Hlavní navigace

Názory k článku Co je to hybridní televize HbbTV a jak tato platforma funguje?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2011 3:28

    VS
    - Jak je to s reálnou dostupností HBB obsahu, pokud mám jen internet a ne DVB stream daného programu? Představuji si, že pro vyzkoušení (a třeba i ladění funkčnosti ze strany provozovatele) by měla být k dispozici běžná aplikace pro počítač, která by se chovala jako "Hbb klient" v televizním přijímači. Bylo by tak snadné vyzkoušet si, jak vypadá HBB obsah u zahraničních stanic, které ho už třeba testují. Nebo je se s něčím takovým v praxi vůbec nepočítá?

    - V současné době podle mě dost záleží na tom, jak se k HbbTV postaví výrobci televizních přijímačů. Nakolik se z toho stane základní funkce, a nakolik se půjde spolehnout na plnou shodu se standardem / kompatibilitu. Základní funkce to být klidně může, protože Ethernet rozhraní a elektroniku dostatečné úrovně má už dnes skoro každý prodávaný typ televize.

    - Počítá se s tím, že HbbTV systém v přijímačích bude otevřený v tom smyslu, že kdokoliv bude moci vytvářet své aplikace a na televizoru je půjde spustit zadáním adresy - stejně jako ve webovém prohlížeči? Moc by se mi líbilo, kdyby to tak bylo.

    Možná by na tom mohl stát i obchodní model HbbTV. Umím si představit, že v průběhu reklamy bude televizní přijímač nabízet "rozkliknutí" HbbTV aplikace konkrétní firmy nebo produktu. Jako si dnes mnoho firem kromě webových stránek nechává vyrábět speciální aplikace nebo stránky na facebooku, klidně by mohli mít i vlastní HbbTV aplikace. Aby se to vyplatilo, muselo by rozšíření této technologie bylo aspoň v desítkách procent diváků, a to je ještě chvíli bude trvat.

    Jinak, když se díky inzerci vyplatí provoz webu a archivu pořadů, může být inzerce úplně stejně i na HbbTV. A časem budou být vysilatelé čím dál víc rádi rádi i za tyto "vedlejší" příjmy.
  • 5. 12. 2011 21:53

    Nodar
    to snad není problém, při vyhodnocování kliků se provede filtr podle IP adres. Navíc to Čechy nebude bavit, když budou vědět že za to nic nedostanou. A ty tři německy mluvící země jsou z pohledu reklamek určitě "jeden stát".
    A v mém okolí (velké město) stejně nejmíň polovina známých kouká na DVB-T.

    No nechám se překvapit, kdo bude u nás leader hybridní TV :-)
  • 5. 12. 2011 11:11

    Nodar
    nejdříve jsem souhlasil s tím, že tahounem HbbTV můžou být leda veřejnoprávní TV, protože pro ty komerční to bude jen zbytečný výdaj navíc.
    Jenže čím dál o tom uvažuji, tak mne napadá že pro reklamní trh to může být docela zajímavá záležitost. Vlastně taková obdoba klikacích bannerů na webu. Jenže s dosahem i do těch domácností, které internetu nepřišly na chuť. Kliknete během reklamy na prací prášek na správné tlačítko? Zadavatel reklamy má konečně přesné číslo o počtu diváků, kteří reklamu nevyužili na odběhnutí na toaletu nebo rabování ledničky. A divák ví, že třeba za 100 reklamních kliků dostane poukázku na slevu do Tesco ...
    Ano, pro mne pakárna, ale pro obchodníky skvělý nástroj jak se nám protlačit "do obýváku".
  • 5. 12. 2011 8:17

    Pamětník
    Dalším, podle mne neopomenutelným faktorem, bude i chování samotných diváků. Na jedné straně je váhou nespokojenost TV diváků s dnešním stavem nabídky TV stanic, na druhé fakt, že neočekávám, že by i při splnění diváckých představ, se tito dívali na televizi podstatně více hodin, než dnes. Čili celková sledovanost se výrazně nezmění ani díky HbbTV a tudíž do systému ani nepřiteče více peněz.
    Jistě existuje kategorie diváků, kteří nejsou spokojeni ani s desítkami a stovkami stanic, ale tvrdí se i opak, že je stále dost diváků, kteří sledují jen minimum oblíbených stanic, nebo takoví, co prostřednictvím TV nesledují téměř nic a pro ty HbbTV dokonce žádný přínos nebude.
    Osobně vidím v nejbližších letech v tuzemsku větší lákadlo pro diváky v nativním HD, formátu 16:9, 3D, než interaktivní přístup k TV zábavě. Ono samo to slovo "interaktivní" říká všechno. Vyžaduje od diváka aktivní přístup. Ten musí začít vysokorychlostním připojením na síť, existencí zpětného kanálu a chuti něco pro svojí zábavu a poučení udělat. Pokud budou u nás žít generace, které bude limitovat nedokonalá znalost světových jazyků a protože jsme v Evropě, alespoň němčiny a angličtiny, potom žádnou diváckou revoluci neočekávám. Spíše se domnívám, že ochota lidí, platit za zábavu bude tlumena potřebou investovat do vzdělání, bez kterého se nutná životní úroveň u nás nezvedne na stav, že bude lidem zbývat dost peněz i na intenzivnější sledování pohyblivých obrázků.
  • 5. 12. 2011 8:28

    bez přezdívky
    Dovolím si len trochu oponovať. Súdiac podľa počtu tanierov (nedávno DIGI, teraz Magio)na počet okien domu najviac sledujú televíziu takí, čo majú na práci len ísť raz do mesiaca na poštu ... u nich veľa vedomostí neočakávajte, ale je pravda, že jeden svetový jazyk tak nejako skomolene zväčša ovládajú.
  • 5. 12. 2011 11:24

    bez přezdívky
    Ale jo, tak proto to vzniklo. tedy teleshopping to tlačí a táhne dopředu, to je celek samozřejmě.

    Ale problém je jinde. Pokud RTL má 100% shodný program, ale jinou reklamu pro Německo, jinou pro Rakousko a jinou pro Švýcarsko. Tedy jde o narodní reklamní okruhy vzhledem k jejich trhu.

    Tak je třeba zájem aby jim na to klikal nějaký čech nebo Slovák ?
    Zdá se, že není...

    No a v tom je ten problém.
    Nejvíce mne pobavilo jak tady popisovali jak se někam na německé stanice dostávali na základě neoficiálního polského firmware.
  • 5. 12. 2011 8:33

    bez přezdívky
    Podle mne zcela zásadní bude, jak se výrobci postaví k této věci, cituji:

    ,,- Počítá se s tím, že HbbTV systém v přijímačích bude otevřený v tom smyslu, že kdokoliv bude moci vytvářet své aplikace a na televizoru je půjde spustit zadáním adresy - stejně jako ve webovém prohlížeči? Moc by se mi líbilo, kdyby to tak bylo."


    Pokud by to fungovalo takto dá se očekávat, že by se to chytilo.

    Ale vzhledem k tomu, že nic otevřeného není, každý výrobce si dělá svoje atd. atd.
    Dá se spíše očekávat, že s tím budou jen a jen potíže. Tedy výrobce dá ve firmware pár adres natvrdo. Úspěšně to prodá, jako horkou novinku. Za půl roku to přestane fungovat, aktualizace veškerá žádná. A hodí na trh další model, již se správnými adresami. A tak stále dokola. Takže na to pohlížím jen jako na takový podvůdek, jak zase prodat, co nejvíce.

    Klasickým příkladem je pro mne STB Humax IRHD 5100S. Má hardwarově podporu HbbTv ?
    Má.
    Funguje to na něm ?
    Nefunguje, do teď jeho výrobce neaktualizoval firmware.
    A tak tomu bude všude nebo v převážné většině případů 80%-90%.
    Můj soukromý odhad.

    Něco jiného by se stalo, když by opravdu nastala otevřenost, viz. bod který jsem citoval. To by zcela výrazně měnilo situaci a pak by to bylo o něčem a pro někoho.
    Ale oprávněně se obávám, že právě k tomu nedojde. Zatím si to, co firma, tak pižlá, pod svoji pokličkou. Proto můj postoj přesně takový, jaký k tomu je. Nedohodnou se.
  • 5. 12. 2011 8:57

    Pamětník
    Já to nevnímám jako oponování. Ale, stále je rozdíl mezi vlastnictvím satelitního příjmu v jakékoliv kategorii, ten rozdíl se na první pohled nepozná podle talíře za oknem a skutečností, že k takovému TV musí při HbbTV vést i zpětný kanál = internet. Ten totiž zatím neposkytuje nikdo "zadarno" na věčné časy, jak prezentují někteří satelitní poskytovatelé své služby, ani asi nebude nikdy tak levný, aby na něj zbylo ze sociálních dávek nejrůznějších kategorií. Dokonce se objevují náznaky, že tyto podpory budou limitovány vlastnictvím takového nadstandardu, jako je auto, SAT televize, či internet + počítač.

    On je zásadní rozdíl mezi tím, u obchodníka, nebo hoteliéra v cizině se domluvit na nějaké službě a plnohodnotně sledovat TV pořad. V mém případě je ale pravdou, že v době, kdy jsem mohl v TV sledovat více bavorských stanic, než jen ČST, mi u některého typu zahraničního pořadu absence školní němčiny nevadila. Takové jazykové minimum ale asi nebude stačit při využívání placené služby. Peníze mají totiž větší cenu, než samotná zábava a poučení.
  • 5. 12. 2011 9:18

    bez přezdívky
    To bych viděl trochu jinak. Tak teoreticky do nějaké rychlosti +/- prd by mohl být net opravdu zdarma, respektive v rámci nějaké jiné služby např. telefonu apod. A platila by se jin rychlost již kvalitní, vyšší. V tom bych až takový problém neviděl, to pravděpodobně někdy dorazí i k nám. / Otázkou druihou je, zda by potom takové +/- prd stačilo na nějaké live video streamy, ale to je druhá věc./

    Ale v čem vidím zásadní problém. To je to, že satelitní přijem je otevřený, tedy co jde chytit, to si chytíte. Internet je také otevřený, kde se chcete hrabat, tam se hrabete.

    Ale toto si pytlíkuje každý sám. Na jiný způsob ARD, na jiný způsob ČT a na jiný způsob Canal+, France Télévisions atd. A v tom vidím potíže. Dokud se nedohodnou na standartech a vzájemné kompaktibilitě, tak je to o ničem. Neboť jako Čech to dostanete s českou lokací.. To jest, nějaký pitomec někde v Tokiu nebo Číně nebo Jižní Korei hodi výrobky určené pro český trh do jazykové skupiny východní Evropy a učiní vás kompaktibilní s Rumuny a Srby a nepřipojíte se ani na ty blbé Němce, co máte 30km od bytu.

    Takže na tom záleží, jak se k tomuto budou stavět. A zatím se mi zdá, že poslední slušná dohoda tu byla někdy ještě v sedmdesátých letech o konektorech v Evropě a od té doby už nic. Naopak spíše jsou zde náznaky o ovládnutí tedy dosažení monopolu tou nebo onou firmou, v podstatě po vzoru Microsoftu. Takže se vzájemně moc nekamarádí a v podstatě nutí k rozhodnutí, zda x nebo Y nebo Z. Což ovšem potom nemá budoucnost.

    Protože, jak říkám sat i net otevřené jsou. Toto nikoli.
  • 28. 3. 2018 12:29

    vyky (neregistrovaný)

    Mám tv smart propojenou přes satelit skylink a ze žádného ovladače červené tlačitko nefunguje proč

  • 5. 12. 2011 1:37

    bez přezdívky
    "Smart TV: Většinou však jsou schopny zobrazit pouze omezené množství vybraných internetových portálů"

    Letošní Smart TV (2011) umí ve většině nejen Apps (jednotlivé vybrané stránky Netu), ale veškerý Net, s drobnými výjimkami, způsobený podporou zatím pouze flashem 7.0 například, viz Smart TV LG 42LV375S co mám doma, i s pohodlně ovládatelným Netem a vším ostatním, díky LG magickému (Wi-Fi) pohybovému ovladači ... někdo tady zaspal :)
  • 12. 12. 2011 7:32

    Kaz
    Dobrý den, děkuji za dobrý článek. Chtěl bych se zeptat na pár věcí, které mi ale stále nejsou jasné:

    - je HbbTV potřeba nějaký speciální HW (teď nemyslím LAN pro přístup na i-net, to je jasné), nebo je to čistě SW záležitost a teoreticky by stačilo u dnešních lepších TV a DVB-S přijímačů aktualizovat firmware? Samozřejmě, že výrobci budou raději tlačit nové modely.

    - pokud bude přijímač DVB-S bez podpory HbbTV připojen k TV s podporou HbbTV, pojede to (např. přes ethernet kanál v HDMI 1.4), nebo je nutná podpora přímo v DVB-S?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).