Hlavní navigace

ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD odstartovaly v DVB-T. Využívají Regionální síť 7

1. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ SEZNAM VYSÍLAČŮ A MAPA POKRYTÍ – Základem je Regionální síť 7 Radima Pařízka, ČT ale nevyužívá všechny její vysílače

Radim Pařízek získal pro svůj nový digitální zemský multiplex Regionální síť 7 atraktivního klienta. Česká televize oznámila, že od dnešního dne začne prostřednictvím části jeho vysílačů šířit své programy s výjimkou ČT 24 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Od září se pak v multiplexu objeví také nové stanice ČT :D a ČT art. Díky tomu můžeme v duchu televize veřejné služby nabídnout divákům další bonus, kterým je pozemní vysílání ve špičkové HD kvalitě hned tří z našich kanálů, uvedl při této příležitosti generální ředitel České televize Petr Dvořák.

K TÉMATU: Vsadí Česká televize při umisťování ČT :D a ČT art na regionální sítě DVB-T?

Česká televize připouští, že stávající řešení je pouze dočasné, pravděpodobně až do roku 2017. Vzhledem k tomu, že Českou republiku čeká nové kolo kmitočtového plánování, jehož cílem má být uvolnění dalších kmitočtů dosud sloužících televiznímu vysílání a jehož první výsledky mohou být známy až po roce 2015, nebylo možno dále vyčkávat na definitivní řešení problému terestrického vysílání, sdělila tisková mluvčí České televize Michaela Fričová a dodala: Česká televize se proto rozhodla dočasně do roku 2017 využít dostupných regionálních sítí či kmitočtů různých poskytovatelů. Základem tohoto řešení je využití části Regionální sítě 7 jako rozšíření možností existujícího multiplexu veřejné služby.

UX DAy - tip 2


Zdroj: Česká televize

ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD vysílají ode dneška v části multiplexu 1 a části Regionální sítě 7 Radima Pařízka

Televize veřejné služby uzavřela jednání s telekomunikačními operátory a Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) o struktuře a rozvoji terestrického vysílání do roku 2017. Stalo se tak i na základě vyhodnocení existujících možností rozšíření multiplexu veřejné služby, tak aby umožňoval rozvoj nových vysílacích technologií, regionalizaci vysílání České televize, rozvoj doplňkových služeb a zároveň nabídl i vysílání České televize ve vysokém rozlišení. Termín pro dnešní start si veřejnoprávní médium nevybralo náhodou. Právě dnes slaví televizní vysílání v Československu, a pozdějším Česku, 60 let.

Vysílání tří HD programů České televize provází v něktetrých lokalitách i další programy. Například z trutnovského vysílače Černá hora na kanálu 21 vysílá nejen ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD, ale také Retro Music Television ve standardním rozlišení obrazu, jedna pozice označená jako Test obsahuje pruhy a šířeno je zde také ostravské Rádio Čas, které patří Radimu Pařízkovi.


Zdroj: Česká televize

Seznam vysílačů, z nichž ode dneška pozemně vysílají programy ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD

Naladili už jste si HD kanály v Regionální síti 7?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).