Hlavní navigace

Názory k článku Chci méně stanic a více posluchačů, říká nový šéf programu Českého rozhlasu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2012 9:13

    bez přezdívky
    Opakuji, že pokud tady vznikne stanice "20-40 na kostře dnešného Radiožurnálu, hrající hudbu podobnou té, ktorú teraz hraje Rádio Wave" BUDU NAPROSTO SPOKOJEN za předpokladu, že to bude mít celoplošné pokrytí na FM ...
  • 27. 2. 2012 12:32

    -=RYS=-
    CRo by se melo zrusit nebo zprivatizovat.
    Vzhledem k poctu stanic, ktere zde Emerson vyjmenoval chytnu na radiu jen 3 je zcela zbytecne tzv. vysilat do zdi ty ostatni stanice.

    Problem je, ze stanice nejsou v eteru a ze vysilaj stejne jako male privatky jen po inetu.

    Tudiz at radeji uplne zrusi CRo.
    Protoze to zatim vypada tak, ze CRo je "trafika" pro ruzne "zjevy". Kdyz "zjev" konci, tak se honem vytvori dalsi "digi" stanice a "zjev" dostane funkci namestka/reditele teto nove stanice.

    Ja osobne posloucham Leonardo, problem je, ze neni ve vzduchu.
    Neco jineho to bude, az z Klinovce bude DAB v L, abych to chytil.
    Nadruhou stranu je zde hromada volnych stredovlnnych celoplosnych kmitoctu vhodnych pro DRM.

    Je to tu jak u blbce. Diky jedine CFA antene v Praze a druhe (SFN-DRM) u Prostejova by se pokryla republika 6-ti celoplosnyma stanicema.

    Uvital bych Leonardo v DRM. Wave klidne zruste, nikdo ho neposloucha, vsichni prece maji privatky typu Fajn radii atd... :)
  • 24. 2. 2012 10:21

    bez přezdívky
    Já tomu moc nevěřím. Oni nyní chtějí zrušit ČRo Česko. Pokud zruší ČRo Česko, které mělo být hlavním zpravodajským kanálem. Znamená to, že hlavním zpravodajským kanálem bude ČRo 1 Radiožurnál, tedy v budoucnu snad ČRo 2 Radiožurnál. No a pak se tam nejspíše k nějaké solidnější hudbě nikdy nedokopou, protože tam bude prioritou stále to zpravodajství. Něco jiného by bylo, když by se jim podařilo RAdožurnál odpolitizovat, pak možná by měla časem možnost se tam nějaká solidnější hudba dostat, ale za této situace... Asi dost obtížně, no uvidíme...
  • 24. 2. 2012 10:42

    bez přezdívky
    Ideální by bylo toto rozdělení stanic:

    1) NEWS /flash/ (aktuální zprávy + svěží /nikoliv však mainstreamová/ hudba)
    2) FAMILY 10-70 (od dětských pořadů až pro důchodce)
    3) ARTE/CULTURE (kultura, kvalitní hudba až po klasiku - pro náročné posluchače)
    4) SPEAK (mluvené slovo, komentáře ke zprávám, publicistika)

    a pak by nebylo ani potřeba nějaké fousy - prostě by stačilo mít jednu stanici jako svoji hlavní a případně přelaďovat
    na konkrétní pořad na jinou ... Nebo když člověk uslyší zajímavou zprávu na NEWS, tak přeladit na SPEAK, kde to bude
    okomentované odborníkem ...
  • 24. 2. 2012 11:05

    bez přezdívky
    První dvě stanice jsou kočkopsy. Takové stanice jsou neudržitelné a nikdy nemohou fungovat dobře.

    Jednička by měla být music/news, tedy hudebně-informační. Typické příklady takových stanic jsou německé "trojky" (Bayern 3, HR3, SWR 3) nebo rakouské OE 3. Tedy víceméně mainstreamová hudba, ale v inteligentnějším pojetí než na komerčních stanicích (včetně autorských pořadů atd.) a k tomu zprávy + aktuální publicistika, ovšem v menšině proti hudbě. Stanice musí být svěží, nenásilně vtipná, a s kvalitními moderátory. Věkové zaměření cca. 15-50.

    Dvojka pak stanicí pro starší posluchače, takovou "klidnější" alternativou. Vzhledem k regionálním odlišnostem by právě tento typ stanice klidně mohl vzniknout na základě regionů a být podobný jako v rakousku OE 2. Starší posluchači totiž regionální vysílání vyhledávají častěji, a ti v regionech chtějí slyšet i lidovou hudbu atd. Proto také OE 2 Tyrolsku hraje úplně jinak než OE 2 ve Vídni - zatímco ve Vídni je to stanice pro městského posluchače, defakto takové oldies radio s popovou hudbou od 60. let do současnosti (s důrazem na tu starší), v Tyrolsku je to stanice podobná třeba ČRo Brno - tedy hrající lidovky a do toho občas nějaké oldies.
    Věkově by mohly tyto stanice cílit na cca. 40-75.

    Zbylé dvě stanice, tedy ARTE/CULTURE a SPEAK (resp. NEWS/SPEAK) by pak nabídku vhodně doplnily. A na zbylých kmitočtech v krajských městech (a případně v dalších lokalitách) by pak mohl vysílač ČRo 4 s alternativní hudbou pro mladší posluchače, dejme tomu 15-40.
  • 24. 2. 2012 14:30

    M. M.
    Český rozhlas zaspal dobu a spí doteď. Proto většina mladých lidí vůbec netuší, že nějaký rozhlas existuje. To se nejspíš projeví v jeho poslechovosti v budoucnu, pokud rychle nenastanou změny spočívající v jasné profilaci jednotlivých stanic, spolu s reorganizací kmitočtů. V Čro by měli konečně přestat kecat a začít něco dělat. Mám pocit, že v rozhlase vládne strach z razantních změn.
    Rakouský model bych uvítal. Změna měla ale nastat už před 10 lety.
  • 24. 2. 2012 20:43

    Pvtr
    Jak by měla vypadat ideální programová struktura stanic ČRo ? Na to má každý posluchač trochu jiný názor. Kvalita jednotlivých stanic je různorodá.

    Asi nejproblémovější v současné době vidím program ČRo 2. Pokud by se ho podařilo vhodně vyprofilovat, mohl by být zaslouženou jedničkou Českého rozhlasu.

    Jak by takový program měl vypadat ? Diskutujte na speciálních stránkách - http://crodvojka.kvalitne.cz/nazoryposluchacu.php . Můžete hlasovat i k současné podobě programu ČRo 2 - http://crodvojka.kvalitne.cz/anketa.php (3 podstránky - někdy se pomalu načítají, tak musíte vydržet) či navrhnout své ideální schéma - http://crodvojka.kvalitne.cz/crodvojka.php .

    Formulář k diskusi http://crodvojka.kvalitne.cz/nazoryposluchacu.php můžete využít i k dalším postřehům na vylepšení programu ČRo.

    Čím více posluchačů uvede svůj názor a bude hlasovat, tím reprezentativnější budou výsledky, takže zkuste tyto stránky propagovat, ať se o nich ví.
  • 24. 2. 2012 20:54

    Pvtr
    Panu Janu Mengerovi držím palce.

    V záplavě informací jsem ale nepostřehl, zda bude i nadále pan Jan Menger ředitelem ČRo Region či tuto stanici bude řídit někdo jiný a kdo.
  • 25. 2. 2012 22:59

    Jan Potůček
    Řízením ČRo Region Středočeský kraj bude od 1. března pověřen jeho šéfredaktor Pavel Kozler. Ale to jsme psali už ve čtvrteční zprávě o jmenování Jana Mengera šéfem programu celého ČRo:

    http://www.digizone.cz/aktuality/rada-potvrdila-mengera-sefem-programu-rozhlasu/
  • 27. 2. 2012 13:21

    Pamětník
    DRM by snadno pokrylo republiku, ale opět je zde problém "slepice a vejce". Málokdo si koupí DRM přijímač, když na něm téměř nic nechytne a ČRo nebude zase chtít vysílat do zdi.
  • 27. 2. 2012 13:49

    bez přezdívky
    Když vyhnali ČRo Wave z FM tak si ČRo Wave dělalo průzkum, jak je jejich posuchači nejčastěji poslouchají. Zcela s přehledem vyhrál internet.

    Nic méně asi jsem už starší generace a pro mne rádio bez vysílače není rádio.
    Tedy nemohu si pomoci, ale nějaký ČRo Jazz nebo Teenweb, či připravované dětské, prostě za rádio nepovažuji. Když by to bylo v DAB/DAB+, případně DVB-S/T/C je to něco zcela jiného. Ale net pro mne není rádio, to si spustí na net přes odbavovací program, nějaký stream, kde jaký Venca/Pavel/Petr z Horní/Dolní...

    Absenci regionálních stanic v DVB-S kritizuji dlouhodobě. Slováci je tam mají, Angličané je tam mají, Němci je tam mají, Rakušané je tam mají... Češi je tam nemají... Pro mne zcela nepochopitelné... Ovšem nyní pokud mají plán je sloučit všechny do stanice Jednička, už asi nemá smysl se tím zabývat...

    Ale do teď prostě pro mne v Liberci existuje jediný způsob jak si poslechnout třeba ČRo Ostrava nebo ČRo Olomouc a to přes internet. A to je pro mne nepochopitelné...

    S tím DAB/DAB+ to také nějak neuřídili, protože se psalo o tom, že to využíjí zejména třeba pro regionální stanice a stav je takový, že všude pouští REGION Středočeský kraj a to tedy i v Ostravě i v Brně. Opravdu nepochopitelné.
  • 28. 2. 2012 21:05

    bez přezdívky
    Nejhorší je že se ta lavina rozhlasových stanic naprosto nesmyslně probourala až do televizního MUXu a bují tam jako zhoubná nemoc.
  • 28. 2. 2012 23:22

    bez přezdívky
    Tak já bych to neviděl tak horké.

    1) Když FM stálo v některých lokalitách ČR za prd a RRTV do nich přidělovala jenom nějaké pološílené bolševické tupé kolovrátky a lidi odnášeli nasraně tunery do bazarů, tak mělo DVB-S svůj zcela nezastupitelný význam. Sice za 15 let po revoluci se i k nim pak dostala na FM nějaká ta slušná rádia, zejména třeba Beat. Ale zdůrazňuji, že až 15 let po revoluci, což je strašlivé. Takže DVB-S prostě tam ten účel plnilo a ostatně ho sice už v daleko menší míře, ale plní i ještě dnes. Tedy ne všichni dokáží chytit Beat nebo country rádio z FM. Z DVB-S jim to ale hraje. A to nehovořím o oblibě poslechu německých a anglických stanic atd.

    2) Stejné je to i u DVB-C, tedy paradoxně vím o případech, kdy tu, či onu lepší stanici z podělaního FM nechytí neboť je to zahumusené nějakým místním amatérským kočkopejskovským hnusem. Ale z DVB-C jim zaplať pán bůh hraje perfektně. Takže ani proti DVB-S/S2 ani proti DVB-C já žádné výhrady nemám a to ani co by se za nehet vešlo a tam rádia prostě regulérně patří.

    3) Jediné proti čemu by jsem měl výhrady a to dost velké, to je DVB-T. Tam dle mého názoru nepatří ač tam v některých státech jsou. Ale p.Kasík tam jejich vysílání považoval za dočasné. Nikoli tak p.Medek. Co udělá p.Duhan to nevíme. Ale víme, co by chtěl udělat p.Dvořák. Pokud shrastí prachy na dětský kanál ČT 5, tak půjde ČRo z DVB-T ven. A bude to jeho jediný klad, tedy p.Dvořáka za jeho působení v ČT. Že tedy zbaví Mux 1 ČRo. Tedy pokud mu to vyjde. Takže jak říkám nevidím to tak horké a je možné, že ČRo z DVB-T vyletí tak rychle, jak tam vlétli... Takže se vrátím k p.Kasíkovi. Prostě Nova zde zdržovala zavádění DVB-T a nejen Nova. Oni to zdržovali všichni. A ČRa si mastily kapsu souběhem a jiní na seminářích a SMSkách a letáčcích a propagaci atd. atd. A prostě nebylo uvolněné pásmo FM III tedy VHF pro DAB/DAB+. No tak se to dalo za tohoto stavu do DVB-T s tím, že jak bude pásmo FM III volné, půjde to do něj. Jenže pak p.Kasíka zlikvidovali a příšel p.Medek a nežli ho odvezli do blázince, tak vysílání DRM zastavil a DAB/DAB+ nepodporoval a o DVB-T plácal kraviny, že ČRo tam prostě bude v tom DVB-T. Co udělá p.Duhan se opravdu neví. Dle všeho se chce zabývat především reformou na FM, čili o DVB ani DAB/DAB+ ani DRM se v zásadě příliš nevyjadřuje. Nic méně opakuji, nezáleží až tolik na něm. Ale více na p.Dvořákovi. Pokud bude pátý kanál ČT, tak jde ČRo z DVB-T ven. Na druhou stranu stejně jako slouží v DVB-S a DVB-C tak i DVB-T posloužilo celkem dobře k zpřístupnění stanic ČRo Wave a ČRo Leonardo a dostaly se i tyto stanice trochu mezi lidi, což se i projevilo v mírném vzestupu poslechovosti. Takže v pohodě. Svůj účel to splnilo. Nyní už jede DAB/DAB+ v L-Bandu v Praze, Brně, Ostravě a pojede brzy v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Liberci a bude se dál rozvíjet a zavádět a už to může klidně z DVB-T do pryč. Takže ono to tak akorát vyjde. Je to závislé, jak říkám po třetí, na tom, zda ČT schrastí prachy na svůj pátý dětský program. Když ano. Tak ČRo v DVB-T skončí.
  • 24. 2. 2012 7:17

    bez přezdívky
    ČRo 1 Radiožurnál
    ČRo Dvojka Praha
    ČRo 3 Vltava
    ČRo 6
    ČRo 7 Praha

    ČRo Regina
    ČRo Region Středočeský kraj
    ČRo Region Vysočina
    ČRo Brno
    ČRo České Budějovice
    ČRo Hradec Králové
    ČRo Olomouc
    ČRo Ostrava
    ČRo Pradubice
    ČRo Plzeň
    ČRo Karlovy Vary
    ČRo Sever
    ČRo Liberec
    ČRo o Brno pro Zlínský kraj

    ČRo Česko
    ČRo Leonardo
    ČRo Wave
    ČRo D-Dur

    ČRo Jazz
    ČRo Teenweb

    A připravuje se ČRo dětská stanice...

    ...čili nikoli, že nějaké ruší, ale další a další přidávají...
    Zejména regiony jsou nesmyslně přebujelé a stačila by klidně
    jedna společná ČRo Regina nebo 2 a to ČRo Čechy
    a ČRo Morava a Slezsko, v nejhorším případě 3,
    ČRo čechy, ČRo Morava a ČRo Slezsko...


    Snad se reforma zdaří a bude to i s Prahou vše v ČRo Jednička.
    Ovšem nejde o to jestli stávajících 25 stanic !
    Ořežou na 10. S připravovanou dětskou na 11 výsledných kousků.

    Ale hlavně o to aby měli profilaci jednotlívých stanic,
    kterou do teď nemají.

    Tedy příklad. Pokud by již dříve byl veškerý Jazz soustředěn
    z Vltavy, Prahy a regionálních stanic na jedné jediné stanici
    např. ČRo Dojka Praha. Nemuseli dělat ČRo Jazz.
    Pokud by vážná hudba byla sostředěna na stanici ČRo 3 Vltava,
    nemuseli dělat ČRo D-Dur. Pokud by ČRo 1 Radiožornál hrál hudbu pro mladé
    a nikoli skřeky pro soudruhy z padesátých let, nemuseli dělat ČRo Wave.
    Pokud by se podařilo ČRo Dvojku Prahu modetnizovat nemuseli dělat ČRo Leonardo atd. atd.
    Ovšem oni stále boptnali a boptnali, protože se nikdo, nikdy neodvážil
    něco reformovat a modernozovat a nežli by opravil stávající,
    raději nechal stávají hnít a vytvořil na zelené louce zcela nové.
    Tedy ono by nešlo dětské rádio zakomponovat do ČRo Dvojky Prahy ?
    Nebo by nešlo mít moderní life stanici z ČRo 1 Radiožurnálu, včetně pořadů
    v rámci rodiny pro teenagery a i děti ?
    Asi šlo, že... Ovšem ten si asi předplatili politici a tak tam budou prudit stejně,
    jak v době největší totality.

    A tak se bude dál boptnat a číst si hezké články o reformách a o tom, co by, když by etc.
  • 24. 2. 2012 18:35

    bez přezdívky
    S těmi regiony máte pravdu,třeba Jihomoravský kraj - vysílání protože je celodenní,tak je velmi málo aktuální,není zkrátka co vysílat,ranní vysílání z Brna je naprostá ztráta času a peněz. Každou hodinu asi 8x počasí,žádné aktuální zprávy,ani sport jen nudné předtočené příspěvky. A hudba ?? Hrůza.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).