Hlavní navigace

Chytrý televizor má doma čtrnáct procent domácností s mladšími lidmi

30. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ GRAFY – Poněkud jiné výsledky nabízí pohled na čísla za všechny domácnosti, tedy bez omezení věku, a to vzhledem k tomu, že v tomto vzorku jsou zahrnuti i lidé ve věku 55 a více let.

Čtrnáct procent domácností, jejíž členové jsou ve věku od 15 do 54 let, má v současné době televizor, takzvanou Smart TV. Vyplývá to z dnes publikovaných dat Kontinuálního výzkumu, který zajišťuje společnost Nielsen Admosphere pro Asociaci televizních organizací (ATO) jako nedílnou součást peoplemetrového projektu. Rozšíření Smart TV se oproti roku 2013 zdvojnásobilo. Pokles naopak zaznamenává stolní počítač, který se z 56 % v roce 2013 dostal letos na 47 %. Jedná se totiž o přístroj, který je dlouhodobě v domácnostech nahrazován notebooky, případně již zmíněnými chytrými zařízeními.

BRAND24

Vybavenost domácností s osobami ve věku od 15 do 54 let. Graf lze zvětšit
Autor: Nielsen Admosphere

Vybavenost domácností s osobami ve věku od 15 do 54 let. Graf lze zvětšit

ČTĚTE TAKÉ: Smart TV pro „snoby“: Velký přehled televizorů nad 100 000 Kč

Poněkud jiné výsledky nabízí pohled na čísla za všechny domácnosti (tedy bez omezení věku jejich členů). Vzhledem k tomu, že v tomto vzorku jsou zahrnuti i lidé ve věku 55 a více let, kteří moderní technologie využívají méně, je zde vybavenost těmito přístroji znatelně nižší. Trendy však zůstávají stejné, tedy notebook jakožto nejčastější moderní zařízení v domácnostech stagnuje (letos jej má doma 48 % domácností), vybavenost stolními počítači klesá a nejmodernější technika jako smartphone, tablet a Smart TV naopak posiluje. Smartphone nyní najdeme v 39 % domácností, tablet v 17 % a Smart TV v 11 %.

Vybavenost českých domácností chytrými technologiemi
Autor: Nielsen Admosphere

Vybavenost českých domácností chytrými technologiemi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).