Hlavní navigace

Názory k článku ČRo 1 - Radiožurnál skončí na dlouhé vlně. Půjde do digitálu na Slovensku?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2009 18:50

    ivovi (neregistrovaný)
    Anebo:
    "Lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl. Ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi. Pak si najal hostinec na náměstí v Opočně, zas mu tam chodili. A tak si postavil tohleto."
  • 28. 10. 2009 9:28

    Pevy
    Podle už několika názorů pana ředitele Medka koukám, že Český rozhlas opět získal "odborníka", který jasně ví, co chce :-)).
  • 28. 10. 2009 21:10

    David Kříž
    Blava nefunguje co zapli zas 1098 Nitru/Járok. Ten bastl drátový na střeše SRo ani fungovat nemohl!
    Nějaké dokrývače to neexistuje. na SVK jsou aktuálně 2 SV vysílače zapnuté. Nitra 1098 a Košice-Čižatice 702 do toho malého stožáru. Jinak mrtvo...
    Ty 2 velké stožáry v Čižaticích jsou odstavené a vedení k nim rozbité a zrušené.

    Bratislava Vajnory vypnutá a zdemolovaná, to samé Žilina. Čadca snad ještě stojí ale jinak okolo bordel, Snina-Stakčín ještě stojí, Rimavská Sobota nevysílá ale stožár na SV snad není důvod zatím ničit, Prešov vypnuli na jaře, všechny 3 vysílače/stožáry každý na něco jiného stojí zatím, ale celý pozemek na prodej.

    SV na Slovensku jsou bohužel už asi minulost, ty 2 TXy to nezachrání...

    Topolná snad zatím přežije, takovéto z prstu vycucané zaručené informace nemá smysl brát vážně. Ty jeho "průzkumy" o tom že to poslouchají jen lidi na SVK jsou blbost. Zas manipulace aby měl "důvody" pro svoje plány... je to tak se vším. Klasika, věřím jen tomu co si sám zmanipuluji...
  • 27. 10. 2009 16:11

    -=RYS=-
    Nejlepsi by opravdu bylo ukonceni provozu vsech stanic CRo a prodej zarizeni CRo komercnakum, predevsim vsak prodej kmitoctu, aby CZE mela penize do statniho rozpoctu.
    Ukoncenim vysilani v AM pasmech uz nebudu moci poslouchat CRo.
    Jeste, ze jsou i jine zahranicni stanice v AM pasmech.
    A dokonce mluvej cesky.
  • 27. 10. 2009 18:54

    Sasan
    ...mi tak připadá...jak může něco tvrdit, když ještě ani nemá ověřené, jestli to vůbec bude fungovat???
  • 28. 10. 2009 10:20

    bez přezdívky
    Mimochodem se mi tam vloudila chyba, mělo být napsáno CR a 2x ČRo jsou na MW. No ono se hlavně už roky beseduje o tom, že na rozdíl od Kasíka, že prý na to nemá. A on stejně bude jen jako pejsek poslouchat Jaklovou, takže je to asi fuk jestli tomu rozumí nebo ne, protože stejně udělá jen to, co mu nařídí normalizátorka Jaklice s estébákem Jíšou. Na víc svá rozhodnutí měnil ze dne na den podle toho, co mu řekli, že má říkat. Takže nelze vyvozovat žádné obsáhlé závěry toho, co se stane, dokud se to opravdu nestanene. Zatím dostal úkol ušetřit, takže tvrdí, že vypne analogové DV a KV, proti čemu absolutně nic nemám a klidně ať ho vypne. Pak tvrdí, že chce prosazovat ČRo v DVB-T, což je blbost a klidně ať ho tam vypne taky. Naopak by se měl postarat o doplnění všech stanic ČRo do DVB-S. Potom tvrdí, že návratu stanice Wave na FM bránit nebude. Tak tedy už aby se tam vrátilo. Pak tvrdí, že nebude podporovat ani DRM ani DAB+, což je chyba, to by měl podporovat. No a tvrdí, že chce stanici mluveného slova tj. jednu tj. sloučit ČRo 6 + ČRo česko, což je chyba a ještě při tom chce zachovat zpravodajství na Radiožurnálu, což je další chyba. Měl by vyrobit dvě stanice mluveného slova tj. zvlášt zpravodajskou a zvášt publicistickou a měl by zrušit duplicitu zpravodajství, tedy duplicitu česka a RŽ. Ovšem chce odlišit Prahu, což je správné, ale to ji může rovnou zrušit a pustit místo ní již odlišené Leonardo, což by bylo ještě správnější.
  • 28. 10. 2009 12:52

    ladik 12 (neregistrovaný)
    Mozna by taky mohl Cesky rozhlas produkovat jen 1 hodinu programu denne a ten prodavat v trafikach na CD. To by byla teprve uspora! (A my bychom usetrili za koncesionarske poplatky.)
  • 28. 11. 2013 18:21

    Niecze

    Aj ja prijímam vysielač Toporná -270 , a to bývam na Juhu Stredného Slovenska( Veľký Krtíš) sem tam chvíľu zašumí ale počúvať sa to dá :-) .

  • 28. 10. 2009 15:58

    MIRECNET
    Odkedy znizili vykon vysielaca Topolna, tak v Ruzomberku (Liptov-stred Slovenska) uz tento vysielac skoro vobec nepocut !
    Pamatam sa este, ako dobre bol Cro1 Radiozrnal u nas pocut aj mobilne. Na dlhej vlne 272 kHz ho mal vodic zapnuty v autobuse MHD a veselo hral po celom meste. Trocha to sem-tam chrapcalo, ale hralo to lepsie ako digitalny DAB. Dnes je to uz iba zmeska rusenia a nekvalitneho zvuku.

    Vsetky stanice CRo mam v DVB-S cez Skylink. No priznam sa, ze som ich v zivote cez satelit nepocuval. Radio potrebujem pocuvat len v aute.
    Uz vidim ako sa ide CRo davat do Slovenskeho mulitplexu. Vsak na Slovensku sa nevedia dohodnut ani aky standart sa bude pouzivat. Nieto co este na tom bude a ci tam bude nebodaj nieco zahranicne. Pripada mi to ako riadna vyhovorka ako usetrit na nespravnom mieste...
    Na Slovensku boli takto nenavratne znicene (rozpalene a rozpredane) cele siete vysielacov SV rozhlasu !
  • 28. 10. 2009 18:48

    David Kříž
    Ale kdo nám to sem zavítal! :-D Dobrý deň do Ružomberka pán Jurečka! :-) Jaká pane? ;-)

    Topolná hraje i u vás, neboj, ale ve městě je tolik bordelu v eteru že je z toho to chrčení. Určitě Ti něco říká wifi :-D to je leader co se týká bordelu v městském eteru :-D Ale jinak vše silnoproudé, atd. Však to znáš sám, Tobě to vysvětlovat by bylo nošení antimonu do nizkotatranských lesů pod Chabenec :-)
    Jako ale je možné, že jste tak zadrbaní za kopcem, že přes tu Fatru a Javorníky/Biele Karpaty to k vám fakt doletí už tak utlumené. Když se k tomu přidá ten EMC bordel tak je výsledek hnuss...
    To víš, já tyto problémy neznám, mám ji 5km za barákem a tady je to samo o sobě rušička :-D Ale vzít nám ji nesmí! :-)

    Pozdravujem do Ružomberka! ;-)
  • 28. 10. 2009 19:00

    bez přezdívky
    Nevím, já poslouchám rádia z DVB-S úplně běžně. Za to na poslech z analogu KV nebo DV si vzpomenu tak někdy hluboko před rokem 1989. Tedy DV ani KV už dávno nepoužívám. Protože na FM jednu dobu u nás nic zajímavého nehrálo, naučil jsem se zcela běžně rádiové vysílání poslouchat z analogového satelitního příjmu. A pak, jak přišlo DVB-S, tak jsem přešel zcela plynule na poslech z DVB-S, který používám zcela běžně doma i v práci. Naučil jsem se je poslouchat už i z DVB-T, též v práci a na chatě. DVB-C dostupné nikde nemám. Protože na FM už mám asi od roku 2005 nebo tak nějak, co jsem ochoten poslouchat. Používám samozřejmě i FM a to všude. DV+KV nepoužívám. SV mohu použít a sporadicky použiji i v autě i v práci i na chatě, tak 1x do roka. Slovenské stanice zcela běžně používám z DVB-S. Bez nejmenších problémů. Naposledy před DVB-S jsem použil snad 1098 na SV, ale to už je dávno. Z DVB-S je to pro mne daleko pohodlnější a je tam slovenských stanic opravdu hodně. Pravdou je, že když ale např. vypnuly ČRo Wave na FM a dělali průzkum zda ho lidé poslouchají dál přes DVB-S nebo DVB-T nebo DVB-C nebo NET. Tak vyhrál naprosto s přehledem ten NET. Zdá se tedy, že mladší posluchači inklinují spíše k NETu nežli DVB. Osobně jsem začal NET ve velkém používat k poslechu taky a doma a v práci, ale pravidelně teprve nedávno asi před rokem, dvěmi. Umožňuje mi poslech rádií, které jsou na FM tak daleko, že je nechytím na FM a rádií, které na FM vůbec nejsou. Jde pouze o česká rádia. Ty, co poslouchám mimo stanic ČRo jsem si dal na web abych k nim měl okamžitě odevšad přístup http://home.tiscali.cz/~cb009902/
  • 28. 10. 2009 20:40

    Robert Szelepcsenyi
    DVB-S je velmi dobra moznost na pocuvanie radia. Aj ked nie je to zronva optimalne riesenie pre ceske radia, ktore su vsak pritomne na Internete prakticky vsetky vo velmi solidnej kvalite 128 kbit/s. Co sa o slovenskych radiach neda povedat. Tam je jednoznacne najlepsia volba DVB-S, cez ktore sa daju pocuvat prakticky vsetky radia okrem vyslovene lokalnych. Donedavna nebolo moznoe v solidnej kvalite pocuvat ani nemecke radia. Stream 64 kbit/s bolo to najlepsie, co sa dalo najst a aj to bol uspech. Dnes sa uz aj tieto povacsinou dopracovali ku 128 kbit/s. Ale na satelitne toky 320 kbit/s to, samozrejme, nema.

    Musim priznat, ze v poslednej dobe uz ani ja velmi nepocuvam AM rozsahy. Kvoli ich zaruseniu. Obcas si ich pustim v Rajeckych Tepliciach, kde mam dve elektronkove radia. Na jednom je este OIRT a na druhom mam nejaku mechanicku poruchu v prepinaci rozsahov, takze DV/SV/KV je tam pre mna jedina moznost. Dokonca tam mam prastaru rusku hracku Radiokonstruktor Kyjev z roku 1978, co bola stavebnica, ktoru som si musel sam poskladat. Prijima len DV. Samozrejme, ze ju mam naladenu na Topolnu 270kHz a vzdy, ked sa hovori o vypnuti tohto vysielaca, pomyslim si na tuto moju oblubenu hracku s tym, ze nebudem mat na nej co pocuvat. :) Dufal som, ze Topolna to nejak prezije, dokonca by som tam uvital to nove "kecacie" radio, ale p. Medek to asi nakoniec predsa len "zvladne".


    V sucasnosti sa na zapadnom Slovensku zo slovenskych vysielacov na AM daju prijimat uz asi len niekolko dokryvacov Radia Patria na 1098 kHz. Ich vykon je vsak v porovnani s minulostou zanedbatelny, Bratislava ma asi 1 kW (aj ked sa hovorilo o 10 kW, ale to asi v strede mesta nepovolia) a Nitra/Jarok moze mat zo 10 kW. V Rajeckych Tepliciacj to este zachytim, ale je to uz dost slaby signal. Podla mojho nazoru presah do CR je minimalny, mozno este v niektorych castiach Moravy. Inak Slovensko na SV de facto zomrelo.
  • 28. 10. 2009 7:18

    bez přezdívky
    Ale no tak. Vysílání RŽ na DV už roky zdůvodňují na ČRo pouze a jedině tím, že je to vysílání pro Slovensko ! Pro nic jiného. Oni na Slovensku nemají INTERNET nebo DVB-S ? Pokud vím, tak mají. Vysílá někdo v ČR ještě v dnešní době na DV nebo KV ? Nevysílá. Všichni vysílají v analogu na FM a to jen v CCIR. Pouze Country rádio a 2 stanice ČRo jsou na AM. Mimo asi 4 stanice, míněno ze zcela všech v ČR, jsou zcela všichni ostastní na netu. Polovina ČRo, Beat a Proglas jsou v DVB-S. Zde by se měl postarat o doplnění i ostatních stanic ČRo aby tam byly zcela všechny ! Část ČRo je v DVB-T, tedy bez regionálních stanic. Dostačují, protože DVB-T není určeno pro rozhlasové stanice a správně by tam neměla být také žádná. A někteří jsou, tu a tam v DVB-C, kteří, kde konkrétně, nemám přehled, protože to nejspíše nikdo odpovědně dosud nezpracoval. Tedy neznám konkrétní rozhlasovou nabídku, u našich kabelovek ani u IPTV provozovatelů. DV/KV jsou analogově opravdu zbytečné. Ať to klidně vypne a vypnutí DVB-T může přidat k tomu. Ale spustí AM v DRM. A DAB+ v L. Bandu a III. Bandu, celoplošně, nikoli jen jako testy ve vybraných místech !
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).