Hlavní navigace

Chcete televizor s DVB-T2/HEVC? Pozor na nákup na Kasa.cz

27. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
AKTUALIZOVÁNO – Na webových stránkách tohoto prodejce už nějaký čas běží akce na TV Panasonic, které mají zvládat budoucí vysílání s kodekem H.265/HEVC. Bohužel ani jeden z uváděných přístrojů ho neumí.

AKTUALIZOVÁNO, 14:15 hod.: A máme tu velmi rychlou odpověď ze zákaznické linky Kasa.cz na ovšem soukromý dotaz. Na oficiální vyjádření stále čekám: Dobrý den, bohužel televizory zařazené do této akce nemají tuner DVB-T2 H.265/HEVC. S pozdravem Michal Vydařelý

AKTUALIZOVÁNO, 15:20 hod.: Prodejce změnil úvodní oznámení, takže už nenabízí slevu (tzv. cash-back – viz galerie níže), nýbrž POUZE příspěvek na set-top box podporující příjem v DVB-T2/HEVC. 

Pokud se podíváte na stránky prodejních akcí obchodu Kasa.cz nebo do naší galerie, uvidíte seznam televizorů společnosti Panasonic, které prý na tuneru DVB-T2 podporují kódování H.265/HEVC. Upozornil nás na to čtenář s nickem ivovi, kterému tímto děkujeme. Samotná akce běží už více než měsíc a „platí pro produkty zakoupené od 15. 5. do 30. 6. 2016“, tedy ještě pár dnů.

Mluvil jsem dnes s informační linkou Kasa.cz, jejíž velmi ochotný pracovník tvrdil, že vycházejí z údajů výrobce a zatím se jim nikdo s poukazem na nějaký problém neozval. Nicméně pokud chci, může prý nechat údaje prověřit, o což jsem také požádal a nadiktoval e-mail.

K TÉMATU: Přehled TV s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC

LG jako první pro své televizory deklaruje kompatibilitu s HEVC

Deklarace kompatibility s budoucím DVB-T2? Žádný výrobce TV se nepřidá

Test Panasonic TX-49DS503: nebudete potřebovat DVB-T2? Pak je to výborná nabídka

Na stránkách Kasa.cz se konkrétně říká následující: Víte, že mnohé současné televize nebudou schopny již za pár let přijímat pozemní digitální vysílání? V roce 2018 totiž bude spuštěn nový standard vysílání, který naladíte jen na televizích vybavených tunerem DVB-T2 H.265/HEVC. Současné vysílání DVB-T bude o pár let později vypnuto.

Pokud vaše TV novým typem tuneru nedisponuje, je ideální čas poohlédnout se po nové. Všechny níže uvedené TV Panasonic, vybavené DVB-T2 H.265/HEVC tunerem, totiž nyní získáte se zpětným bonusem 900 Kč!

V seznamu jsou ale uvedeny pouze Full HD televizory Panasonic 2016 označené jako „DS“. Ty sice tuner DVB-T2 mít mohou, ale ten podporuje pouze příjem s kodekem H.264, a nikoli s H.265/HEVC. Oficiálně mi bohužel tyto informace výrobce přes všechnu snahu nikdy nepotvrdil, ale obecně vzato se ví, že jediné kompatibilní televizory s DVB-T2/HEVC z kolekce 2016/17 jsou zatím pouze ty, které mají rozlišení Ultra HD (4K) a jsou označeny jako „DX“.

UX DAy - tip 2

Sám jsem se o nekompatibilitě jednoho výrobku přesvědčil při testu Panasonicu TX-49DS503, kde je v příručce jasně uvedeno, že na tuneru DVB-T2 je podporován příjem pouze s kódováním H.264. Mezi televizory sice konkrétní model TX-49DS503 nenajdete, ale číslo „3“ na konci značí pouze dodatečný tuner pro DVB-S/S2. Na stránkách však je TX-49DS500.

Je zřejmé, že nejde o akci výrobce, tedy společnosti Panasonic, ale pouze o akci prodejce Kasa.cz, a jakmile se k ní oba dotčené subjekty vyjádří, pokud se vůbec vyjádří, budeme vás informovat. V každém případě by mě ale zajímalo, kolik zákazníků si během více než měsíce trvající akce televizory nakoupilo s tím, že budou mít do budoucna klid.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).