhodnutí o novele DPH. Prostředky použijí i pro DVB-T2 a DAB

17. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Úprava zákona o dani z přidané hodnoty, kterou přijala Poslanecká sněmovna, otevírá podle obou veřejnoprávních médií možnosti pro „zásadní rozvoj televizního i rozhlasového vysílání“.

Podle analýz České televize a Českého rozhlasu také odpovídá unijnímu právu, které nárok na odpočet DPH veřejnoprávních vysílatelů neupravuje a ponechává jej naopak v pravomoci členských států. Konkrétní řešení se tak v jednotlivých zemích EU liší a existují i státy (BBC ve Velké Británii a RAI v Itálii), v nichž mají veřejnoprávní média nárok na úplný odpočet DPH.

Česká televize deklarovala, že prostředky získané z částečného odpočtu DPH hodlá přednostně využít na realizaci druhé vlny digitalizace, tedy pro DVB-T2. Díky novele tak stát nebude muset vytvářet další finanční zdroje pro přechod veřejnoprávního média na nové zemské televizní vysílání, který by měl být ukončen do roku 2021.

Český rozhlas oznámil, že získané finance využije například na rozvoj digitálního rozhlasového vysílání DAB. Dále chce posílit vývoj nových formátů, původní tvorbu a obecně oblast výroby. Věnovat se také bude dalšímu rozvoji svých regionálních rozhlasových studií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).