Hlavní navigace

Co když má Nova s unáhleným vypínáním analogu v Praze pravdu?

18. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
V Praze se má letos v dubnu vypnout analogové vysílání televizí Nova, Prima a ČT 1 na hlavním městském vysílači Žižkov. Jak se tento termín blíží, objevují se stále častější námitky komerčních televizí, že Pražané nejsou na bezproblémový přechod k digitálnímu příjmu televize připraveni a že by tisíce lidí mohly úplně přijít o možnost sledovat televizi.

Pomineme-li logický zájem analogových komerčních televizí, aby se analog vypínal co nejpozději, protože na omezeném analogovém trhu si může divák vybrat jen ze tří programů (analogová ČT 2 v Praze nevysílá už od loňského října), jsou námitky ohledně připravenosti pražských domácností částečně oprávněné. Již loni v létě si generální ředitel Novy Petr Dvořákrozhovoru pro Lidové noviny postěžoval, že stav společných televizních antén (STA) na pražských sídlištích je katastrofální a jejich úprava zabere mnohem více času, než se původně předpokládalo.

Úprava STA pro digitální příjem televize je skutečně problém, který se měl začít řešit už loni v létě, kdy Nova s Primou přistoupily k vládnímu návrhu harmonogramu digitalizace. Od té doby sice Národní koordinační skupina pro digitalizaci (NKS) aktualizovala svoje doporučení z roku 2007, jakými způsoby lze STA upravit, a od prosince ho vyvěsila i na státní informační web Digitálně.tv, ten však navštíví jen malý zlomek diváků. Nehledě na to, že úprava STA nezáleží jen na samotném divákovi, ale především na majiteli nebo správci domu.

NAPSALI JSME K TÉMATU: Radost ze souhlasu Novy s TPP trvala přesně 14 dní

Jakou paniku může způsobit zanedbání problému úprav STA, jsme se mohli v Praze přesvědčit po 31. říjnu loňského roku, kdy se rozdělil dočasný digitální multiplex A na dvě samostatné digitální sítě 1 a 2. Stát k této zásadní změně v digitálním vysílání nepřipravil žádnou kampaň, i když vláda už v květnu loňského roku odsouhlasila Národní koordinační skupině pro digitalizaci 100 milionů korun určených právě na informační kampaň pro rok 2008. Do prosince se prakticky nic nedělo, a teprve na sklonku roku NKS vybrala poradce pro realizaci informační kampaně, provozovatele bezplatné infolinky a informačního webu.

Ono je sice pěkné, že takový informační web i linka existují, ale jak se o nich mají dozvědět diváci? Těch, co denně na internetu procházejí specializované weby k digitalizaci televizního vysílání, je minimum. Na stránkách Digitálně.tv tak může viset doporučení k úpravě STA, ale reálně se k němu dostane málokdo, a když už ano, většinou jde o diváky, kteří problém s anténou pro digitální příjem televize dávno vyřešili. Mediální kampaň, která by měla odkázat širokou veřejnost právě na oficiální státní web o digitalizaci a bezplatnou infolinku, stále ještě nemá realizátora.

A to je problém. Podle Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání by totiž státní informační kampaň v regionu, kde se má vypínat analogové vysílání, měla začínat nejméně tři měsíce před termínem tohoto vypínání. Přesné datum pro Prahu zatím nebylo určeno, ale pokud bychom počítali s nejkrajnější variantou, tedy 30. dubnem, kampaň by měla běžet od 30. ledna. NKS však hodlá jméno realizátora této kampaně oznámit 20. února. Pak se musí počítat s nějakou dobou, než vítězná agentura připraví veškeré podklady, takže reálně se dá s kampaní pro Prahu počítat tak začátkem března.

Co v takovém případě udělá Nova s Primou, je otázka. Nejpravděpodob­nějším scénářem bude široké jednání se všemi zainteresovanými stranami o posunutí termínu vypínání analogu, k němuž se samozřejmě přidá i Česká televize se svým prvním programem. Z Kavčích hor už dříve vzkázali, že pokud Nova s Primou nebudou analog vypínat, nebude ho opouštět ani ČT 1. Je to logické a pochopitelné: proč by se veřejnoprávní televize měla vzdávat diváků analogové televize, když by si je komerční televize ponechaly?

Tipy C

Nebýt onoho ustanovení v TPP o tříměsíční kampani před termínem vypínání analogu, asi by začátek této kampaně v březnu nebyl zase takový problém. Pokud by tedy byla dost intenzivní a měla masový zásah. Jenže úpravy STA si vyžádají delší dobu než dva měsíce. Tolik firem z oboru zase v Praze není, a po loňském říjnu se na úpravy STA dokonce psaly pořadníky. Nemluvě o tom, že říjnové přepínání multiplexů na chvíli naprosto vyprázdnilo sklady se set-top-boxy, takže v některých obchodech se nedaly digitální přijímače vůbec sehnat. Včasná kampaň by měla připravit také výrobce a prodejce těchto přijímačů.

Zatím se ale vůbec nic neděje, peníze ze státního digitalizačního fondu se utrácejí na poradce a poradce poradců. Management Novy si může mnout ruce, protože pokud to půjde takhle dál, dubnové vypínání analogového vysílání v Praze se stane naprostou utopií. Dokážete si představit, že nejpozději za 102 dnů by se měla Praha ponořit do analogové tmy?

Podaří se v Praze vypnout analogové televizní vysílání letos v dubnu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).