Hlavní navigace

Chcete domů televizor ve 3D? Podívali jsme se, co letos bude k mání

19. 4. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Letošní rok se u výrobců televizorů nese v duchu podsvícení za pomoci LED a hlavně pak ve znamení „brýlatého 3D“, které se právě v těchto dnech začíná prodávat. Je nad slunce jasnější, že když je tu LED podsvěcování už nějaký ten pátek, půjdou ceny těchto televizorů dolů a že v případě premiérového 3D budou ceny naopak vysoké. Tedy hodně vysoké. Pokud ovšem trváte na naprosté televizní špičce už dnes, připravte si pro začátek nějakých padesát, šedesát tisíc. Deset tisíc za 3D Blu-ray přehrávač a nějaké další „drobné“ za brýle jsou už jen pakatel…

Prakticky všichni velcí výrobci, kterých je od minulého roku na českém trhu v podstatě o jednoho méně (o JVC není ani vidu, ani slechu), dali už jasně najevo, že jim 3DTV neutekla. Když jsem se díval do mé poštovní schránky označené nápisem „3D věcičky“, našel jsem tam nejen zprávy od Panasoniku, Philipsu, Samsungu a Sony, ale také projektory od Aceru a Sharpu a nějaký ten monitor a grafickou kartu. Nenašel jsem však 3D oznámení ani od LG, ani od Sharpu. Obeslat jsem je však nezapomněl…

Sony Bravia 3D

3D televizor Sony řady Bravia. Na českém trhu se objeví během května, výrobce je již poutá na svém webu.

Filmy, filmy, filmy

Nabídka 3D televizorů je pochopitelně úzce navázána na prodej 3D Blu-ray přehrávačů. Ty jdou ruku v ruce s obsahem, tedy 3D disky. A právě tady je zakopaný pes. Letos jich bude na světovém trhu okolo 25, možná třiceti a například na Avatara si budeme muset počkat nejspíše až do příštího roku. Výrobci 3D televizorů si pochopitelně jasně uvědomují, že pokud chtějí tyto televize prodávat, potřebují 3D filmy. Samsung jako jediný (s u nás prakticky neprodávanou Toshibou) ale nabízí také převedení televizního 2D vysílání do 3D a s menším či větším úspěchem to opravdu funguje (co jsem alespoň viděl při zkoušení předprodukčního vzorku televizoru Samsung UE40C8000). Zvládá však poměrně solidně převést 2D film z jakéhokoli média, a to už je zajímavější. Dařilo se to zejména u filmů v DivX a efekt byl často znatelnější, než z těch několika Blu-ray disků na kterých jsem to zkoušel.

Než se podíváme na nabídku 3D televizorů každé z velkých značek, určenou pro letošní rok na český trh, ještě poznámku: výrobci se snaží zajistit si exkluzivitu na některé 3D filmy a nemůžeme se jim divit. Husarský kousek se podařil Samsungu, který bude po celý letošní rok s 3D Blu-ray přehrávači dodávat animovaný film Monsters vs. Aliens, který se tak – podle Samsungu – nebude zatím vůbec prodávat samostatně. Tomu říkám nářez! Ostatní se budou nepochybně snažit o to samé. Jednoduché to však nebude, protože nabídek nebude moc. A těch lokalizovaných do češtiny ještě méně – zřejmě tak tři, čtyři. Ještě štěstí, že se ve 3D právě dotáčejí i některé české pohádky, jako například Spejbl a Hurvínek…

DOPLNĚNO: DVB-S 3D tuner pro sledování 3D programů ze satelitu není třeba

Na rozdíl od původních informací uvedených v tomto článku, nepotřebujete pro sledování 3D vysílání ze satelitu (například kanálu SES Astra/Samsung na satelitu s pozicí 23,5 stupňů východně) žádný speciální DVB-S 3D tuner. Ten ostatně ani neexistuje. Prvotní informace Panasoniku se nepotvrdili, takže to zvládne jakýkoli 3D televizor se satelitním HD tunerem nebo s napojeným DVB-S set-top boxem pracujícím ve vysokém rozlišení. Propojení samozřejmě musí obstarávat HDMI kabel a pokud bude kvalitní stačí i verze 1.3a. Vysílá se v systému vertikálního 3D a opravdu to funguje! Naladit si ho ostatně můžete i bez 3D televizoru. Jen na obrazovce uvidíte dva snímky rozdělené na výšku.

LG: jediný i s pasivním systémem

Stojí na počátku abecedy, takže začněme rovnou jím. Firma uvede v prvním pololetí 3D LCD televizor 47LD920 s úhlopříčkou 119 cm, rozlišením Full HD a klasickým podsvícením trubicemi, přičemž v ceně 55.999 Kč budou rovnou čtvery brýle. Synchronizační vysílač nebude zapotřebí, protože se jedná o systém pasivní (3D passive), jehož výhodou jsou jednoduché a levné polarizační brýle, které není třeba synchronizovat s obrazem a 3D efekt se odehrává v rámci jejich polarizačních skel (jsou opravdové – brýle nepoužívají LCD panýlky). Jak bude působit 3D efekt, teprve uvidíme.

Zatím také není jasné, zda televizor vůbec bude mít zabudován synchronizační vysílač pro aktivní brýle. Uvidíme, protože očekávat ho můžeme někdy v květnu a bude od LG zatím jediný. Další 3D televizory od LG už mají používat aktivní systém a firma je hodlá uvést v druhé polovině roku, a to jak v kategorii s podsvícením LED, tak i plazmové. Vraťme se však k 47LD920. Televizor má 200Hz elektroniku, panel s reakční dobou 2,2 ms a DVB-T tuner s podporou příjmu v MPEG-4. Zabudované rozhraní USB má podporovat přehrávání formátů JPEG, MP3, DivX (včetně titulků) a mj. i MPEG-4 ve verzích H.264 a AVC. Spotřeba nebyla známa, nicméně překvapením je, že 47LD920 nemá přístup na internet.

LG LD920

Jediný 3D model od značky LG, který je na českém trhu objeví ještě v prvním pololetí letošního roku: LCD televizor LG 47LD920

Panasonic: jediný s 3D tunerem

Pro český trh jsou zatím připraveny dva výrobky: luxusní TX-P65VT20 (cena zatím neznáma) s úhlopříčkou 165 cm, který má být v prodeji zřejmě od června, a TX-P50VT20 s úhlopříčkou 128 cm, který bude ke koupit už tento měsíc. Zaplatíte za něj 61.995 Kč a infračervená synchronizace s aktivními brýlemi je zabudována rovnou do něj, což platí i o druhém z přístrojů. Kuriozitou vskutku zajímavou i na běžném televizním trhu je certifikace THX, kterou mají oba dva modely. U nich v základní výbavě vždy najdete dvoje 3D brýle (další budou za cca 3000 Kč) a satelitní tuner s podporou televizního 3D vysílání.

Panasonic TX-P65VT20E

3D plazmový televizor Panasonic TX-P65VT20E, po Samsungu druhá značka, která se objeví na českém trhu

Multimediální kompatibilita by měla být na stejné výši jako u modelů G20 a V20 a je tu i možnost nahrávat na externí pevný disk. Panasonic nabízí 3D pouze v plazmách (u LCD ji nehledejte) a je momentálně jedinou firmou na českém trhu, jejíž televizory (dnes spíše televizor) má televizní tuner pro příjem vysílání ve 3D. Od ledna firma rovněž drží primát zřejmě největšího 3D televizoru na světě, který má až neuvěřitelnou úhlopříčku plných 386 cm!

Panasonic TY-EW3D10 - 3D brýle

3D brýle k televizorům Panasonic – TY-EW3D10

Philips: „3D Ready“ a včetně plošného LED

Firma přichází s vyprofilovanou a přehlednou nabídkou a jasno je i ve 3D. Zvolila strategii „3D Ready“, což u nejvyšších řad 8000 a 9000, kde je 3D k mání, znamená, že když zaplatíte větší peníze, budete mít doma přístroje už připravené na nedalekou budoucnost. Všechny televizory jsou bez 3D tunerů (Panasonic je v tomto ohledu na našem trhu skutečně jediný) a pro sledování filmů pak vedle kompatibilního Blu-ray přehrávače potřebujete jen dokoupit 3D balíček s dvojicí aktivních brýlí a infračerveným vysílačem (má stát 6.990 Kč). Další brýle půjdou za 2990 Kč dokoupit samostatně.

Synchronizační vysílač je tedy zatím vždy externí a uvidíme jak tomu bude u televizoru 3D Cinema 21:9, který má být představen v druhé polovině roku. Je však rozhodně škoda, že ani u modelů 9000 není zabudován. A konkrétní výrobky? Od dubna – možná ale také až od května – bude mít Philips dvě 3D „želízka“ v ohni: xxPFL8605H a xxPFL9705H. Za „xx“ si dosaďte úhlopříčky 40–52", tedy 102 až 132 cm, přičemž orientační maloobchodní ceny začínají na 28.990 Kč.

Philips 52PFL9705H

3D televizor Philips 52PFL9705H

Nižší z modelů PFL8605H pracuje – stejně jako řada 9000 – s osvícením pozadí televizoru Ambilight a používá Full HD LCD panel s milisekundovou odezvou a rozlišením 1 920×1 080 bodů (progresivně). Vnitřní elektronika je založena na 200 Hz a k přístrojům jde dokoupit WiFi v podobě volitelného USB adaptéru. Televizor pracuje s podsvícením typu LED umístěným v rámu (tzv. Edge LED), což je dáno tím, že je ultratenký. Tzv. 3D Ready modely jsou v řadě 8000 pouze od úhlopříčky 102 cm, tedy od 40" výše (některé údaje mluví o 37", tedy 94 cm) a právě jich se týkají uváděné parametry.

Vlajková loď – řada 9000 – je od dubna na našem trhu zastoupena PFL9705H s plošným LED podsvícením (tzv. Direct LED, nebo také LED Pro), které je složeno z 1 792 diod rozdělených do 224 segmentů. Ty jdou navíc lokálně zhasínat a rozsvěcovat. Tento přístroj je také plně připraven pro připojení na internet (Ethernet LAN a WiFi) a stejně jako předchozí model i má zabudované tunery pro příjem DVB-T a DVB-C, včetně příjmu v HDTV (MPEG-4). Přesná spotřeba nebyla známa, firma hovoří jen o 40%, o které je nižší ve srovnání s klasickým podsvícením CCFL trubicemi.

Samsung: nejširší nabídka a převod z 2D do 3D v reálném čase

U téhle firmy budou 3D novinky nabíhat v průběhu dubna a května a zahrnují všechny v současnosti používané principy panelů. Celkem bude k dispozici deset televizorů, přičemž ten nejlevnější – LE40C750 – s klasickým podsvícením a 102 cm přijde na 34.990 Kč. Výhodné je, že synchronizační vysílač je u všech zabudován, a to do spodní části rámu. A co víc – v ceně každého přístroje bude automaticky i dvojice aktivních brýlí. Pokud by vám to nestačilo, dokoupíte další dvojici za 5.490 Kč.

A jak vypadá nabídka? Jsou tu dva tradiční LCD modely a vedle výše uvedeného je to i LE46C750 (44.990 Kč) s úhlopříčkou 117 cm. Šest dalších je s podsvícením typu LED (Edge LED) a začíná se s UE40C7000 (44.990 Kč) se 102 cm a jde přes 117 cm až ke 140 cm v podobě vlajkové lodi UE55C8000 nabízené za 89.990 Kč. Nezapomeňme ani na serverem DigiZone.cz v předprodukční podobě zkoušený UE40C8000… Co se týče plazmových modelů, jsou dva: PS50C7000 (44.990 Kč, 127 cm) a PS63C7000 s plnými 160 centimetry úhlopříčky a cenou 93.990 Kč.

Samsung LE40C750

Samsung LE40C750, jeden z prvních 3D televizorů, které se v polovině dubna začaly prodávat v České republice

Nepochybně vás bude zajímat i tunerová výbava. Základem je DVB-T/C pro zemskou a kabelovou digitální televizi, včetně kompresního standardu MPEG-4 pro příjem programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Tzv. triple tunery, tedy navíc obohacené o satelitní DVB-S, jsou montovány do LCD televizorů série 570 a 670, LCD s LED podsvícením série 6900 a do plazem řady 670. Naprosto všechny 3D přístroje jsou vybaveny speciálním procesorem vyvinutým u Samsungu, který dokáže převést 2D video signál v reálném čase na 3D. A to nejen signál televizní, ale i videosignál z některého z HDMI vstupů či z USB rozhraní.

Firma rovněž oznámila to, co jsme se zatím od ostatních nedozvěděli. Totiž že televizory jsou optimalizovány pro více 3D standardů, a to včetně formátů polovičního a plného rozlišení (Full HD) a standardu přijatého asociací Blu-ray pro 3D filmy na tomto nosiči.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Sharp: představení v září na veletrhu IFA

Na berlínském veletrhu IFA, který se koná v září, chce firma představit první 3D televizory určené pro Evropu. K nám by se měly dostat zřejmě v listopadu a zatím je známo pouze to, že využívají LCD panel s dodatečnou čtvrtou barvou, takže pracují v barevném prostoru RGBY (Y = žlutá) a že budou podsvícení technologií LED. Žlutá by měla zabezpečit „realističtější barevné tony lidské pokožky a širokou škálu odstínů žluté a zlaté“. Tolik citace. Sharp dodává, že rovněž vyvinul dotykovou 3D obrazovku nabízející pro malé úhlopříčky prostorový obraz bez nutnosti používat brýle. Uvedl to bez bližšího upřesnění o plánovaném prodeji či ceně.

Sharp AQUOS - RGBY technologie

Společnost Sharp představí své první 3D televizory pro Evropu až letos v září na berlínském veletrhu IFA. Už dnes ale slibuje, že podobně jako klasické LCD televizory u nich doplní čtvrtou základní barvu – žlutou.

Sony: 3D pouze s podsvícením LED

Jak je zvykem, nabízí firma své 3D přístroje v horních dvou řadách – HX a LX. V první řadě podporují 3D jen vyšší modely s podsvícením LED a na webu už najdete dvojici z nich – KDL-40HX800 a KDL-40HX805 (na snímku) lišící se satelitním tunerem. Někdy v červnu k nim zřejmě přibude ještě vlajková loď HX900 v úhlopříčkách 117 a 132 cm. Zajímavá na ní bude nejen 400Hz elektronika, ale hlavně plošné LED podsvícení s lokální regulací. Cena není známa, ale pokud ultratenká KDL-40HX805 přijde na nějakých 39.000 Kč (verze HX800 o tři, čtyři tisíce méně) pak se s cenou HX900 směle můžeme zamířit někam k padesáti tisícům.

Sony KDL-40HX800

3D televizor Sony KDL-40HX800, který by se měl na český trh dostat ještě v prvním letošním pololetí

BRAND24

Nejvybavenější řada Bravia LX s podsvícením Edge LED je už pouze ve 3D a zatím se u nás začíná nabízet v jediném modelu KDL-40LX900 (kolem 50.000 Kč) o úhlopříčce 102 cm. Později by se mohlo přidat i 132 a 152 cm v podobě KDL-52LX900 (okolo 80.000 Kč) a KDL-60LX900 (okolo 90.000 Kč). Bližší údaje o vybavenosti televizorů se nepodařilo zjistit. Tunery by však měly být jak ve verzích MPEG-2, tak MPEG-4 a standardně půjde o DVB-T a DVB-C u výrobků s označením končícím na „0“. Ty, které končí na „5“, budou mít navíc ještě satelitní DVB-S, a to nejspíše i ve verzi MPEG-4.

Sony KDL-40HX805

Další model 3D televizoru od Sony, KDL-40HX805, který bude k dostání i v tuzemsku

Plánujete si zakoupit televizor s „brýlatým“ 3D?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).