Hlavní navigace

Chcete dětem ukázat budoucnost? Kupte jim virtuální brýle, opravdové a od Mattela

16. 3. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc
UVNITŘ VIDEO – Právě potřebám dětského uživatele jsou 3D brýle Mattel View-Master maximálně přizpůsobeny. Rodiče zase příjemně překvapí cenou, základní balíček lze pořídit za částku lehce přesahující šest set korun.

Podle údajů výrobce jsou 3D brýle View-Master určeny dětem starším sedmi let a této cílové skupině pak odpovídá vše, od jejich výrobního provedení přes dostupný obsah až po jednoduché ovládání. Aby děti neměly brýle na hlavě příliš dlouho, nejsou dokonce vybaveny ani standardním držákem na hlavu, ale pouze páskem na ruku, který zabraňuje jejich nechtěnému upuštění.

RECENZE: Virtuální realita za čtrnáct stovek? Dá se i za míň…

Brýle View-Master od světoznámého výrobce hraček, firmy Mattel, tak představují zajímavou a jasně zacílenou alternativu tzv. cardboard brýlím, které v současnosti vyrábí řada firem v různém stupni výbavy a odpovídající cenové úrovni. Základním předpokladem pro jejich využití je vlastnictví chytrého telefonu s nainstalovanými VR aplikacemi, samotné brýle slouží vlastně jen jako držák a 3D zážitek zprostředkovává displej mobilního telefonu, rozdělený uprostřed na dvě separátní obrazovky. Jeden z luxusnějších modelů, brýle Exos Urban od firmy Trust, jsme v redakci testovali loni v září.

Uvolněte místo v paměti telefonu…

Přiložený český návod deklaruje, že brýle View-Master fungují s každým chytrým telefonem vybaveným displejem o velikosti 4 až 6 palců a gyroskopem. Na krabici pak výrobce dodává, že nejlepších výsledků je možno dosáhnout s telefony iPhone modelových řad 5 a 6 a přídomky 5s, 5c a 6 plus, vybavených operačním systémem iOS 8.1 a vyšším. Dalším od výrobce doporučeným přístrojem je Samsung Galaxy, výslovně pak modely S6, S5, S5 a Note 4, dále pak od výrobce Motorola telefon Moto X v modelové řadě z roku 2014 a Droid Turbo, od firmy LG telefony G4 a G3, model One od společnosti HTC a telefony Nexus od stejného výrobce řady 5 a 6.


Autor: Karel Choc

Použitý Samsung Galaxy S4 mini splňoval potřebné rozměry displeje, které výrobce uvádí v rozsahu od čtyř do šesti palců.

Pro instalaci 3D aplikací je nutné navštívit obchod s aplikacemi, protože jsme 3D brýle testovali na telefonu Samsung Galaxy S4 mini s uhlopříčkou displeje 4,3 palce a operačním systémem Android 4.4.4. Do redakce nám brýle doputovaly s trojicí tématických kotoučů, věnovaných vesmíru, fauně a zajímavým turistickým destinacím. Proto jsme si z obchodu Play stáhli aplikaci View-Master Space, napřed jsme ale museli uvolnit potřebné místo, aplikace, která se v mobilu označuje pouze jako Space, totiž na disku zabrala skoro 400 MB.


Autor: Karel Choc

Takto vybavený set dorazil do redakce na testování, vzorový kotouč je pak přiložen v každém balení brýlí.

Hračka, která prostě vypadá jako hračka

Na první pohled upoutá jakési dětské zpracování, kdy je jasné, že brýle jsou určeny jako hračka pro děti, a ne pro profesionální využití. Tomu odpovídá zvolená barva i materiály, které ale nakonec tvoří kompaktní celek, který si na nic nehraje. Brýle View-Master jsou zkrátka dětskou hračkou, a proto tak vypadají a také se tak chovají. Pro děti je také určen pásek na ruku, který zaručí, aby jim brýle nevypadly z rukou. Aby výrobce zabránil příliš dlouhému koukání do svého výrobku, schválně brýle nevybavil úchytem na hlavu, který je u ostatních cardboard modelů nezbytností.


Autor: Karel Choc

Brýle drží uživatel v rukou za pomoci pásku, pro přehrávání využívá černý spínač vpravo nahoře.

S problematikou zdravotní nezávadnosti brýlí si u dětského publika Mattel pořádně vyhrál, brýle vznikaly ve spolupráci s očními lékaři a jejich užívání by tak mělo být pro dětský zrak nezávadné. Nezávadné jsou i materiály použité pro jejich výrobu, a zvláště pak ty, které přicházejí do styku s citlivou pokožkou kolem očí. Pro ty výrobce garantuje využití zdravotně nezávadných látek a upozorňuje na nebezpečí některých levnějších výrobků, které mohou obsahovat například ftaláty. Toto nebezpečí v případě brýlí View-Master nehrozí, brýle splňují nejpřísnější standardy stanovené pro výrobky určené dětem Evropskou unií.

Kromě aplikací můžete využít i rozšířenou realitu

Po vložení telefonu do brýlí můžete vybírat buď z oficiálních aplikací s přídomkem View-Master přímo od Mattela, nebo z plejády jiných aplikací, označených obvykle příznakem VR. Androidí obchod Play nabízí řadu 3D her, videí nebo počítačových animací, od střílení zombíků přes jízdu na horské dráze až po sledování videa s thajskou tanečnicí na YouTube. Všechna tato povyražení jsou dostupná i uživatelům View-Master, oproti klasickým cardboard brýlím ale budete limitování absencí úchytu na hlavu. Ve srovnání s nejlevnějšími cardboard brýlemi (papírové, které si sami složíte, můžete koupit ani ne za stovku, nejlevnější plastový model pak vyjde na nějaké tři stovky) ale využívá View-Master ušlechtilejší materiály a nabízí luxusnější výbavu.


Autor: Karel Choc

Tématický kotouč Vesmír provede zájemce sluneční soustavou i vnitřkem vesmírné lodi.

Pro aktivaci obsahu přímo určeného pro brýle View-Master je potřeba zahledět se skrze brýle a upevněný telefon na přiložený kotouč, respektive doporučuji zakoukat se přímo na jedno z obrázkových políček. Obvykle se mi spuštění aplikace povedlo až tak na druhý nebo třetí pokus, ale věřím, že s větší praxí by se výsledky zlepšily. Pro aktivaci stažené aplikace je nutná autorizace skrze kartu, přiloženou v balíčku spolu s obrazovými kotouči. Spuštění aplikace změní váš v brýlích viděný horizont třeba na sluneční soustavu, která umožní zkoumat jednotlivé planety, nebo na vnitřek vesmírné lodi, opět s popisem jednotlivých částí. Brýle ale můžete využít i při procházkách, kdy při pohledu na světoznámé památky brýle doplní popis objektu, který sledujete, a uvede další dostupné zajímavosti.

Obsah videí pochází od renomovaných partnerů

Současně s 3D brýlemi View-Master vstoupila na trh i pětice tématických balíčků, které vznikly ve spolupráci s respektovanými populárně-vědeckými partnery, kterými jsou National Geographic nebo Discovery Channel. Konkrétně National Geographics se podílel na kotoučích nazvaných Fauna, kanál Discovery dodal záběry pro balíček s tématem podvodní svět. Tématy zbylých tří balíčků jsou zmíněná tajemství vesmíru, dále zajímavé světové destinace a nakonec pátrání po dinosaurech. 

Balíčky nabídnou nejen věrnou simulaci daného prostředí a krásně zpracovaná panoramatická 360° videa, ale také nepřeberné množství informací k jednotlivým subjektům. Zmíněné zážitkové kotouče, které jsme měli v redakci k dispozici, tedy věnované vesmíru, fauně a turisticky zajímavým destinacím, jsou navíc kompletné lokalizovány do češtiny, což se u výrobků určených dětem jaksi automaticky předpokládá.

Pro zobrazení dodatečných informací a ovládání jednotlivých aplikací slouží páčka umístěná vpravo nahoře, která přenáší tlak potřebný pro stisknutí ovládacího panelu na dotykovém displeji telefonu. Praktický je také umělohmotný uzávěr celých brýlí, který zajišťuje mobilní telefon a chrání před jeho vypadnutím. Samotný telefon je pak uchycen pomocí dvou protilehlých ližin umístěných na pružině. Pro určení přesné polohy na středu brýlí slouží bílá ryska, kterou je potřeba zalícit s rozdělenou obrazovkou telefonu.


Autor: Karel Choc

Vnitřek brýlí včetně ližin pro uchycení telefonu a praktické středové rysky. Navrchu je vidět odemčený plastový zámek brýlí.

Slušný poměr ceny a výkonu, který děti určitě ocení

Už během testování jsem narážel na častý dotaz rodičů, jejichž nadšení potomci běhali s brýlemi na očích po obýváku, které primárně zajímala cena, a to samozřejmě nejen cena základního zařízení, ale také cena za pořízení doplňkových balíčků. Mohu upřímně říct, že v obou případech byli zájemci příjemně překvapeni. Cena základního setu s brýlemi a testovacím kotoučkem začíná u českých e-shopů na částce lehce přesahující šest stovek.


Autor: Karel Choc

Základní balíček brýlí s jedním vzorovým kotoučem pořídíte na Mall.cz za 622 korun.

Alza pak nabízí dokonce luxusnější verzi se širšími čočkami a novým kolečkem pro ovládání ohniska, která aktuálně stojí 1149 korun a zboží je dostupné pouze na objednání. Cena doplňkových balíčků, který každý obsahuje vždy tři tématické kotouče, se pak pohybuje kolem 260 korun. Suma sumárum tak sada, kterou jsme v redakci testovali, vyjde na přibližně čtrnáct set korun, což je cena lépe provedených cardboard 3D brýlí. Zvolíte-li 3D brýle View-Master, dostanete tak nejen kvalitní zpracování od firmy Mattel, ale také aspoň minimální záruku přísunu kvalitního edukativního obsahu, který vašim dětem přiblíží tajemství nejen naší planety.


Autor: Karel Choc

V základním balení je kromě samotných brýlí vždy jeden testovací kotouč a plastová opěrka pro jeho upevnění na ploše.

Množství obsahu určeného výhradně pro 3D brýle View-Master od firmy Mattel bude samozřejmě záležet na úspěchu této technologie, ale vzhledem k publicitě, které se virtuální realitě dostává, věřím, že minimálně v příštích několika letech zájem výrobců i diváků klesat nebude. A že se brýle budou vašim dětem líbit, to vám myslím mohu zaručit i na základě reakcí mnou subjektivně vybraného vzorku, který se skládal ze čtyř holčiček a pěti chlapečků ve věku od čtyř do devíti let.


Autor: Karel Choc

Přední straně brýlí nelze ve srovnání s obdobnými produkty upřít jistou eleganci.

Horší je to v případě, že rodiče nutně potřebují dioptrické brýle i na blízko, protože ty se zatím pod brýle View-Master pohodlně nevejdou. Na trhu ale existují výrobci 3D brýlí, které s nutností současného nošení dioptrických brýlí počítají. Přímo tématu současného použití dioptrických brýlí a brýlí View-Master se věnuje třeba tato diskuse na serveru Reddit.com. Jde o obecný problém technologie 3D brýlí, pro jehož vyřešení třeba na crowdfundingovém serveru IndieGoGo.com vybírá německá firma Lichtbändiger prostředky potřebné pro výrobu předsazených čoček, které by dioptrické brýle ve 3D setech nahradily. Navíc existuje i jisté procento lidí, kteří 3D efekt zrakem nevnímají. Proto je dobré podobné výrobky před zakoupením pečlivě vyzkoušet. Já osobně třeba v kině vnímám trojrozměrný efekt u 3D filmů pouze zřídka, a když už, tak převážně u animovaných filmů. S brýlemi View-Master jsem ale se zobrazením 3D objektů žádný problém neměl.

Vynutí si rozšíření 3D technologie i výrobu vlastních dioptrických čoček?
Autor: Lichtbaendiger.de

Vynutí si rozšíření 3D technologie i výrobu vlastních dioptrických čoček?

Hračka, která zabaví déle než jen na pár dnů

V souhrnu nabízejí brýle View-Master vynikající poměr mezi cenou a výkonem, slušné dílenské zpracování a využití kvalitních materiálů, díky svému úzkému zacílení na menší děti jsou maximálně přizpůsobeny této cílové skupině, včetně absence pevného uchycení na hlavu. Dostatečně pestrý obsah nabízí nejen přímo výrobce, navíc ve spojení s renomovanými vzdělávacími institucemi, ale také pestrá paleta tvůrců 3D a VR aplikací, které jsou dostupné zdarma i za peníze. Značný počet prostorových videí nabízí také videoservery jako YouTube, kde si mezi nimi vyberou nejen děti, ale ochuzeni nezůstanou ani jejich rodiče, konkrétně pak v tomto případě páni otcové.

BRAND24

Touží-li vaše dítě po virtuální realitě zprostředkované displejem mobilního telefonu, měly by brýle View-Master představovat jednoznačně zdravotně nezávadnou a z hlediska dětského uživatele vhodnou alternativu, navíc za peníze, za které jsou dostupné i levnější cardboard sety. Firma Mattel by navíc měla být jistou zárukou pro další vývoj vhodného a do češtiny lokalizovaného obsahu, který vaše potomky nejen zabaví, ale patřičnou formou také vzdělá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).